En kurdisk mand er dømt i Sverige for terrorfinansiering af PKK

En mand, der indsamler penge til PKK i Sverige, er blevet idømt fængselsstraf for første gang.  Sagen er den første i Sverige, hvor en person har været tiltalt for terrorfinansiering af PKK

©AA

Af Danturk.com

Svensk domstol har fundet en kurdisk 40-årig mand skyldig i anklager om terrorfinansiering, efter at han har indsamlet penge til terrororganisationen PKK i Sverige.

Den dømte, som er en kurdisk mand fra Tyrkiet, er blandt andet dømt for at have truet en kurdisk erhvervsmand i Sverige med et våben for at få ham til at betale penge til PKK.

Afpresningsforsøget skal være sket inden for rammerne af en indsamlingsvirksomhed, som PKK bedriver i Europa – blandt andet gennem afpresning, hedder det i en pressemeddelelse om retssagen.

Manden er idømt fængsel i fire år og seks måneder, og han er samtidig dømt til udvisning og har forbud mod at vende tilbage til landet.

Ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Ajansi sagde den svenske anklager Hans Ihrman, der udarbejdede anklageskriftet, at PKK beskyldes for at indsamle penge gennem afpresning i Sverige.

– Det er en del af mere omfattende og organiserede aktiviteter, der har foregået i lang tid. Der er stærke beviser for, at mistænkte handler på vegne af PKK, sagde Ihrman og anmodede om, at den anklagede skulle idømmes 5 års fængsel og udleveres til Tyrkiet.

Det blev også nævnt i SVT’s nyheder, at den anklagede blev anholdt i januar måned efter at have truet med for afpresse penge fra en restaurant ved brug af våben på vegne af terrororganisationen PKK. Ifølge rapporten fra den svenske efterretningstjeneste SEPO er den dømte person en betydningsfuld figur inden for terrororganisationen PKK i landet. Det skriver nyhedsbureauet, Anadolu Ajansi.

LÆS:  Torsdag trådte en ny terrorlov i kraft i Sverige

Gruppen er opført på listen over terrorgrupper i Tyrkiet, i EU og i USA.

Sagen er den første i Sverige, hvor en person har været tiltalt for terrorfinansiering af PKK. Den aktuelle paragraf har først og fremmest været anvendt i forbindelse med ekstremistgruppen IS.

Svensk udenrigsminister Tobias Billström nævnte i april i en udtalelse til avisen Dagens Nyheter, at årsagen til at Tyrkiet ikke godkendte Sveriges medlemskab i NATO var terrororganisationen PKK/YPG. Billström brugte udtrykket “PKK’s aktiviteter på vores territorium er omfattende.

For at få grønt lys til Nato-medlemskab skal Sverige anlægge en hårdere linje over for tilhængere af PKK. Det er et krav fra Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Sverige og Finland søgte om Nato-medlemskab sidste år i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine.

Mens Finland er blevet indlemmet i alliancen, er det endnu ikke lykkedes for Sverige.

Konflikten mellem Sverige og Tyrkiet har blandt andet handlet om, at mange tyrkiske kurdere har fået asyl i Sverige. På den måde støtter Sverige ifølge Tyrkiet kurdiske grupper, der efter tyrkisk opfattelse er terrorister.

Men også en række koranafbrændinger har vakt tyrkernes vrede.

Sverige, Tyrkiet og Nato mødes i Bruxelles torsdag for at finde en løsning inden næste uges NATO-topmøde. Det skriver Reuters.

Natos topmøde i Vilnius i Litauen finder sted den 11. og 12. juli.

Kilder: Det tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu Ajansi, /ritzau/

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *