Sverige træder officielt ind i Nato ved ceremoni i Washington

Ved møde mellem Sveriges statsminister og USA’s udenrigsminister er Sverige endelig trådt ind i Nato.

Sverige er torsdag officielt trådt ind i Nato som forsvarsalliancens 32. medlem ved en ceremoni i Washington D.C.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ved ceremonien deltog Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, og USA’s udenrigsminister, Antony Blinken.

Kristersson har – som reglerne foreskriver – overleveret Sveriges tiltrædelsesdokument til USA. Dokumentet blev tidligere på dagen underskrevet af den svenske statsminister.

– Dette er et historisk øjeblik for Sverige, for vores alliance og for det transatlantiske forhold, sagde Antony Blinken efter overdragelsen af dokumentet ifølge Reuters.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, påpeger i en udtalelse på Natos hjemmeside, at Sverige fremover vil være beskyttet af Nato-landenes musketéred, som fremgår af artikel fem i Nato-traktaten.

Den indebærer, at et angreb på ét Nato-land skal betragtes som et angreb på hele alliancen, og at medlemslandene vil forsvare hinanden i tilfælde af udefrakommende angreb som led i et kollektivt forsvar.

– Sverige nyder nu den beskyttelse, der er garanteret under artikel fem, den ultimative garant for de Nato-allieredes frihed og sikkerhed.

– Med sig bringer Sverige kompetente væbnede styrker og en førsteklasses forsvarsindustri.

– Sveriges tiltrædelse gør Nato stærkere, Sverige tryggere og hele alliancen mere sikker, siger Stoltenberg i udtalelsen.

Sveriges optagelsesproces har strakt sig over næsten to år. Landet søgte om optagelse i Nato efter Ruslands invasion af Ukraine i 2022.

Det har krævet alle medlemslandes godkendelse, før Sverige kunne blive optaget. Både Ungarn og Tyrkiet har tøvet med at give grønt lys til Sveriges indlemmelse i alliancen.

Begge lande har dog siden nytår sænket paraderne, og Ungarn kunne tirsdag som det sidste land give sin endelige godkendelse.

LÆS:  FCK tangerer rekord og fuldender perfekt søndag

Efter at Sveriges optagelsesdokumenter var underskrevet af Ungarns præsident, blev dokumenterne sendt til Washington D.C.

/ritzau/

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *