Fremgang til røde og grønne i nordiske landes EP-valg

Optælling viser tilbagegang til Sverigedemokraterna. Finsk venstrefløj frem, mens Sande Finner dykker.
Foto: AA

Sverigedemokraterna (SD) går tilbage ved valget til EU-Parlamentet i Sverige søndag.

Med 93 procent af stemmerne optalt tidligt mandag morgen står partiet til en opbakning på 13,2 procent. Det viser foreløbige resultater fra tv-stationen SVT.

Det er ringere, end meningsmålinger havde spået.

SD står dermed til en tilbagegang på 2,1 procentpoint i forhold til EP-valget i 2019. Dermed beholder partiet sine tre mandater.

Det største parti bliver ifølge de foreløbige resultater Socialdemokraterna, der får 24,9 procent af stemmerne ved det svenske EP-valg. Det er en lille fremgang på 1,4 procentpoint.

Miljöpartiet går frem til 13,8 procent. Partiet er dermed det svenske valgs nummer tre efter regeringspartiet Moderaterna.

Generelt ser det ud til, at de grønne og røde partier har klaret sig godt i de nordiske lande.

I Finland er aftenens store overraskelse, at den socialistiske Venstrealliance har fået 17,3 procents opbakning. Det viser den færdige optælling ifølge tv-stationen Yle.

Det er en stigning på 10,4 procentpoint i forhold til EP-valget for fem år siden.

Det største parti ved EP-valget i Finland er statsminister Petteri Orpos Samlingsparti. Det fik 24,7 procent.

Men dets koalitionspartner, Sande Finner, er næsten halveret. Partiet har kun fået 7,6 procent af stemmerne og er dermed gået 6,2 procentpoint tilbage.

– Det er en brutal opvågning for vores parti. Nu må vi i højere grad aktivere vores EU-politik, siger Sande Finners nu enlige EU-parlamentariker, Sebastian Tynkkynen, ifølge nyhedsbureauet AFP.

I Danmark ser SF ifølge en valgstedsmåling fra DR ud til at have overhalet Socialdemokratiet som EP-valgets største parti.

LÆS:  Nu kan du brevstemme i udlandet til Europa-Parlamentsvalget

/ritzau/TT

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *