Sverige ophæver våbenembargoen mod Tyrkiet

Inspektionen för Strategiske Produkter, ISP, der er den myndighed, som kontrollerer den svenske våbeneksport meddelte at de har besluttet at ophæve våbeneksportembargoen til Tyrkiet.

Danturk.com

Den svenske våbembargo mod Tyrkiet er ophævet.

Den svenske statslige våbeneksportkontrol, “Inspektionen för Strategiske Produkter, ISP”, meddelte at de har ophævet våbeneksportembargoen til Tyrkiet.

Ifølge det tyrkiske nyhedsbuerau Anadolu redegører ISP, at beslutningen om at tillade geneksport til Tyrkiet blev truffet på grund af Sveriges ansøgning til NATO, som Tyrkiet også er medlem af.

I forlængelse af forhandlingerne med Tyrkiet om NATO-medlemskab signalerede den svenske regering, at den kunne revidere betingelserne for våbensalg til Ankara.

I redegørelsen blev det understreget, at denne beslutning er gældende for produkter inden for elektronik og teknologi samt militære våben og udstyr.

Karl Evertsson, chef for Forsvarsindustrien i ISP sagde maj måned til Expressen om forhandlingerne med Tyrkiet om et svensk Nato-medlemskab, at de eksporterede våben under de betingelser, som den svenske forsvarskommission anmodede om og de tog en ny stilling i henhold til de nuværende betingelser.

“Tyrkiet har ikke brug for vores våben lige nu. De køber ikke våben fra ​​os. Vi vurderer ansøgningerne fra forsvarskommissionen fra sag til sag. Vi kan sælge våben til Tyrkiet under dagens forhold”, sagde Evertson til Expressen.

Våben af ​​svensk oprindelse i hænderne på PKK

Det tyrkiske forsvarsministeriet havde tidligere offentliggjort fotografier af AT4 panserværn med svensk oprindelse og de sagde at de blev beslaglagt i huler tilhørende PKK i det nordlige Irak.

Da Evertsson blev spurgt om, hvordan de svenskfremstillede panserværn AT-4-våben faldt i hænderne på PKK, sagde han, at de eksporterer ikke disse våben til organisationer.

LÆS:  To danske ministre besøger Rwanda

“Det kan skyldes, at vi ikke er opmærksomme på betingelsen om, at de pågældende våben også er fremstillet under licens fra USA, og at de ikke må sendes til tredjelande”, svarede han.

Salget blev stoppet i 2019

Den svenske regering erklærede, at der ikke var nogen generel våbenembargo mod Tyrkiet. Det er dog kendt, at ISP, som godkender ansøgningerne om våbeneksport i praksis, ikke har godkendt noget salg siden 2019.

Efter at Tyrkiet har opereret i regionen under PYD-kontrol i det nordlige Irak i oktober 2019, erklærede udenrigsminister Ann Linde, at denne operation var i strid med international lov.

ISP forbød våbensalg til Tyrkiet den 15. oktober 2019.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *