Europas flygtningepolitik er blevet knust, både etisk og praktisk. I denne bog går den hollandske forfatter og sociolog Ruud Koopmans i dybden med flygtningepolitikken i EU, dens konsekvenser og manglerne og utilstrækkelighederne i disse politikker.
EU’s flygtninge- og asylpolitik er reelt brudt sammen. Det er alt for ofte de forkerte, der får hjælp, men de, der har mest behov for beskyttelse, ikke har mulighed for at få tilkendt en opholdstilladelse.
I praksis er alle, der formår at komme ind i EU, sikre på at kunne forblive der – uanset om de har et reelt behov for beskyttelse eller ej. For selv hvis asylansøgningen afvises, sker det næsten aldrig, at de pågældende sendes tilbage. Modsat hjælper EU meget få af dem, der har et reelt behov for asyl, men ikke er i stand til at rejse til EU’s grænser.
Det er udtryk for et moralsk sammenbrud, for selvfølgelig har vi en forpligtelse til at hjælpe mennesker i nød, fastslår bogens forfatter, der er en af Europas førende migrationsforskere. Men hvordan?
I bogen analyserer Ruud Koopmans alle manglerne ved det europæiske asylsystem.
Han beskriver de menneskelige omkostninger og viser, på baggrund af tilgængelige data, f.eks. at risikoen for at dø på ruterne over Middelhavet er lige så stort som risikoen for at dø i klodens mest blodige borgerkrige.
Han forklarer, hvordan flygtningestrømmene ikke altid er tilfældige, men ofte kynisk styres og udnyttes af autokrater og diktatorer i et storpolitisk spil. Og han beskriver, hvordan mange af de flygtninge, der når frem til EU’s grænser, forinden har boet i sikkerhed i et andet land.
Det gælder f.eks. faderen til den 3-årige dreng, der blev et symbol på flygtningekrisen, da et foto af hans lig, der var skyllet op på en strand, gik verden rundt.
Endelig opstiller Koopmans en ’realistisk utopi’ for, hvordan systemet kan repareres, så vi hjælper mennesker i nød, men samtidig sender dem tilbage, der ikke har et reelt behov for beskyttelse.
Ruud Koopmans er professor i sociologi og migrationsforskning ved Humbolt Universitet i Berlin samt leder af afdelingen for ”Migration, integration og transnationalisering” ved Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung. Han er en af de mest citerede, nulevende sociologer i Europa. Han optræder jævnligt i artikler i fremtrædende europæiske aviser og tidsskrifter og deltager i mange tv-debatter. I 2020 udgav han bogen Islams forfaldne hus, der også er udkommet hos Forlaget Pressto, og som skabte meget debat både herhjemme, i Tyskland og i Nederlandene.
content here.