Den tyrkiske ‘menemen’ er både de riges og de fattiges mad

Menemen er en særdeles velsmagende traditional tyrkisk ret som serveres til morgenmad, men den ret kan også spises på alle tidspunkter af dagen. Den er sund, nem og billig at tilberede, og god til at start på dagen.

Foto: Danturk.com

Af Meral BALLEGAARD
meral@danturk.com

Menemen er en traditionel tyrkisk ret, lavet med æg, aflange grønpeber, tomat og valgfrit løg, som almindelig vis spises som morgenmad, og den er sund og god til at start på dagen.

Retten kan nydes både til morgenmad og på andre tidspunkter af dagen.

Tyrkerne kan ikke blive enig om menemen skal være med løj eller uden løg, der er meget delte meninger, hvordan skal retten tilberedes, og hver person har sin version af menemen. Hvis man ikke foretrækker løg i menemen kan man bare undlade det. Personligt synes jeg, at det er lækkert med løg og giver en dajlig smag.

Ifølge forskellige kilder stammer retten Menemen fra et distrikt i byen Izmir, som netop hedder Menemen. Izmir er en havneby i det vestlige Tyrkiet ved det Ægæiske hav i Middelhavet. Menemen blev først lavet at de græsk-tyrkiske folk fra Kreta, der kom til Izmir som følge af en befolkningsudveksling efter første verdenskrig, og den er opkaldt efter distriktet.

Retten spises som regel til morgenmad med et lækkert, groft frisk brød, oliven, hvid ost, (Feta ost) og forskellige andre små retter, som er en fast del af den tyrkiske morgenmad.

Opskrift til menemen:

Ingredienser:

Saftig tomater, aflange grønpeber (Sivri biber), æg, løg og olie.

2 personer:

1 løg (valgfrit)
2 Æg
4 Tomater
2 Grønpeber
Oile eller smør til stegning
Salt og peber

LÆS:  Tyrkiet markerer søndag sin 100-årsfødselsdag

Fremgangsmåde:

Hak løgene og peberfrugter fint og svits dem i olie til de bliver gyldne. Hak tometer og tilsæt dem i retten (hvis man har lyst til, så kan man også skrælle tomaterne først), led det simre 5-10 minutter, til tomaterne er møre. Hæld, evt. lidt vand ved, hvis det virker tørt. derefter slå æggene sammen med grøntsagerne og rør i 3-4 minutter. Smag til salt og peber. Drys lidt ost og paprika over.

Retten serveres med lækkert brød, hvid ost og oliven.

Man kan også lave menemen med forskellige grøntsager, man kan tilføje nogle flere grøntsager, som f.eks. aubergine, kartofler osv. Ønsker man kød, så kan man også tilsætte tyrkiske pølser, “sucuk”.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Meral Ballegaard arbejdede i Kulturministeriet i Tyrkiet i tre år efter afsluttede sin uddannelse fra fakultetet for Erhvervsøkonomi på Hacettepe University. Hun har siden 2002 boet i Danmark. Hun læste pædagog- og mentoruddannelsen i København, hvor hun afsluttede sin kandidatuddannelse i integration på Syddansk Universitet. Hendes første artikler og interviews blev offentliggjort i Sabah Newspaper i 1999 i Tyrkiet. Meral Ballegaard bidrager frivillig til netavisen Danturk.com med interviews og artikler både fra Danmark og fra den tyrkiske kunstverden.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *