Demonstrationer i København og i Århus mod præstestyret i Iran

Det var støtte demonstrationer både i København og i Århus mod præstestyret i Iran, og over 1000 mennesker deltog i en demonstration på Rådhuspladsen lørdag i København.

Foto: Huseyin Duygu

KØBENHAVN – Lørdag var der støtte demonstrationer både i København og i Århus mod præstestyret i Iran. Men også i andre større byer i Europa er der støttedemonstrationer mod det iranske præstestyre i Iran.

En ung kvindes død i Iran udløst demonstrationer imod præstestyret i Iran og andre steder i verden.

Over 1000 mennesker deltog demonstrationen på Rådhuspladsen lørdag i København mod det iranske præstestyre.

Rund omkring i hele verden går mennesker i disse dage på gaden og demonstrerer i solidaritet med den iranske kvinde Jina Mahsa Amini, der døde 16. september og mod det iranske præstestyres vold mod kvinder.

Demonstrationen begyndte klokken 17 foran Thorvaldsens Museum i København. I mere end 150 byer i 80 lande, herunder København og Aarhus demonstrerede eksil iranere og andre mod præstestyret i Iran.

Støttedemonstrationer er ikke nok

Ud over en gruppe eksil-iranere deltager blandt andre forkvinde Yildiz Akdogan fra Kvinderådet demonstrationen.

Kvinderådet kommer med sin solidaritet med de modige kvinder i Iran, der lige nu demonstrerer for frihed og basale menneskerettigheder.

Yildiz akdogan mener, at støttedemonstrationer er ikke nok, disse mennesker har også brug for at regeringerne og EU siger klart fra overfor regiments brutale overgreb på sin befolkning.

”Vi mindes Jina Mahsa Amini – en kurdisk-iransk kvinde – som blev arresteret i Teheran og døde i moralpolitiets varetægt for sin påklædning, som moralpolitiet ikke anså for passende. Der er tale om en forbrydelse, som skal efterforskes og straffes” siger hun på demonstrationen.

Hun siger, at kvinder har ret til at udtrykke sig, som de vil, være frie og ligestillet. De krav, kvinderne i Iran og alle andre steder i verden stiller, er retfærdige. Det er deres protester op opråb også.

LÆS:  Han er kunstner og lærer

”Kontrol af kvinder og deres påklædning, som moralpolitiet i Iran udfører – og som de har fået mandat til at udføre af regimet – anser vi for at være kønsbaseret vold og undertrykkelse og en krænkelse af kvinders menneskerettigheder”, siger forkvinde for Kvinderådet i sin tale.

Hun opfordrer det internationale samfund til at fordømme undertrykkelse og vold mod kvinder og kvinderettighedsaktivister i Iran og resten af verden.

”Det er afgørende, at det internationale samfund tager klar stilling imod regimer, der undertrykker kvinder. Og anerkender det vigtige arbejde, som kvinderettighedsaktivister laver – i Iran og i resten af verden – og støtter og beskytter dem, er”.

Hun døde i politiets varetægt

En ung Iransk-kurdisk kvinde Jina Mahsa Amini på 22 år døde 16. september, efter hun gik i koma i politiets varetægt tre dage før. Hun nægtede at lytte til moralpolitiet, som var forarget over at hendes hijab ikke dækkede hovedet tilstrækkeligt nok.

I henhold til sharia er kvinder i Iran forpligtet til at dække deres hår. Det er Irans moralpoliti, der håndhæver denne lovgivning.

Øjenvidner har berettet, at de så Amini blive slået, og hendes familie siger, at hun døde som følge af myndighedernes mishandling.

Irans moralpoliti afviser anklagerne og begrunder kvindens død med et hjerteanfald.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Huseyin Duygu, er cand.pæd i pædagogik, forfatter og dansk/tyrkisk oversætter. Han er født i Tyrkiet i 1960. Han kom til Danmark som politisk flygtning i 1984. Han har arbejdet som lærer, vejleder, skoleleder og har skrevet 8 bøger, de er både på dansk og tyrkisk. Han har også oversat mange dansk digt til tyrkisk og omvendt. Han har stået for dansk-tyrkiske digteaftener arrangementer mere end 30 år, hvor danske og tyrkiske digtere mødtes til arrangementet både i Danmark og i Tyrkiet.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *