Polakkerne har valgt demokratiet og EU

Polakkerne har valgt demokratiet og EU, fremfor mere nationalisme og centralisme. Kaczynski-regeringen er færdig.
Donald Tusk er udset til at blive Polens næste statsminister. I næste uge tager han på forsoningsrejse til Bruxelles og EU. Nu er det op til den polske præsident Andrzej Duda at bestemme hvornår Tusk kan blive regeringsleder, men det skal ske senest den 28. november. Foto: PO.

Af Jens Mørch

KØBENHAVN – Det parlamentsvalg som på forhånd blev udråbt til at være det vigtigste valg siden 1989, viste sig at være det vigtigste valg nogensinde. Søndag gik polakkerne til valg, for at vælge 460 medlemmer til parlamentets underhus Sejmen, og 100 senatorer til det polske overhus – Senatet.

Polakkerne overraskede alle

Med en rekordhøj valgdeltagelse på 73 procent, er det langt mere end de 61 procent der stemte, da polakkerne fravalgte kommunismen den 4. juni 1989. Og stemningen efter søndagens valg, var da også lige så euforisk som dengang, siger flere kilder til danturk.com. Nu vil polakkerne igen have demokratiet tilbage.

Polakkerne sagde nej til Kaczynski-regering, og ja tak til demokratiet og Europa. Og det var med et så markant flertal til oppositionen, at valgresultatet kom bag på alle – selv de største oppositionsoptimister.

Valgresultatet (100 procent)

Lov- og Retfærdighed (PiS – koalition Forenet Højre) 35,38 procent
Borgernes Platform (PO/KO koalition) – 30,70 procent
Tredje Vej (koalition med Polen 2050 og PSL) – 14,40 procent
Venstre (Lewica) – 8,61procent
Konføderationen – 7,16 procent
Andre – 3,59 (2,4) procent

Polen har siden 2015 været styret af Lov og Retfærdighedspartiets formand og enehersker Jaroslaw Kaczynski, der var medstifter af partiet i 2001. Partiet fik den fulde kontrol over parlamentet med blot cirka 38 procent af stemmerne.

Kaczynski har ført en hadsk retorik og har gennemført en række reformer, der strider mod principperne i retsstaten. Det er også lykkedes regeringen at skubbe Polen langt ned på det internationale presseindeks, der tager temperaturen på landenes medieforhold. Fra en plads som nummer 18 før Kaczynski-regeringen kom til, til at dumpeplacering som nummer 57. Under Kaczynski-regeringen er forholdet til Tyskland, Rusland, EU, USA og mange andre blevet forværret.

LÆS:  Putin og Erdogan skal diskutere krig og kornaftale

Regeringsparti størst

Det var regeringspartiet Lov og Retfærdighed, der fik flest stemmer og blev største parti ved søndagens valg. Alligevel blev partiet valgets helt store taber. Det stod klart da valgstederne lukkede, for selv med det potentielle støtteparti Konføderationen, var der meget langt op til et flertal, som ville gøre at Kaczynski-regeringen kunne fortsætte. Der mangler 19 mandater.

De tre store oppositionspartier Borgernes Platform (liberalt), Tredje Vej (nationalistisk og centrum) samt partiet Venstre (demokratiske socialister) er enige om at danne regering, og har fået et solidt flertal. Det som binder dem sammen, er ønsket om at komme af med Kaczynski-regeringen, og genoprette de skader på demokratiet, som regeringen siden 2015 har gennemført.

Ny regering måske sidst i november

Præsidenten er Andrzej Duda, og han er oprindeligt valgt for PiS, men skal som præsident være neutral. Det er ham der skal udpege en forhandlingsleder, der skal danne regering. Oplagt ville det være at spørge flertallet om at danne regering, men alt tyder på at han trækker tiden. Det ønsker Jaroslaw Kaczynski, og præsidenten har vist flere gange at han gør som partiformand Jaroslaw Kaczynski beder ham om.

Ved at give den siddende regeringschef Mateusz Morawiecki serveretten til at danne en regering, kan åbning af Sejmen vente til efter den polske nationaldag, 11. november. Det ventes det at parlamentet indkaldes den 13. eller 14. november. Det er alene præsidentens afgørelse. Først 14 dage herefter, skal en regeringsleder indsættes, i henhold til forfatningen.

Ved at give Mateusz Morawiecki retten til at forsøge at danne regering, kan partiet fortsat sidde i regeringskontorerne indtil der er dannet en ny regering. Hvis præsidenten som ventet bruger den metode, kan den nye regeringsleder Donald Tusk ikke tiltræde før den 28. november. I den kommende uge vil præsidenten fører samtaler med partierne, for at kunne udpege en forhandlingsleder. Det er den proces der i Danmark kaldes en dronningerunde.

LÆS:  Flere indvandrere og efterkommere får en uddannelse

Flere kvinder i parlamentet

Resultatet af søndagens parlamentsvalg betød også, at rekord mange kvinder nu er valgt ind i Sejmen. 136 kvinder ud af 460 pladser. Det betyder omregnet i procent, at 29,6 procent af de folkevalgte i det magtfulde parlaments underhus, nu er kvinder i Polen. Det er ny polsk rekord – det højeste antal kvinder nogensinde. 44 procent af de opstillede kandidater var kvinder, men var generelt placeret lavere på valglisterne end mændene.

Det globale gennemsnit er på 24,3 procent, mens gennemsnittet for folkevalgte kvinder i parlamenter i EU er 32,7, altså højere end det polske på 29,6 procent.

Foto: PO.

Kommende statsminister vil rydde op

Polens formentlig kommende regeringschef, Donald Tusk, rejser til Bruxelles i næste uge, for at finde løsninger på de mange konflikter Kaczynski-regeringens Polen har skabt med EU.

-Donald Tusk vil være i Bruxelles i næste uge og mødes med lederne fra de europæiske lande, siger Borys Budka, der er gruppeformand for Borgernes Platform til det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP.

-Det er som lovet, at vi fra dag ét gør alt for at bringer respekten for Polen tilbage på den internationale scene. Og heldigvis er Tusk en mand, der kan sikre genoprettelsen af gode relationer til EU og vores partnere, siger Budka.

Statsledere til møde i næste uge

Donald Tusk vil i Bruxelles deltage i topmøde i det Europæisk Råd, med stats- og regeringscheferne fra EU-landene. På mødet vil Polen dog være repræsenteret af nuværende polske Kaczynski-regeringen.

Gruppeformanden siger også, at oppositionen er enige om at rette op på retsstaten i Polen, der blandt andet har betydet, at milliarder af øremærkede euro til Polen er tilbageholdt.

LÆS:  Frie Grønne og KD kommer ikke i Folketinget

-Hvis ikke præsident Andrzej Duda blander sig, så vil et af de første lovforslag, der vil nå hans skrivebord til underskrift, være en lov, der løser spørgsmålet om retfærdighed og genopretter retsstatsprincippet i Polen, siger Budka.

De tre største oppositionspartiet har et solidt flertal efter søndagens parlamentsvalg, men præsidenten kan forsinke en regeringsovertagelse frem til den 28. november. I den kommende uge, vil præsident Andrzej Duda have samtaler med partilederne, for at finde ud af hvem der kan danne regering. Det ventes at præsidenten overlader regeringsforhandlinger til den nuværende statsminister, der har mistet flertallet i parlamentet. På den måde kan regeringspartiet med præsidentens hjælp, udsætte tidspunktet for den nye regerings tiltrædelse.

Dramaet om Polen fortsætter.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *