Danmark ønsker sanktioner mod Iran efter angreb med kamikazedroner

De ansvarlige for leveringen af kamikazedroner, der har dræbt civile i Ukraine, vil måske blive sanktioneret.

Foto: um.dk

Fra afsnit 12 og ud er der tilføjet flere detaljer om den ventede sanktionspakke mod Iran.

Tidligt mandag morgen blev der igen anvendt selvmordsdroner, også kendt som kamikazedroner i Kyiv, Ukraines hovedstad.

Dronerne er ifølge de ukrainske myndigheder fremstillet i Iran. Og det bør få konsekvenser for de ansvarlige i Iran. Det mener udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

LÆS:  Fire russere anholdt for ulovlige fotos i Norge

Han deltager mandag i et møde for EU-landenes udenrigsministre i Luxembourg, hvor man i forvejen skal diskutere sanktioner mod Iran i lyset af iransk politis overgreb på civile.

Her bør man også diskutere sanktioner mod de ansvarlige bag leveringen af droner, mener Kofod:

– Jeg ønsker målrettede sanktioner mod de personer i Iran, som er ansvarlige for at levere de droner, der anvendes i Ukraine. Vi ser igen dronerne brugt mod civilbefolkningen.

Mandag morgen er kamikazedroner slået ned i et distrikt i den centrale del af Kyiv.

Det bekræfter byens borgmester og landets præsidentkontor, kort efter at flere journalister meldte om to eksplosioner i området.

Vitalij Klitsjko, Kyivs borgmester, oplyser, at dronerne slog ned i Sjevtjenkivskyj-distriktet, som ligger i centrum af hovedstaden.

Det er blot en uge siden, at russiske missiler ramte den ukrainske hovedstad senest.

Angrebet kostede ifølge AFP 19 personer livet, mens 105 blev såret.

LÆS:  Russisk ambassadør indkaldes til samtale i Udenrigsministeriet efter ulovlig annektering

Torsdag var der desuden angreb i andre dele af Kyiv-regionen. Her hævdede den regionale guvernør, Oleksij Kuleba, at angrebet var sket med iransk-fremstillede kamikazedroner. De udsagn har ikke været mulige at verificere.

På udenrigsministrenes møde mandag forventes det i forvejen, at EU-landene formelt vil vedtage sanktioner over for det iranske styre for dets brutalitet over for de igangværende protester.

Protesterne er taget til, efter at den 22-årige iranske kvinde Mahsa Amini blev anholdt for ikke at være ordentligt tildækket og senere døde i politiets varetægt.

Præstestyret i Iran benægter, at Mahsa Amini blev mishandlet af moralpolitiet og siger, at den iransk-kurdiske kvinde døde af naturlige årsager.

Protesterne i Iran har varet i mere end fire uger og har nået så mange byer i landet, at det anses for at være en af de mest omfattende protester, siden præstestyret kom til magten i 1979.

I sidste uge fastslog EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, at “det nu er på tide at indføre sanktioner mod dem, der er ansvarlige” for undertrykkelsen af kvinder.

– Denne chokerende vold kan ikke stå ubesvaret, sagde hun.

USA og Canada har allerede indført sanktioner mod Irans moralpoliti.

LÆS:  Ledigheden faldt i juni til 10,3 procent i Tyrkiet

I sidste uge meddelte den canadiske regering, at den nægter indrejse for 10.000 medlemmer af Irans magtfulde revolutionsgarde. Det er et korps, der fører an i at bekæmpe demonstrationerne i landet.

Lovgivere i EU-Parlamentet har opfordret til, at iranske embedsfolk og personer med tilknytning til moralpolitiet får forbud mod at rejse ind i Europa og får deres værdier i EU indefrosset.

/ritzau/

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *