Flertal af danskerne vil sende danske fredsstyrker til Ukraine

53 procent af borgerne er klar til at sende fredsbevarende styrker til Ukraine, viser ny meningsmåling.
Foto: Forsvaret.dk

Hvis en fredsproces mellem Ukraine og Rusland kræver indsættelse af fredsbevarende styrker, bør Danmark deltage med danske soldater.

Det mener knap 53 procent af de adspurgte i en meningsmåling, Voxmeter har foretaget for Ritzau. 15,4 procent er enten uenig eller meget uenig.

Borgerne i Danmark har generelt et positivt syn på at samarbejde med Ukrainerne.

Samme undersøgelse viser, at 66 procent mener, at Ukraine skal optages i EU, mens 68 procent mener, at de skal optages i Nato.

For Mikkel Vedby Rasmussen, professor og forsker i væbnet magt ved Københavns Universitet, blotlægger undersøgelsen en interessant mentalitet i den danske befolkning:

– Der er stadig en folkelig opbakning til en udenrigspolitik, der er underbygget af militær magt, siger han.

Danmark skiftede i begyndelsen af 00’erne sikkerhedspolitisk strategi fra at ”putte sig” under den kolde krig til at være villig til at bruge militær magt i internationale sammenhæng.

Den nye tilgang kom til udtryk med dansk deltagelse i krigene i Afghanistan og Irak.

At flertallet af danskerne i undersøgelsen stadig er villige til at støtte en international dansk militæraktion efter de to krige er ”bemærkelsesværdigt”, siger Mikkel Vedby Rasmussen – særligt i lyset af, at USA har trukket tæppet væk under allianceforholdet.

Danskernes opfattelse er i høj grad at betragte som et realistisk blik på, hvad de geopolitiske omstændigheder er.

– Jeg ser det som et udtryk for, at danskerne, som de er flest, har indset, at verden om muligt er blevet farligere, og at det ikke er nok at putte ekstra vand og dåsemad i kælderen. Men at vi også aktivt må bidrage til at forsøge at skabe mere sikkerhed på vores kontinent, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

LÆS:  Danmark vil modernisere forsvaret

Selv om der umiddelbart er store forskelle mellem et lille, nordeuropæisk land som Danmark og det store, østeuropæiske land Ukraine, kan de to befolkninger måske spejle sig i samme historiske udfordringer.

Mikkel Vedby Rasmussen ser flere paralleller, der kan forklare danskernes positive indstilling over for hjælp til Ukraine.

– Jeg tror, at vi faktisk kan identificere os med Ukraine. Vi kan spejle os i noget af vores egen historie som et lille land med en stormagt som nabo, siger han.

Danmark har også tidligere stået i en situation, hvor der skulle vælges mellem krig eller fred – Samarbejdspolitikken under Anden Verdenskrig er blevet diskuteret lige siden.

I Ukraine oplever man nu et stigende amerikansk pres for at indgå en fredsaftale med Rusland.

Ifølge regeringen er det endnu for tidligt at forholde sig til danske soldater i Ukraine.

Forsvarets tre fagforeninger har udtrykt tvivl om, hvorvidt det danske forsvar er robust nok til at varetage opgaven, når Danmark også er i Letland, hvor de bidrager til at sikre Natos østlige flanke.

Undersøgelsen viser, at et mindretal på 27 procent af danskerne mener, at Ukraine skal forhandle om at få afsluttet krigen med Rusland, uanset om det vil medføre afståelse af territorier, som Rusland har erobret siden 2022.

1021 personer har svaret på målingen mellem 18. og 20. februar 2025.

/ritzau/

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *