Sveriges og Tyrkiets udenrigsministre mødes i Oslo

Tyrkiets og Sveriges udenrigsministre mødes torsdag i Oslo for at diskutere Sveriges forsinkede optagelsesproces med NATO.

Den svenske og tyrkiske udenrigsministre. -Foto: AA

Af Cengiz KAHRAMAN
cengiz@danturk.com

ANTALYA – Sveriges udenrigsminister, Tobias Billström, har meddelt, at han vil mødes med sin tyrkiske kollega Mevlüt Cavusoglu for at drøfte svensk medlemskab af NATO.

Billström sagde til den svenske tv-station, SVT, at han har kontaktet Cavusoglu for at lykønske ham med præsidentvalget, som præsident Erdogan har vundet.

Billström sagde, at Cavusoglu vendte meget hurtigt tilbage og bekræftede, at de kunne mødes for at drøfte NATO-spørgsmålet.

Mødet vil angiveligt finde sted torsdag på NATOs udenrigsministermøde i den norske hovedstad Oslo.

Sveriges smertefulde tiltrædelsesproces

Finland og Sverige ansøgte i maj 2022 i fællesskab om NATO-medlemskab og opgav dermed det årtier gamle princip om militær neutralitet i forhold til Ruslands angreb på Ukraine. Finland og Sverige skal godkendes af 30 NATO-lande for at blive medlemmer.

Andre NATO-medlemmer end Tyrkiet og Ungarn har givet parlamentarisk godkendelse til Sveriges medlemskab. Tyrkiet siger, at det forventer mere konkrete skridt fra Stockholm til bekæmpelse af terrororganisationer for at ratificere Sveriges medlemskab. Den ungarske regering er bekymret over svenske kritik af den ungarske statsminister Viktor Orbans politik.

Ifølge ham er det planen, at Sverige bliver Nato-medlem ved topmødet i Vilnius den 11.-12. juli.

Tobias Billström mener, at spørgsmålet om Sveriges optagelse i Nato lettes af, at det tyrkiske valg nu er overstået, og at præsident Erdogan nu ved, at han bliver siddende på posten.

– Vi ved nu, hvem vi skal tale med. Jeg glæder mig til at kunne skifte gear og skrue op for tempoet, siger udenrigsministeren til SVT.

LÆS:  Præsident Erdogan: Putin muligvis kommer til Tyrkiet for at invie atomreaktor

Han tilføjer, at Sverige og Tyrkiet også har andre bilaterale spørgsmål at diskutere.

Biden og Stoltenbergs udtalelser

Ifølge Reuters understregede USA’s præsident, Joe Biden, også NATO, mens han lykønskede Erdogan. Biden påpegede, at en af topprioriteterne i Washingtons forhold til Ankara er Sveriges deltagelse i alliancen frem til topmødet i Litauen.

– Som NATO-allierede ser jeg frem til fortsat at arbejde sammen om bilaterale spørgsmål og fælles globale udfordringer, skriver Biden i en lykønskningsmeddelelse på Twitter.

NATO’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, lykønskede også Erdogan på Twitter.

– Jeg ser frem til fortsat at arbejde sammen og forberede NATO-topmødet i juli, skrev Stoltenber på Twitter.

Tyrkiet og Ungarn har længe været imod Finlands NATO-medlemskab, men Finland blev medlem af NATO i sidste måned, efter at Ankara og Budapest trak deres indvendinger tilbage.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *