Donald Trump udsat for attentatforsøg under vælgemøde

Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump blev omkring midnat dansk tid strejfet af skud på den øvre del af sit højre øre, da han stod på talerstolen ved et vælgermøde i delstaten Pennsylvania.
Donald Trump ses her, umiddelbart efter at han blev strejfet af skuddet. Foto: AA

/ritzau/

Den tidligere amerikanske præsident Donald Trumps vælgermøde i delstaten Pennsylvania var knap nok gået i gang, da han tog sig til øret og faldt til jorden ved siden af sin talerstol på scenen.

En ukendt gerningsmand havde tilsyneladende affyret skud i retning mod Trump, der blev strejfet på øret, oplyser anklagemyndigheden i byen Butler, hvor vælgermødet fandt sted.

Ekspræsidenten blev efterfølgende eskorteret væk fra vælgermødet og ført til behandling på en klinik i nærheden.

Talsperson for ekspræsidenten Steven Cheung siger i en udtalelse ifølge CNN, at Trump har det fint.

Mand skød mod Trump fra mindst 120 meters afstand

Gerningsmanden bag attentatforsøget på Donald Trump befandt sig på taget af en bygning cirka 120 til 150 meter fra den tidligere præsident, da skud blev affyret natten til søndag dansk tid.

Det viser en analyse af den formodede gerningsmands og Donald Trumps geolokationer, som det amerikanske medie CNN har foretaget.

En mand blandt publikum mistede livet, og to andre blev såret og er ifølge de seneste meldinger i kritisk tilstand.

Sikkerhedstjenesten Secret Service har oplyst, at gerningsmanden affyrede skud fra en hævet position.

Gerningsmanden blev efterfølgende dræbt af Secret Service, og ved hans lig blev der fundet en semiautomatisk riffel af typen AR-15, har politiet oplyst til avisen The New York Times.

Kilder i politiet har sagt til CNN, at gerningsmanden befandt sig på taget af en bygning, der ligger umiddelbart uden for pladsen, hvor vælgermødet blev afholdt.

LÆS:  Højreekstreme i Norden sat på terrorliste

CNN har udpeget bygningen, hvorfra den formodede gerningsmand menes at have affyret skuddene, og har på den baggrund forsøgt at fastslå, hvor langt han befandt sig fra Donald Trump.

Også The New York Times og det britiske medie BBC har offentliggjort kort og billeder, som viser, hvorfra skuddene tilsyneladende blev affyret.

Der ser ud til at være tale om en lagerbygning eller en anden form for industribygning med fladt tag.

Øjenvidnet Gary O’Donoghue fortæller til BBC, at han forsøgte at advare de tilstedeværende betjente, da han inden skudafgivelsen opdagede, at der lå en mand på taget af den pågældende bygning.

FBI har angiveligt identificeret en 20-årig mand fra delstaten Pennsylvania som den formodede gerningsmand bag skyderiet ved den tidligere amerikansk præsident Donald Trumps vælgermøde i byen Butler i samme delstat lørdag.

Den formodede gerningsmand er af forbundspolitiet FBI blevet identificeret som den 20-årige Thomas Matthew Crooks. Han er registreret som republikansk vælger i Pennsylvania.

Verdensledere reagerer på attentatforsøg på Trump

Attentatforsøget på USA’s tidligere præsident Donald Trump under et vælgermøde i Pennsylvania har fået regeringsledere fra det meste af verden til at reagere.

De fordømmer politisk vold og sender deres tanker til både Trump og de pårørende til en deltager ved vælgermødet, som mistede livet.

Dansk regeringstop ser skud mod Trump som angreb på demokratiet

Statsministeren skriver på X, at “politisk vold har ingen plads i vores samfund” efter skyderi ved Trump-møde.

Et skyderi mod ekspræsident Donald Trump ved et vælgermøde i USA er “fuldstændig uacceptabel”.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i et opslag fra Statsministeriet på den sociale platform X.

– Sådan politisk vold er fuldstændig uacceptabel og har ingen plads i vores samfund, udtaler hun.

LÆS:  Tyrkiets udenrigsminister Fidan: Der er akut brug for en våbenhvile i Gaza

Mette Frederiksen sender tanker til både Donald Trump og til dem, der blev dræbt og såret i forbindelse med skyderiet.

Også udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har været ved tasterne og lagt en opdatering på X, hvori han omtaler skyderiet.

– Et angreb på en præsidentkandidat er et angreb på selve demokratiet, skriver han.

Også han sender tanker til både Trump og de, der blev ramt i forbindelse med angrebet.

Formand for regeringens tredje parti, Venstre, og forsvarsminister Troels Lund Poulsen kalder skyderiet “gift for demokratiet”.

– Jeg er chokeret over attentatet mod Trump, der desværre har kostet menneskeliv. Jeg ønsker Trump god bedring, skriver Troels Lund Poulsen.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *