SF har overhalet Socialdemokratiet som EP-valgets største parti

Ved EU-Parlamentsvalg i Danmark søndag fik Socialdemokraterne, Venstre og Radikale Venstre et nederlag. SF fik flest stemmer og blev EP-valgets største parti.
Foto: AA

Af Meral BALLEGAARD
meral@danturk.com

I Danmark var der den laveste valgdeltagelse og har kun 58 procent stemt ved Europa-Parlamentsvalget søndag den 9. juni.

Ved sidste valg i 2019 var tallet noget højere med en stemmeprocent på 66. Kun 2.446.242 af de 4,5 millioner vælgere gik til stemmeurnerne.

Ved EP-valget søndag, blev der valgt 15 danske Europa parlamentarikere ind i Europa Parlamentet for de næste fem år. Men Socialdemokratiet, Venstre og Radikale Venstre fik dårligste EU-valg nogensinde. Alle tre partier oplevede et stort fald i stemmer sammenlignet med EP-valget i 2019.

Ved EP-valget i 2019 fik Socialdemokraterne, 21,5 procent af stemmerne og kun tre mandater. Ved søndagens valg fik de kun 15,6 procent af stemmerne.

Venstre, klarede sig betydeligt dårligere end ved valget i 2019 og fik kun 14,7 procent af stemmerne. Venstre fik tilbagegang med 8,7 procent og endte med de kan sende til Brussel to mandater.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens parti Moderaterne nøjes med et mandat ved søndagens valg.

EU glade Radikale Venstre oplevede også et fald sammenlignet med valget i 2019 og fik kun valgt én i Europa parlamentet.

SF blev EP-valgets største parti

SF fik flest stemmer ved EP-valget. SF, der opfordrede miljøforkæmpere og natur-elsker til at stemme i deres valgkampagner, fik 17,4 procent af stemmerne ved EU-parlamentsvalget.

SF har fået en fremgang på 4,2 procentpoint sammenlignet med 2019-valget.

De 17,4 procent er desuden SF’s bedste valgresultat nogensinde.

Enhedslisten, et andet venstrefløjsparti, bevarede deres plads i Europa-Parlamentet ved at få valgt ét mandat.

LÆS:  FCK henter point mod Citys ti mand efter VAR-drama

Liberal Alliance var også blandt de partier, der øgede deres stemmerprocent, og fik valgt ét mandat.

Højrefløjspartierne Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne fik begge valgt et mandat hver til EP.

Der var 11 partier, der deltog i valget og Alternativet var det eneste, der ikke fik valgt nogen Europa parlamentet..

I Danmark stillede 169 politikere op fra 11 partier.

Ved EP-valget lykkedes 4 kandidater med tyrkiske oprindelse fra forskellige partier ikke at blive valgt i Europa Parlamentet.

Valget i Danmark resulterede i, at Europa-Parlamentet fik 4 pladser til RE, tre pladser til Grønne og S&D, og en plads til Venstre, ID og andre.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Meral Ballegaard arbejdede i Kulturministeriet i Tyrkiet i tre år efter afsluttede sin uddannelse fra fakultetet for Erhvervsøkonomi på Hacettepe University. Hun har siden 2002 boet i Danmark. Hun læste pædagog- og mentoruddannelsen i København, hvor hun afsluttede sin kandidatuddannelse i integration på Syddansk Universitet. Hendes første artikler og interviews blev offentliggjort i Sabah Newspaper i 1999 i Tyrkiet. Meral Ballegaard bidrager frivillig til netavisen Danturk.com med interviews og artikler både fra Danmark og fra den tyrkiske kunstverden.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *