Tyrkiet godkender Finlands NATO-optagelse

Det tyrkiske parlament i Ankara har stemt for, at Finland kan optages i NATO. Finlands udenrigsministerium takkede Tyrkiet på tyrkisk på Twitter.
Foto: AA

Af Meral BALLEGAARD
meral@danturk.com

Tyrkiets Store Nationalforsamling i Ankara har i en afstemning sent torsdag aften godkender, at Finland optages i forsvarsalliancen NATO.

Det skriver det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Ajansi og andre tyrkiske medier.

Finlands præsident Sauli Niinistö sagde efter godkendelsen, at Finland vil være en stærk allieret engageret i NATO’s sikkerhed. Og Finlands statsminister, Sanna Marin, takkede alle lande for deres støtte.

– Som allierede vil vi sørge for gensidig sikkerhed. Vi vil forsvare hinanden, sagde statsministeren.

Det finske udenrigsministeriet takkede på tyrkisk på Twitter

Det finske udenrigsministerium delte en ´Tak´ besked på tyrkisk på ministeriets Twitter efter parlamentets godkendelse af Finlands NATO-optagelse.

– Tak! Vi er taknemmelige over for Tyrkiets Store Nationalforsamling for Finlands optagelse i NATO,” stod på Twitter beskeden.

Foto: AA

Den finske udenrigsminister Pekka Haavisto gav også oplysninger om processen på sin Twitter.

I dag efterlod vi os et job, der tog mere end 10 måneder. Vi ansøgte om NATO-optagelse den 17. maj 2022. De første godkendelser blev modtaget fra Canada og Danmark. Ungarn skal give sin godkendelse til Washington i morgen. Nu har det tyrkiske parlament truffet sin beslutning. Vi lever i historisk tid, skriver ministeren på sin Twitter.

NATO’s generalsekretær: NATO vil være stærkere og sikrere

NATO’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, hilste vedtagelsen af lovforslaget velkommen i det tyrkiske parlament.

– Det vil gøre hele Nato-familien stærkere og sikrere, skriver Jens Stoltenberg på Twitter.

Det ungarske parlament godkendte også Finlands NATO-optalgelse tidligere på ugen.

Afgørelsen i det tyrkiske parlament var ventet

Der var således kun Tyrkiets godkendelse tilbage til, at Finlands ansøgning om NATO-optagelse kunne gennemføres.

LÆS:  Dødstal i Tyrkiet og Syrien runder 33.000

Afgørelsen i det tyrkiske parlament var ventet. Den finske præsident Sauli Niinistö var 17. Marts på officielt besøg i Ankara.

Foto: AA

På en fælles pressekonference med den finske præsident Niinistö udtrykte præsident Erdogan, at Tyrkiet støtter Finlands optagelse i NATO.

– Vi har set, at Finland har taget oprigtige skridt til at opfylde sine forpligtelser i trepartsmemorandummet, sagde Erdogan på pressemødet.

Men Tyrkiet har endnu givet grønt lys til Sveriges optagelse, som har ønsket at køre et parallelt optagelsesforløb sammen med Finland. Præsident Erdogan beskyldte Sverige for at “omfavne terrorister”.

Den finske præsident Niinistö takkede Erdoğan og sagde: ”Vi har også en nabo, Sverige. De er gode mennesker, Finlands NATO-medlemskab kan ikke fuldføres uden Sverige. Vi ser frem til, at Sverige bliver medlem så hurtigt som muligt.”

Danmarks udenrigsminister: Nu gælder om at få Sverige med

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) siger i en skriftlig kommentar til Ritzau, at det nu gælder om snarest at få Sverige med.

Foto: AA

– Det er meget positivt, at alle 30 Nato-allierede nu har ratificeret Finlands medlemskab af Nato. Finsk medlemskab styrker alliancen og vores fælles sikkerhed.

– Nu gælder det om at få Sverige med ind over målstregen hurtigst muligt, siger Lars Løkke Rasmussen.

Efter Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar 2022 opgav Sverige og Finland deres mangeårige neutralitetspolitik og ansøgte om NATO-optagelse i maj 2022.

De to lande har til hensigt at blive medlemmer af alliancen inden NATO-topmødet i Vilnius, Litauen, i juli.

Dette kræver godkendelse fra parlamenterne i alliancens 30 medlemslande.

Tyrkiet siger, at Finland har taget skridt til at adressere sine “bekymringer om terrorisme”, men Sverige er ikke nået til det punkt, hvor det bliver medlem af alliancen.

LÆS:  Sveriges statsminister Kristersson: "Tyrkiet har ret til at forsvare sig mod terrorisme"

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *