Næsten halvdelen af danskerne vil afvise lovforslaget om amerikansk militær tilstedeværelse i Danmark, viser ny måling. Alligevel ventes forslaget vedtaget i Folketinget før sommerferien.

Af Danturk.com
En ny måling viser, at næsten halvdelen af danskerne er imod en lov, der skal give amerikanske soldater og militært udstyr permanent adgang til danske baser.
Ifølge en Epinion-undersøgelse lavet for DR er 43 procent af de adspurgte imod forslaget, mens kun 28 procent støtter det. Hele 29 procent har endnu ikke taget stilling.
Lovforslaget udspringer af en forsvarsaftale mellem Danmark og USA fra 2023.
Aftalen giver amerikanske styrker fri adgang til flyvestationerne i Karup, Skrydstrup og Aalborg i mindst ti år – uden mulighed for at opsige aftalen.
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) forsvarer aftalen og kalder den vigtig for både Danmark og Europa.
– Det er ikke i Danmarks interesse at opsige en aftale, vi har lavet. Tværtimod skal vi gøre alt for at bevare en amerikansk tilstedeværelse i Europa, siger forsvarsministeren.
Men modstanden vokser – ikke mindst efter tidligere amerikanske udmeldinger om Grønland. Daværende præsident Donald Trump vakte international opsigt, da han ville “købe” verdens største ø, som er en del af det danske rigsfællesskab. Det har øget skepsissen over for amerikanske intentioner i regionen.
Førstebehandlingen i Folketinget er planlagt til den 11. april. Regeringen ventes at få flertal for aftalen med støtte fra bl.a. Socialistisk Folkeparti. Kun Enhedslisten og Alternativet stemmer klart imod.
Kilder: DR, Ritzau