Løsningen ligger i diplomati – håbet er stadig på bordet

Antalya Diplomatiforum 2025 tændte et nyt håb i en tid, hvor diplomati synes at være på tilbagetog. Mens verden bliver stadig mere fragmenteret af konflikter, blev Antalya mødested for dem, der stadig tror på dialog.
Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan åbnede forumet med en stærk appel om retfærdighed og diplomati. – Foto: AA

Af Cengiz KAHRAMAN
cengiz@danturk.com

ANTALYA – I en tidsalder, hvor alt synes at ende i konfrontation, var der ét sted i år, hvor dem, der stadig vil tale sammen og søge veje frem, kunne samles: Antalya.

Ledere, ministre, diplomater, eksperter og repræsentanter for tænketanke fra mere end 150 lande mødtes i tre dage i det sydlige Tyrkiet for at sætte fokus på samtale og forhandling som vejen frem.

Bekymringerne var måske forskellige – men målet var fælles: at finde løsninger gennem dialog. Derfor var Antalya Diplomatiforum i år ikke kun en traditionel diplomatisk samling, men også en manifestation af vilje og et centrum, hvor den globale diplomatiske puls kunne mærkes. Tonen i debatterne blev til tider skarp – men ingen forlod forhandlingsbordet. Og alene dét har stor betydning.

I modsætning til mange andre tænketanks og debatfora adskiller Antalya Diplomacy Forum (ADF) sig ved ikke kun at fokusere på én region eller et enkelt tema – men ved at tage globale udfordringer op på tværs af hele verden.

ADF er blevet en platform, hvor både symmetriske og asymmetriske spørgsmål diskuteres i et globalt perspektiv – fra Afrika til Latinamerika, fra Mellemøsten til Europa og Asien-Stillehavsområdet. Det brede geografiske og tematisk omfang har vakt opsigt.

Med over 50 paneler på programmet har ADF lagt rammerne for dybdegående debatter om emner som migration og terrorisme, menneskehandel, klimaforandringer og digitalisering.

LÆS:  Et markant nederlag for regering i Tyrkiet

Trods emnernes kompleksitet bruger mange deltagere forumet primært til bilaterale møder. Udenrigsminister Hakan Fidan og øvrige deltagere har gennemført hundreder af sådanne samtaler i løbet af arrangementet.

“Dialog” er stadig et nøgleord

Temaet for forumet – At stå vagt om diplomati i en verden i opbrud – ramte tidsånden præcist. Antalya blev et samlingspunkt for dem, der stadig tror på ordets kraft midt i krig, kriser og politiske brud.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan åbnede forumet med en klar besked: “Der findes ingen retfærdig verdensorden, men det er diplomati, der kan skabe den.” Denne sætning satte tonen for de følgende dages drøftelser.

Højaktuelle emner på dagsordenen

Gazas humanitære katastrofe, krigen i Ukraine, udviklingen i Afrika, Sortehavet og Kaukasus-regionen blev nøje behandlet. Udviklingen på Balkan og i Mellemøsten blev også diskuteret i særskilte sessioner. Normaliseringsprocessen mellem Aserbajdsjan og Armenien, Syriens fremtid og den politiske fastlåsthed i Libanon var blandt de øvrige emner.

Et særligt møde i Gazas kontaktgruppe rettede endnu en gang verdens opmærksomhed mod de civile ofre for Israels angreb. Tyrkiet spillede her en fremtrædende rolle som både vært og stærk moralsk stemme.

Krigen i Ukraine blev også behandlet, og trods alt var der en svag, men stadig levende tro på, at konflikten kan finde sin afslutning gennem diplomatiske midler.

Afrikas voksende stemme

Antalya handlede ikke kun om krige. Et af de mest markante budskaber fra ADF 2025 var Afrikas stigende diplomatiske vægt. I år var kontinentet ikke blot “gæst”, men en reel “aktør” på scenen.

Udfordringer som ustabilitet i Sahel, militærkup og migrationspres blev drøftet åbent – men vigtigere var det, at de afrikanske repræsentanter tydeligt sagde: “Vores kontinent skal ikke kun forbindes med kriser, men også med løsninger.”

LÆS:  Hamas melder sig klar til våbenhvile - men oplyser ikke betingelser

Det kan varsle en ny balance i det globale diplomatiske landskab.

Bred deltagelse – også fra stormagter

Forumet, som blev afholdt under Recep Tayyip Erdoğans protektion og med det tyrkiske udenrigsministerium som vært, havde deltagelse af over 21 statsoverhoveder, 64 udenrigsministre og omkring 450 højtstående repræsentanter fra 155 lande. Der var i alt ca. 6 tusinde mennesker, der deltog forumet.

Fra EU til NATO deltog mange europæiske lande – herunder Tyskland, Frankrig, Holland og Italien – på ministerplan. USA var mere tilbageholdende, men deltog i særlige sessioner. Ruslands udenrigsminister Sergey Lavrov var også til stede – hans tilstedeværelse blev fulgt tæt, særligt i relation til Ukraine-krigen.

Intet fælles slutdokument – men en stærk vilje

Som forventet kom der ikke et bindende slutdokument ud af Antalya. Men det var heller ikke pointen. ADF 2025 var ikke et forum for konkrete resolutioner, men for at udtrykke vilje. Begreber som “ikke forlade bordet”, “blive ved med at tale” og “møde hinanden trods forskelle” fik her konkret betydning.

Diplomati er måske ikke altid hurtigt til at levere løsninger. Men historien har gang på gang vist, hvad der sker, når man undlader at tale sammen. At der overhovedet blev talt i Antalya, har i sig selv en stor værdi.

Antalya Diplomatiforum 2025 viste, at håbet stadig lever – og at løsningen stadig ligger i diplomati. Dette forum, hvor dem, der tror på dialog og søger løsninger, samles, sendte endnu en gang en tydelig besked til verden:
Uanset alt: Lad os tale om løsninger. For løsningen ligger i diplomati.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

LÆS:  Modstand mod amerikanske tropper vokser

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *