Smagsprøver på den tyrkiske folkemusik af folkemusiker Yüksel Isik

Herboende tyrkisk folkemusiker Yüksel Isik gav koncerter med sin tyrkiske musikinstrument, saz og stemme i de tyrkisk-dansk film og musikaften arrangementer i Farum, Rødovre og København, der er arrangeret af dansksproget netavis Danturk.com og tyrkisksproget dansk netavis Haber.dk.

Den tyrkiske folkemusiker Yüksel Isik gav et fint skub til film arrangementer i Farum, Rødovre og København med sin musik. Ved visningen af Danks/tyrkisk journalist Cengiz Kahramans debut dokumentarfilm, `En lang, smal vej´ biograferne i Grafen, Atlas og Cinemateket, gav Yüksel Isik smagsprøver af den tyrkiske folkemusik med sit smukke tyrkisk musikinstrument, saz og stemme. Hvor han spillede og sang den traditionalle tyrkiske folkemusik.

Film og musikaftener var arrangeret af den nye dansksproget tyrkisk netavis Danturk.com og  tyrkisksproget dansk netavis Haber.dk i samarbejde med biograferne i Farum, Rødovre og København. Og musikeren Yüksel Isik har tilføjet tyrkiske briser med sin saz og stemme til aftener.

Yüksel Isik er efterhånden en velkendt stemme på den tyrkisk/danske musikmiljø, hvor han har gjort sig bemærket med traditionelle folkemusik. Han er påvirket af den berømte tyrkiske blind folkedigter og folkesanger Asik Veysel og andre lokale folkemusiker fra central del af Anatolien. Veysels og andre folkemusikers musik, livsfilosofi og synspunkter har haft indflydelse på hans musik og måde til at se ting og verdenen. Han har prøvet at holde folkemusik tradition levende i København.

Han prøvede utrætteligt at promovere og popularisere Veysel og de lokale folkedigtere i Danmark og for at holde trubadur traditionen levende. Faktisk bidrog han til anerkendelsen af traditionen med Asik Veysels musik i hele Danmark ved at skrive manuskriptet til filmen “Omfavn mig måne”, lavet af den danske filminstruktør Elisabeth Rygaard.

LÆS:  Sverige ophæver våbenembargoen mod Tyrkiet

Yüksel Isik har selv også medvirket i filmen og den handlede faktisk hele filmen om Yüksels musikalsk rejse fra Anatolien til København, hans barndom i Tyrkiet og voksenliv i Danmark.

Han har spillet mange år sammen med kendte musiker, som guitarist Christian Sievert, John Ravn og Flemming Quist Møller fra gruppen Bazaar, klarinettist Claus Mathiesen og saxofonist Morten Olsen.

Den tyrkiske folkemusik har en skønhed, der gennem århundreder har haft sit udtryk i sange og melodier. Sange, der fortolker menneskers kærlighed, vanvid, sorg, dybe lidelser, længsel, ensomhed og glæde. Sange, hvis budskab er uden alder, fordi sangene henvender sig til dybe fællesmenneskelige erfaringer om den rejse, vort liv udgør – mystiske billeder, der springer fra sjælens evigt friske kilde.

Folkemusikeren Yüksel Isik er født og opvokset i Tyrkiet. Efter at have afsluttet sit gymnasium i Şarkışla provinsen kom han til Danmark i en alder af 19 år i 1976. Han begyndte at bo i en lille landsby ved navn Haarlev på Sjælland, hvor hans forældre boede og arbejdede. Senere bosatte sig Yüksel og hans familie i byen Køge og derefter flyttede til København i 1980. Yüksel har prøvet flere forskellige jobs, men så begyndte han at fokusere på musikken og andre genrer af kunst i København. Den 65-årige Yüksel Işık, der bor i Sydhavn i København, fortsætter stadig sin musik som fritidsinteresse.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Kunstmaler og jurist Cevdet Kocaman er født i Edirne i Tyrkiet i 1951. Cevdet Kocaman blev uddannet som jurist fra Istanbul juridiske fakultet i 1972 og arbejdede som advokat i Edirne indtil 1975, hvor han blev optaget på «the Advanced Art Department at the Istanbul Academy of Fine Arts» . I Danmark studerede Cevdet Kocaman på Den danske design skole (Skolen for brugskunst) mellem 1986 og 1990. Cevdet Kocaman har arbejdet som rådgiver i det Tyrkiske Kulturministerium og som Kulturattache ved den Tyrkiske Ambassade i København.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *