Et markant nederlag for regering i Tyrkiet

Præsident Erdogan kunne se sit parti, AK-Parti gå tilbage ved lokalvalget og få vælgerlussinger i de store byer. Oppositionspartiet, Det republikanske folkeparti, CHP, får flest borgmestre efter lokalvalget i Tyrkiet.
Foto: AA

Af Cengiz KAHRAMAN
cengiz@danturk.com

ANTALYA – Tyrkiets største oppositionsparti, Det republikanske folkeparti, CHP, er vinderen af lokalvalget i landet. Partiet får flest borgmesterpost i Tyrkiet.

Næsten alle stemmerne er talt op i landet og oppositionen fører ved lokalvalgene i landets største byer, henholdsvis Istanbul, Izmir og hovedstaden, Ankara.

De siddende borgmestre af Ankara, Istanbul, Antalya og mange andre provinser fra CHP, bevarer borgmesterposten og erklærer sig som vinder af lokalvalg.

– Vælgerne besluttede i dag at åbne døren til et nyt politisk klima i vores land. Den tyrkiske alliance har opnået et historisk resultat, sagde CHP´s leder Özgür Özel efter partiet vinder lokalvalget.

Særlig stor er tilbagegangen i disse byer for Erdogans Retfærdigheds- og Udviklingsparti, AKP. Det er anden gang et markant nederlag for regeringen.

I alt satte ca. 38 procent af de vælgere, der stemte, kryds ved oppositionspartiet, CHP. Det er en stor fremgang i forhold til 2019-valget.

Præsident Erdogans regeringsparti AK-partiets stemmer forblev på ca. 36 procent.

Ved midnat lokal tid – klokken 23.30 dansk tid – trådte præsident Erdogan frem for tusinder af tilhængere i hovedstaden Ankara for at holde sin valgtale.

Erdogan takkede i sin tale de tyrkiske vælgere.

Han sagde i sin tale, at den tyrkiske nation overbragte deres budskab gennem stemmeboksen til politikerne.

– Vi fik ikke de resultater, vi håbede på ved lokalvalget. Dette valg var vores 18. test på 22 år. Vi har støttet demokrati, national vilje og stemmeurnerne. Vores nation har sagt sidste ord. Vi anerkender ikke nogen magt over vores nations storslåede vilje. Vi vil på ingen måde vise mangel på respekt over for vores nations beslutning, sagde han.

LÆS:  Tyrkisk astronaut Gezeravci tilbage på Jorden efter mission på ISS

Det kurdiske parti DEM partiet fik kun 5,8 procent af stemmerne.

Lokalvalget sker på baggrund af en meget høj tyrkisk inflation på 67 procent. Det rammer mange borgere hårdt på pengepungen. Politiske analytikere ser stemmerne til CHP som en reaktion på regeringens økonomiske politik.

Cirka 79 procent af 61 millioner vælgere gik til stemmeurnerne og afgav deres stemmer.

Der blev oprettet over 206.000 valgsteder over hele landet.

Der vil blive valgt 30 storby-, 51 provins-, 973 distrikts- og 390 landsbyborgmestre samt 50.336 landsby administrationer.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Cengiz Kahraman startede sit journalistiske virke i 1992 i det tyrkiske dagblad Milliyet og har været korrespondent for en række tyrkiske dagblade i Istanbul og i Frankfurt indtil slutningen i halvfemserne. Han har arbejdet i DR International som nyhedsoplæser på tyrkisk og arbejdede som freelance reporter i kort tid hos BBC World Turkish Service i København. Cengiz Kahraman der begyndte at arbejde i Politiken i 2002 og har været redaktør for den ugentlige nyhedsavis Haber, der blev udgivet på tyrkisk og dansk i Politiken. Siden slutningen af 2004 har stået for udgivelsen af Haber, som udkom hver måned og gratis distribueret landsdækkende, derefter som en netavis.. I 2008 ståede bag Cengiz Kahraman udgivelsen af den danskarabiske avis Alkhabar med støtte fra Integrationsministeriet og Dagbladsnævnet og Gazette (dansksproget månedsblad og internetavisen, gazette.dk). Cengiz Kahraman har læst Film og Medievidenskab ved Københavns Universitet i BH. Han har også distribueret tyrkisk film i mange år i Danmark og i 2007 og i 2012 arrangeret "Cinematurca – Tyrkiske Filmdage". I dag er han redaktør og indehaver af HCK Media, der udgiver internet aviser "Danturk.com og Haber.dk".

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *