36 partier deltager valget i Tyrkiet den 14. Maj

Den øverste valgbestyrelse (YSK) i Tyrkiet annoncerede antallet af politiske partier, der skal deltage præsident-og parlamentsvalg den 14. maj 2023.

Foto: AA

Danturk.com

Mens landet forsøger at hele sårene i jordskælvsområder, blev blikket vendt mod valget, der skal afholdes den 14. maj i Tyrkiet.

Republikkens øverste valgbestyrelse (YSK) annoncerede, at 36 partier, der er kvalificerede til at deltage i præsident-og parlamentsvalg i Tyrkiet.

Når vælgere går til for den 13. præsident – og det 28. parlamentsvalg den 14. maj 2023, kan de stemme på hele 36 politiske partier fra venstre eller højre for midten til yder partier på venstreorienteret og højrefløj. 

– På vores møde i dag blev det besluttet, at 36 politiske partier havde ret til at deltage i parlamentsvalget, der skal afholdes den 14. maj, sagde YSK-formand Ahmet Yener på et pressemøde.

Yener forklarede, at afstemningsprocessen vil blive afholdt mellem kl. 08.00 og 17.00.

Hvad vil jordskælvsofferet, der migrerede til andre provinser, gøre ved valget?

Vælgere fra Jordskælvsområder vil ikke miste deres rettigheder. Efter jordskælvet den 6. februar vil jordskælvsofre kunne drage fordel af rettighederne og mulighederne de steder, de er flyttet hen.

Ifølge YSK’s praksis skal de, der ønsker at stemme uden for det sted, hvor de er registreret, have deres optegnelser taget til deres placering. Denne praksis gælder også for dem, der forlader jordskælvsregionen, det vil sige dem, der ønsker at forlade regionen og stemme, vil gå til folkeregistret, foretage en adresseændringserklæring og derefter indsende denne erklæring til provins- eller distriktsvalgbestyrelsen. De, der gennemfører denne proces, vil kunne stemme, hvor de er.

Det erklærer den øverste valgbestyrelse (YSK).

LÆS:  Opfordring til at 'stemme' fra folketingskandidater

Det vil også kunne modtage den støtte, der gives til katastrofeområdet. De vil kunne stemme i de regioner, hvor de befinder sig som vælgere. De stemmer, der blev afgivet af dem, der migrerede fra jordskælvet, vil blive talt med, hvor de var, det vil sige, hvor de stemte.

Det anføres, at antallet af kandidater til parlamentet fra Jordskælvsområder i 11 provinser ikke vil ændre sig.

Der arbejdes med at stemme i telt- og containerbyer. Afstemning i teltbyer og opstilling af containere til stemmeurnerne kan være på dagsordenen.

Hvordan fungerer kalenderen?

Præsident og AKP-leder Recep Tayyip Erdogan annoncerede valgudskrivelsen fredag ved en ceremoni, der blev sendt direkte på tyrkisk tv. Her underskrev han en erklæring, hvoraf den endelige valgdato fremgår.

Valget skulle ifølge de tyrkiske valgregler senest afholdes i juni.

Afgørelsen blev offentliggjort i Statstidende, og YSK trådte sammen for at fastlægge den to måneder lange valgkalender.

De partier, der går ind til valget med en alliance, vil indsende deres allianceprotokoller til YSK inden den 17. marts.

Offentligt ansatte skal forlade deres stillinger senest den 16. marts for at blive nomineret.

YSK vil modtage ansøgninger om præsidentkandidatur fra 21. til 26. marts.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *