Tyrkisk kunst kan berige det multikulturelle Danmark

Tyrkisk kunst har potentiale til at finde en fast plads i danskernes hjerter i et multikulturelt samfund som Danmark, hvis den får de rette platforme og rammer til at blive formidlet.
Foto: Danturk.com

Af Cevdet KOCAMAN
cevdet@danturk.com

I en verden, hvor kulturer smelter sammen og bliver stadig mere globaliseret, er kunst og litteratur afgørende veje til at forbinde mennesker på tværs af samfund.

Tyrkiets beliggenhed mellem Europa og Asien har gjort landet til en kulturel brobygger og tyrkisk kultur er et resultat af århundreders samspil mellem forskellige civilisationer. Musikken og køkkenet er særligt gode eksempler på denne kulturelle mangfoldighed, hvor melodier og smage fra både øst og vest har smeltet sammen og skabt noget helt unikt.

Tyrkisk kunst har potentiale til at finde en fast plads i danskernes hjerter i et multikulturelt samfund som Danmark, hvis den får de rette platforme og rammer til at blive formidlet. Det kræver en kombination af synlighed, kulturel dialog og et fokus på de universelle temaer, der forbinder mennesker på tværs af kulturer. For at forstå danskernes syn på tyrkisk kunst og litteratur er det nødvendigt at se nærmere på både de kulturelle interaktioner mellem de to lande og de individuelle opfattelser.

Åbenhed og nysgerrighed over for kulturer

Historisk set har Danmark været et land, der værdsætter mangfoldighed og forskellighed. Danskerne er generelt nysgerrige efter at lære om og prøve nye kulturer, hvilket positivt påvirker interessen for tyrkisk kunst og litteratur i Danmark.

Tyrkisk kunst og kultur bærer ofte universelle følelser – melankoli, glæde, håb og tab – som også er genkendelige for danskere. Musik med følelsesmæssig dybde, som folkemusik eller klassisk tyrkisk musik, kan præsenteres med forklaringer om de følelser og historier, de repræsenterer. Film, der viser menneskets universelle kampe kan ramme noget dybt hos danske seere.

LÆS:  Thriller-debut om skyld og overgreb nomineret til prestigefyldt bog-pris
Foto: Danturk.com

Internationalt anerkendte forfattere, digtere som Orhan Pamuk, Elif Shafak, Nazım Hikmet og Yashar Kemal har øget synligheden af tyrkisk litteratur i landet. Disse forfatteres bøger er blevet oversat til dansk.

F.eks. Orhan Pamuks værker læses med stor entusiasme. Danske læsere får gennem bøger som Uskyldens Museum og Sne mulighed for at udforske Tyrkiets historiske og sociale struktur.

Ligesom litteraturen vækker billedkunsten også stor interesse blandt danskere. Traditionelle tyrkiske kunstformer som ebru (papirmarmorering), keramik og tæppevævning betragtes som eksotiske elementer, der fascinerer kunstelskere. Især ebru-kunst bliver populær gennem workshops og udstillinger, der fungerer som en bro mellem kulturer.

Tyrkisk filmkunst har i de senere år fået mere opmærksomhed på den internationale scene og nyder også stigende interesse i Danmark. Instruktører som Nuri Bilge Ceylan er ofte repræsenteret på danske filmfestivaler, hvor hans værker som Vintersøvn og Once Upon a Time in Anatolia bliver mødt med beundring. Disse film, der undersøger de sociale strukturer og menneskelige relationer i Tyrkiet, har vundet danske filmentusiasters hjerter. Derudover tilbyder tyrkiske film, der behandler temaer som migration og kulturel identitet, en værdifuld indsigt i de oplevelser, som immigrantfællesskaberne i Danmark har.

Immigrantkunstnere og kulturel udveksling

Foto: Danturk.com

Tyrkiskfødte kunstnere og forfattere bosat i Danmark fungerer som broer mellem de to samfund. Deres værker er forankret i deres rødder, men udvikler samtidig nye fortællinger i en anden geografisk kontekst. En fremtrædende figur i denne sammenhæng er den afdøde maler İbrahim Örs, der i mange år levede i Danmark. Hans værker fungerede som et vindue til Anatoliens farver og fortællinger for danske kunstelskere.

Billeder fra Cevdet Kocamans udstilling i Farum. Foto: Danturk.com

På samme måde har immigrantforfattere, der har opnået anerkendelse i Danmark, udforsket migrationserfaringer og søgen efter tilhørsforhold mellem to kulturer. Disse temaer hjælper danskerne med at forstå ikke kun tyrkisk kultur, men også den generelle oplevelse af migration.

LÆS:  Bestsellerforfatter på sviptur i Danmark i hæsblæsende ny thriller

Tyrkisk musik: En bro af melodi og følelser

Foto: Danturk.com

Musikken er en af de stærkeste kanaler for kulturel udveksling, og tyrkisk musik har fundet sin vej til danske ører på forskellige måder. Fra traditionel folkemusik med instrumenter som saz og ney til moderne genrer som pop og rock har tyrkiske musikere formået at skabe et univers, der både vækker nysgerrighed og genklang hos danske lyttere.

Tyrkisk musiker Fuat Talay spiller i en tyrkisk kulturarranngement. Foto: Danturk.com

De tyrkiske diaspora-samfund i Danmark spiller en vigtig rolle som kulturambassadører. Lokale musikgrupper og koncerter giver mulighed for kulturel sammenkomst og gensidig udveksling mellem danskere og tyrkiske samfund. Musikken fungerer her som en universel sprogfærdighed, der forbinder mennesker på tværs af sprogbarrierer og skaber et rum for fælles forståelse og nydelse. Tyrkisk musik er således en vigtig del af det kulturelle landskab, der forener to verdener gennem rytmer, følelser og kreativitet.

Tyrkisk madkultur og traditionel kunst

En anden måde, hvorpå danskere lærer tyrkisk kultur at kende, er gennem mad og traditionelt kunsthåndværk. Tyrkisk køkken, med retter som köfte, döner kebab og baklava, har fundet vej til de danske gader og tilbyder mange danskere en indgang til tyrkisk kultur.

Traditionelt kunsthåndværk fremhæves ofte gennem udstillinger og festivaler. Interessen for ebru skyldes blandt andet de meditative mønstre og farver, mens den omhyggelige håndværk i keramik og tæppevævning høster stor anerkendelse blandt danske kunstentusiaster.

Mediernes og fordommenes rolle

Mediernes fremstilling af tyrkisk kultur spiller en afgørende rolle for danskernes opfattelse. Positive repræsentationer kan øge interessen, mens fejlagtige eller ufuldstændige oplysninger kan nære negative fordomme. Derfor spiller kunst og litteratur en central rolle i at nedbryde disse fordomme, og bringer mennesker tættere sammen og skabe en gensidig berigelse mellem kulturer.

LÆS:  Nu kan du brevstemme i udlandet til Europa-Parlamentsvalget

Interessen for tyrkisk kunst og litteratur i Danmark hviler på et solidt fundament, der kan styrkes yderligere. For at fastholde denne interesse er det nødvendigt med flere kulturelle udvekslinger og arrangementer. Jo mere danskerne lærer tyrkisk kultur at kende gennem denne linse, jo dybere vil de forbinde sig med den fælles menneskelige fortælling og opdage en ny verden af kunst og litteratur.

Den næste generation af dansk-tyrkiske kunstnere og kreative sjæle kan skabe hybridkunst, der blander dansk og tyrkisk kultur. Disse værker kan appellere til begge kulturer og skabe en unik identitet, der forener det bedste fra to verdener.

Ved at åbne flere døre for tyrkisk kunst i Danmark kan der opstå nye kulturelle forbindelser, som ikke blot skaber forståelse, men også udvider begge kulturers kreative horisonter. Det handler ikke blot om at importere kunst, men om at skabe en levende dialog, hvor begge parter inspirerer hinanden.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *