Præsident Erdogan: Putin muligvis kommer til Tyrkiet for at invie atomreaktor

Tyrkiets præsident Erdogan sagde, at Putin muligvis kommer til Tyrkiet d. 27. april i forbindelse med indvielsen af Tyrkiets første atomkræftværk. Men Kreml har afvist tyrkiske meldinger om Putin-visit. Men nu taler Erdogan om muligt atomkræftværkbesøg.

Foto: AA

Danturk.com

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan sagde til på den private tyrkiske tv-kanal ATV i går aftes, at den russiske leder Vladimir Putin besøger Tyrkiet måske til indvielse af Akkuyu-atomkraftværket.

– Den 27. april kommer måske også hr. Putin. Eller måske opretter vi forbindelse sammen til indvielsesceremonien online, og forhåbentlig vil vi tage det første skridt i Akkuyu (byen, hvor kraftværket ligger, red.), sagde præsident Erdogan med hensyn til indvielse af kraftværket.

Præsident Erdogan understregede vigtigheden af atomenergi, der skal sørge for energi til landet.

– Tyrkiet skal ikke mangle energi og opførelsen af Akkuyu fortsætter “med succes”, sagde præsident Erdogan.

Foto: AA

Erdogan havde tidligere meddelt, at Akkuyu-atomkraftværket ville åbne den 27. april. Men Kreml har afvist tyrkiske meldinger om Putin-visit. Men nu taler Erdogan om muligt atombesøg.

I en erklæring lørdag sagde Kreml, at Erdogan og Putin i et telefonopkald havde talt om opførelsen af Akkuyu og de energiinvesteringer.

Rosatom, det statslige russiske atomenergiselskab, har da også været med til at bygge reaktoren.

Det er planen, at Tyrkiet 27. april fylder det første radioaktive brændstof på reaktoren og officielt giver kraftværket i Akkuyu status som “nuklear facilitet”.

Akkuyu projektet til knap 140 milliarder danske kroner og med en forventet kapacitet på 4800 megawatt skal efter planen give Tyrkiet plads i den lille klub af nationer, som har atomenergi til civilt brug.

LÆS:  Terrorangreb i Sydøsttyrkiet: Ni personer, herunder otte politibetjente sårede

Tyrkiet har tidligere meddelt planer om at sætte den første reaktor i gang i 2023.

Den Internationale Straffedomstol (ICC) har udstedt en arrestordre på den russiske præsident Vladimir Putin på anklager om krigsforbrydelser. Blandt de beskyldninger, ICC har rettet mod Putin, er den ulovlige transport af nogle børn fra Ukraine til Rusland.

ICC’s beslutning kan komplicere Putins udlandsrejser, hvis hans destinationsland bliver part i Rom-statutten.

Tyrkiet er ikke part i Rom-statutten.

Kilde: AA, BBC Türkce, Ritzau

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *