Tyrkiets forsvarsminister har torsdag bekræftet, at landet vil stå ved aftale om at lukke Sverige ind i Nato.
Tyrkiets forsvarsminister har bekræftet, at Tyrkiet vil stå ved aftalen fra Nato-topmødet i Vilnius. Her lovede Tyrkiet hurtigt at give grønt lys til Sveriges optagelse i Nato.
Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et pressemøde i forbindelse med forsvarsministermødet i Natos hovedkvarter i Bruxelles.
Dermed er der stigende forhåbning om, at Sverige snart vil blive det 32. medlem af Nato.
– Jeg forventer, at Tyrkiets parlament nu hurtigt vil gennemføre ratifikationen af Sverige, siger Jens Stoltenberg.
Ifølge Nato-chefen blev der på torsdagens møde sendt et klart budskab fra de 29 lande, der allerede har sagt ja til Sverige. Kun Ungarn og Tyrkiet mangler at ratificere Sveriges optagelse i Nato i deres parlamenter. Det skal ske nu lød det fra Nato-landene.
– Jeg hilser det velkomment, at Tyrkiets forsvarsminister nu bekræfter aftalen fra Vilnius. Jeg vil fortsætte med at levere budskabet om, at Sverige skal optages hurtigst muligt, siger Jens Stoltenberg.
Mens Finland for længst er blevet godkendt af Tyrkiet, så har Sveriges optagelse i Nato trukket ud. Tyrkiet kritiserede længe Sverige for ikke at gøre nok for at bremse Det Kurdiske Arbejderparti, PKK, der er på EU’s terrorliste.
På Nato-topmødet i Vilnius sagde Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, dog ja til, at Sverige nu kan komme med. Det skete, efter at Sverige blandt andet har strammet sin terrorlovgivning.
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) mener ikke, der er nogen undskyldninger tilbage. Nu skal Sverige med. Efter mødet siger han:
– Der var en meget stærk opbakning til, at svensk medlemskab nu skal leveres. Det er ikke et spørgsmål om, hvornår det skal leveres, det er et spørgsmål om, at det skal ske med det samme.
– Det var også mit budskab til Tyrkiet. Nu er forventningen, at Tyrkiet leverer på det, der blev aftalt i Vilnius, siger Troels Lund Poulsen.
Også USA’s forsvarsminister, Lloyd Austin, opfordrede på et pressemøde i Natos hovedkvarter Tyrkiet og Ungarn til hurtigt at give Sverige grønt lys.
– Sverige er et demokrati og en en yderst kompetent forsvarspartner, siger Lloyd Austin.
Sverige er formelt ikke omfattet af Natos artikel fem, den såkaldte musketered, før landet er fuldt optaget i Nato. Men allerede nu er Sverige i gang med at integrere sig i Nato, siger Stoltenberg.
Blandt andet deltager Sverige i Natos møder og kan derfor være med om bordet, når der bliver diskuteret forsvarsplaner. Også ved mødet torsdag var Sveriges forsvarsminister med.
/ritzau/