Dansk-tyrkisk dokumentarfilm fik den bedste dokumentarfilm pris i Tyrkiet

Den københavnske/tyrkiske filminstruktør Kerem Soyyılmazs dokumentarfilm  “Searching for Rodakis” fik den bedste dokumentarfilm pris i ‘Documentary Film Competition’ på International Adana Golden Boll Filmfestival i Tyrkiet.

Af Meral BALLEGAARD / Danturk.com

KØBENHAVN – Den københavnske/tyrkiske instruktør Kerem Soyyılmazs 57 minutter lange dansk-tyrkisk dokumentarfilm “Searching for Rodakis” fik den bedste dokumentarfilm pris i ‘Documentary Film Competition’ på International Adana Golden Boll Filmfestival.

International Adana Golden Boll Film Festival, som afholdt i år sit 30-års jubilæum og fandt sted mellem den 18. og 24. septemer. Festivalen er en af de mest respekterede og prestigefyldte filmfestivaler i Tyrkiet.

Historien om filmens fødsel begynder med en gammel gravsten fundet under renovering i et gammelt landsbyhus, hvor instruktørens bedstemor blev født og opvokset.

– Mens vi alle kiggede på, hvad denne sten er, og hvad den ikke er, er der gået 6 år, og endelig er der kommet en dokumentarfilm,” siger Soyyılmaz.

Filminstruktør Kerem Soyyilmaz -Foto: Haber.dk

Chrysoula, der døde i 1887 i en alder af 17 år, blev begravet på grund af deres hus i en lille landsby 100 km fra Istanbul. Efter 37 år blev Chrysoulas forældre deporteret på grund af befolkningsudveksling til det nordlige Grækenland. Familien efterlod hende begravet på grunden i huset. 100 år senere finder instruktørens familie, der bor i dette gamle hus, Chrysoulas gravsten, mens de laver gulvreparationer.

“Searching for Rodakis” er en historie, hvor instruktør Kerem Soyyılmaz fortæller sine og hans families oplevelser efter at have fundet stenen i 2016, undersøger stenens familie og eftersøgningen, der slutter i Thessaloniki i 2022.

Filmen er også en dokumentarfilm, der forener befolkningerne i Tyrkiet og Grækenland gennem en gravsten, der bringer nye tilgange, mens de gennemgår historiske afbrydelser. En meningsfuld historie om virkningen af religionsbaseret adskillelse på enkle menneskers enkle liv, som blev overset i processen med nationalstatsdannelse, befolkningsudveksling og republikkens 100-års jubilæum.

LÆS:  Jonas Vingegaard vinder Tour de France for andet år i træk

“Searching for Rodakis” er den tredje film af instruktør Soyyılmaz. Soyyılmaz havde tidligere lavet filmene “A Wonderful Day – 2011” og “High Probability – 2009”.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Meral Ballegaard arbejdede i Kulturministeriet i Tyrkiet i tre år efter afsluttede sin uddannelse fra fakultetet for Erhvervsøkonomi på Hacettepe University. Hun har siden 2002 boet i Danmark. Hun læste pædagog- og mentoruddannelsen i København, hvor hun afsluttede sin kandidatuddannelse i integration på Syddansk Universitet. Hendes første artikler og interviews blev offentliggjort i Sabah Newspaper i 1999 i Tyrkiet. Meral Ballegaard bidrager frivillig til netavisen Danturk.com med interviews og artikler både fra Danmark og fra den tyrkiske kunstverden.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *