Inflationen er på rette kurs, men der er fortsat et vist inflationspres

Inflationen er faldet kraftigt det seneste halvandet år, bl.a. på grund af store prisfald på energi. Men lønstigningerne er de højeste, vi har set i mange år, og det er fortsat med til at presse priserne op.
Foto: Danturk.com

– Inflationen er på rette kurs, men vi kan ikke ånde lettet op endnu. Der er fortsat er vist inflationspres fra højere lønninger. Det gælder især inden for brancher, der leverer service, fordi det kræver relativt meget arbejdskraft.

Det siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen i en pressemeddelelse fra Danmarks Nationalbank.

Derfor er der fortsat behov for, at den økonomiske politik – dvs. penge- og finanspolitikken – samlet set holder inflationen nede.

“Vi vurderer, at pengepolitikken i kraft af de højere renter dæmper aktiviteten i økonomien nok til at holde inflationen nede. Vi mener derfor, at den planlagte finanspolitik fra regeringens side er passende afstemt med konjunktursituationen,” siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen.

Dansk økonomi har de seneste to år været præget af en todeling af økonomien. På den ene side har de fleste dele af dansk økonomi været præget af afdæmpning på linje med den internationale økonomi. På den anden side har der været en stor fremgang i medicinalindustrien, hvor en stor del af denne er sket for aktiviteter, der foregår i udlandet, men indregnes i dansk værditilvækst.

Nationalbanken vurderer, at væksten i dansk økonomi igen vil tage lidt til i takt med bedring på eksportmarkederne, og at husholdningerne herhjemme genvinder købekraften, men der vil stadig være tale om en afdæmpet vækst. Over de kommende par år ventes et lille fald i beskæftigelsen og en mindre stigning i ledigheden.

LÆS:  Sveriges og Tyrkiets udenrigsministre mødes i Oslo

”Den relativt høje vækst i prognosen på 2,4 pct. i år skyldes bl.a. udviklingen i dansk produktion i udlandet og genåbningen af Tyra-feltet. Uden de to faktorer vurderer vi, at dansk økonomi vil vokse mere afdæmpet med en vækst på 0,8 pct. i år,” siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen.

Nationalbankens forventninger i ny prognose:

Danmarks bruttonationalprodukt, BNP, forventes at stige 2,4 pct. i 2024, 1,4 pct. i 2025 og 1,3 pct. i 2026.

Inflationen (HICP år-år) forventes at være 2,2 pct. i 2024, 2,6 pct. i 2025 og 1,7 pct. i 2026.

Kerneinflationen (dvs. inflationen ekskl. energi og ikke-forarbejdede fødevarer) forventes at være 2,3 pct. i 2024, 2,8 pct. i 2025 og 2,0 pct. i 2026

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *