”Vinterlys” bringer kultur sammen

Union KBH er vært for en unik aften med poesi og musik

 

Af Huseyin DUYGU
huseyin@danturk.com

Torsdag den 23. januar klokken 19.00 inviterer Union KBH i Nørrebro til en særlig aften under titlen ”Vinterlys”. Arrangementet, der er blevet en tradition, er arrangeret med støtte fra Nørrebros lokale myndigheder samt mediesponsorater fra Danturk.com og Haber.dk. Her mødes danske og tyrkiske digtere for at dele deres værker og historier med publikum.

En kulturel fejring

Poesiaftenen lover en række oplæsninger, der strækker sig over sprog og kulturer. Publikum får en unik mulighed for at opleve, hvordan dansk og tyrkisk poesi kan flette sig sammen og skabe noget enestående.

Arrangementet finder sted i Union KBH, beliggende på Nørre Allé 7 i København. Der er fri adgang, og alle er velkomne til at deltage i denne hyldest til litteraturen og musikken.

Mød aftenens digtere og musiker:

Ahmet Telli
Ahmet Telli bor i Tyrkiet. Anses af mange for at være en af de vigtigste digtere i moderne tyrkisk poesi. Uddannet lærer og har en universitetsgrad i tyrkisk litteratur fra Gazi Education Institute.

Arbejdede som folkeskolelærer indtil han efter militærkuppet i 1980 løb ind i politiske problemer med myndighederne. Afskediget, arresteret og idømt 1,5 års fængsel. Efter løsladelsen lavede Ahmet Telli i mange år radioprogrammer, han har arbejdet som forlagsredaktør og administrativ leder.

I sine stærke lyriske digte artikulerer Ahmet Telli temaer som melankoli, oprør, kærlighed og ensomhed – i en poesi der til stadighed er udfordrende både kunstnerisk og indholdsmæssigt. Hans poesi er desuden blevet sat i musik.

Gennem årene har Ahmet Tellis poesi modtaget vigtige litterære priser, og overalt i Tyrkiet står der respekt omkring navnet og hans indsats. PEN 2020 Poesi Pris blev givet til Ahmet Telli. I sidste år prisen inden for litteraturen gik til digteren, forfatteren og tænkeren Ahmet Telli.

Carsten Jensen
Carsten Jensen, født er en dansk forfatter, journalist og  professor. Han har udgivet en række romaner, kritiske essays, artikler og rejsebøger. Carsten Jensen fik sit store folkelige gennembrud med rejsebøgerne JEG HAR SET VERDEN BEGYNDE fra 1996 og JEG HAR HØRT ET STJERNESKUD fra 1997 og med romanerne VI, DE DRUKNEDE fra 2006 og SIDSTE REJSE fra 2007 er Carsten Jensen blevet en af Danmarks mest læste nulevende forfattere.

LÆS:  Følg disse 10 sparetips og kør længere på literen

I 2015 udgav Carsten Jensen romanen DEN FØRSTE STEN. Det er en barsk fortælling om, hvad krig gør ved mennesker, som lever tæt sammen i konstant livsfare, om venskaber, forræderi og katastrofer. I 2016 er Carsten Jensen sammen med norske Anders Hammer aktuel med bogen KRIGEN DER ALDRIG ENDER – REPORTAGER FRA AFGHANISTAN. En indgående og perspektivrige status over, hvor Afghanistan befinder sig efter invasionen. I 2013 og 2016 rejste de to sammen til landet for at besøge skoler, hospitaler, retsbygninger og fængsler og ikke mindst tale med nogle af de mennesker, der har været og stadig er dybt berørt af krigen.

Carsten Jensen har modtaget flere priser, bl.a. Olof Palmeprisen i 2010, og i 2012 blev han tildelt Søren Gyldendal Prisen. Carsten Jensens romaner er solgt til oversættelse i en lang række lande.

Karsten Bjarnholdt

Karsten Bjarnholdt er en dansk digter, kendt for sin evne til at forene dybe filosofiske tanker med hverdagslige observationer. Hans værker er præget af en enkel, men kraftfuld sproglig stil, der inviterer læseren til refleksion. Bjarnholdt har udgivet flere digtsamlinger og er anerkendt for sin unikke stemme i moderne dansk poesi.

Dejligsindet…

Som du dog kan spise
din mad, min elskede
du med dine grøntsager
og søde melodier i øjnene

dine ugler lurer om natten!
som du dog kan spise
dine grøntsager og kysse
månen når den er deroppe

og alle vores morgener, æg
og blomster på tungen der springer
ud mellem os, Der er
liv i al evighed og du

som du dog kan spise
dine grøntsager- Det er en kunst
at live let på jorden
sådan at vi kan mistes

lykkelige.

Marianne Larsen

Marianne Larsen, født i 1951 i Kalundborg, er en dansk digter kendt for sit eksperimenterende og socialt engagerede forfatterskab. Hun debuterede i tidsskriftet Hvedekorn i 1968 og udgav sin første digtsamling, “Koncentrationer,” i 1971. Med over 40 digtsamlinger udforsker hun sprogets muligheder og kombinerer surrealistiske drømmebilleder med samfundskritik, feminisme og forsvar for udsatte grupper. Hendes værker kendetegnes af en konstant søgen efter forandring og et strålende håb.

LÆS:  Bestsellerforfatter på sviptur i Danmark i hæsblæsende ny thriller

En nystiftet familie har anskaffet sig en
effektiv fem minutters hvileperiode.
De anvender den kun i nødstilfælde.
Sidst de tændte for den var i et storcenter.

Da benene under de voksne rystede (senfølger af evindelig verdensskræk).
De fik sig placeret i skrædderstilling med ret ryg og lukkede
øjne som kunder med baby i meditation mellem kølediske.
Slog hvileperioden korrekt til og blev først vækket igen
da de fem minutter var gået.

Devicen er målrettet specielt til den lille familie
for kortvarig afbrydelse af dødtræthed før spisetid.
I en park går folk og tegner noder i luften frem for sig.
Med deres pegefingre.
Noder til lyden af bladhang i dragevejr at dømme efter
træernes og vindenes leven med
i alle pegefingrenes fagter.

Under udøvelse af dagens symfoni i en park i byen.
Byen på marken, marken på jorden, jorden på kloden,
kloden ligger langt ude i rummet.
Og altså i en park dér går folk og tegner noder i luften
frem for sig.

Niels Hav

Den danske digter Niels Hav blev født i 1949 på Jylland og er nu bosat i København med sin hustru, pianisten Bijorkoe. Han lever som forfatter og har udgivet værker oversat til flere sprog. Hans eneste bog på tyrkisk, Kopenhag Kadınları, blev udgivet af Yasakmeyve Yayınları. Hav er en hyppig gæst ved internationale litteraturfestivaler, herunder Istanbul Poetry Festival, og er kendt som en af Danmarks mest fremtrædende forfattere. Han har modtaget flere priser, herunder fra Statens Kunstfond, og mange af hans digte og noveller er oversat af forfatteren og oversætteren Hüseyin Duygu.

Alle mine paraplyer er købt i Istanbul

Alle mine paraplyer er købt i Istanbul,
undtagen den jeg købte i Bursa.
Hver gang jeg tager af sted til Istanbul
venter jeg solskin,
sådan har jeg det med Istanbul.

Jeg tilgiver hende –
i min erindring er Istanbul badet i sol.
Derfor ender jeg altid med at stå i regnen
på Istiklal Caddesi
og forhandle om prisen på en paraply.
Og den paraply jeg købte i Bursa
glemte jeg i Istanbul.

Der er noget mystisk ved det;
jeg elsker de paraplyer.

Niels Hav

LÆS:  Danmark vil modernisere forsvaret

Hüseyin Duygu – Brobygger mellem Danmark og Tyrkiet

Hüseyin Duygu, 64, har boet i Danmark siden 1984. Han er uddannet i Danmark og arbejdede i uddannelsessystemet i 30 år. Som medlem af Dansk Forfatterforening har han skabt sig en unik position som bindeled mellem dansk og tyrkisk litteratur. Duygu har gennem 31 år organiseret dansk-tyrkiske poesiaftener og litteratursamtaler i København. Hans produktion omfatter omkring 10 bøger, og han har oversat adskillige digte og noveller mellem de to sprog.

Fra Ibrahim Kamberoglu til H. Duygu

Digtet falder fra paraplyen
Hver gang jeg bliver fanget i regnen
Niels Havs glemte paraplyer
Jeg vil opsøge dem

Hvis jeg finder dem, lover jeg
Halv pris uden forhandling
Jeg vil vente i Istiklal

Fuat Talay – En musikalsk rejse fra Anatolien til Skandinavien

Fuat Talay begyndte sin musikuddannelse i Tyrkiet og fortsatte sin karriere i Sverige i slutningen af 1990’erne. I Danmark afsluttede han sin uddannelse og arbejder nu som musik- og saz-lærer. Han har udgivet flere albums, herunder Efkar – Back to Anatolian, Sophisticated og senest Iz. Talay samarbejder med forskellige musikgrupper i både Danmark og Sverige og bringer en unik lyd til arrangementet.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

About Hüseyin Duygu

Huseyin Duygu, er cand.pæd i pædagogik, forfatter og dansk/tyrkisk oversætter. Han er født i Tyrkiet i 1960. Han kom til Danmark som politisk flygtning i 1984. Han har arbejdet som lærer, vejleder, skoleleder og har skrevet 8 bøger, de er både på dansk og tyrkisk. Han har også oversat mange dansk digt til tyrkisk og omvendt. Han har stået for dansk-tyrkiske digteaftener arrangementer mere end 30 år, hvor danske og tyrkiske digtere mødtes til arrangementet både i Danmark og i Tyrkiet.

View all posts by Hüseyin Duygu →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *