Niels Hav modtager Dansk Litteraturpris: En fejring af poesiens grænseløse kraft og evne til at berøre sjæle, anerkendt og elsket både i Danmark og Tyrkiet, ved en storslået ceremoni i Dansk Forfatterforening.
Af Cengiz KAHRAMAN
cengiz@danturk.com
KØBENHAVN – Den 6. december blev den anerkendte danske digter og forfatter Niels Hav hyldet i København ved en ceremoni i Dansk Forfatterforening. Arrangementet, som efterfølgende blev fulgt op af en reception, tiltrak prominente skikkelser fra Danmarks litterære og kulturelle verden.
Niels Hav modtog årets Dansk Litteraturpris, der tildeles af Ragna Sidéns og Vagn Clausens Fond. Prisen på 50.000 kroner er en af Danmarks mest prestigefyldte litterære hædersbevisninger og blev tidligere på året annonceret som anerkendelse af Havs betydningsfulde bidrag til dansk litteratur.
I sin tale understregede fondens formand, advokat Niels Søby, at prisen har til formål at “opmuntre og anspore forfattere, der har ydet en væsentlig indsats for dansk litteratur.” Det var tydeligt, at dette var et mål, Hav har levet op til igennem sin karriere.
Taknemmelighed og inspiration
Niels Hav tog ordet og takkede varmt fonden og dens ledelse. Han læste et uddrag af sin digtsamling ”DER ER KØ VED HIMLENS PORT”, som for anledningen blev trykt på dagbladet, Information. Med humor og ydmyghed reflekterede han over sit første digt, som blev trykt i Politiken i 1978, inspireret af debatten om de nyindførte personnumre i Danmark.
Hav afslørede, hvordan han dengang, mens han arbejdede som rengøringsassistent i Københavns Lufthavn, skrev digte på sin fritid. “Da mit første digt blev trykt i Politiken og jeg endda fik betaling for det, gav det mig modet til at fortsætte. I dag står jeg her og modtager en litterær pris – det føles som en smuk cirkelslutning,” sagde han og satte ord på sin rejse fra arbejder til anerkendt digter.
Det var ikke kun Niels Hav, der fik opmærksomhed den aften. Hans digt blev også læst op på arabisk af den dansk-irakiske digter og oversætter Salim Abdali. Efterfølgende gav Havs hustru, den klassiske pianist Christina Bjørkøe, en kort koncert som del af festlighederne.
En livslang dedikation til poesien
Niels Hav, født i Gudum i 1949, regnes som en af de stærkeste nulevende danske digtere. Hans digte har nået ud over Danmarks grænser, og han er særligt anerkendt i Tyrkiet, hvor hans digtsamling Københavns Kvinder blev udgivet.
Med en kombination af skarp humor, samfundsbevidsthed og evnen til at finde poesi i hverdagen har Hav inspireret læsere over hele verden. Hans nyeste digtsamling, Øjeblikke af lykke, er allerede i sin tredje udgave.
Hav har også i mere end 30 år bidraget til de dansk-tyrkiske digteaftener, både som arrangør og som digter. Han er en forfatter, der formår at sige: “Jeg er altid her, der og med jer.” Hans digte og hans liv afspejler en menneskelig varme, der står i kontrast til Danmarks kolde og mørke vinterdage.
En international stemme
Som en digter med international profil er Niels Hav blevet oversat til en lang række sprog, herunder bosnisk, hollandsk, tyrkisk, kinesisk og senest polsk i april i år. Denne globale anerkendelse gør ham til en af de mest markante nulevende danske digtere på verdensscenen. Han kan derfor med rette betragtes som en uofficiel ambassadør for dansk poesi.
I sin livslange karriere har Niels Hav formået at skabe både lokale og internationale broer gennem sin poesi. Han beviser, at litteratur har kraften til at krydse grænser – både geografisk og kulturelt – og han er et levende bevis på, at ord kan røre ved hjertet på tværs af landegrænser.
DER ER KØ VED HIMLENS PORT – Information
Send lige en god nyhed, hvis du har en.
Alle døde skal ind ad den samme dør.
Gud er ikke racist.
Døden gør ingen forskel på folk.
Princippet om lighed for loven
er fundamental.
Noget, kald det “problemet”, er glemt.
Selv de bedste mennesker lykkes
med at lyve for sig selv.
Ingen fred uden retfærdighed.
Den der sår vold høster vold.
Had høster død.
Deres håb om frihed baseret på jura
menneskerettigheder og etik
fik veto i FN.
Nu lukker vi øjnene,
og vender det døve øre til.
Der er kø ved Himlens Port.
© Niels Hav