Tyrkerne skal til valg på søndag den 14. maj

Der er mindre end en uge til præsident- og parlamentsvalget i Tyrkiet. De politiske partier har intensiveret deres valgkamp. Partilederne rejser fra by til by for at kæmpe om vælgerne.

Fotolar: AA

ANTALYA-Valget i Tyrkiet den 14. maj betragtes som det vigtigste valg i de seneste årtier. 60,7 millioner vælgere skal til stemmeboksen, hvor de skal afgøre om de vil beholde den nuværende præsident Recep Tayyip Erdogan, eller om de vil lade oppositionslederen Kemal Kilicdaroglu komme til magten.

Kemal Kilicdaroglu har formået at samle seks vidt forskellige politiske partier, der er uenige om næsten alt, men enige om at vælte den siddende præsident Erdogan.

Stemmeafgivningen for de 3,42 millioner tyrkiske borgere, der bor uden for Tyrkiet, er afsluttet i dag.

Der er hele fire præsidentkandidater. Udover de nævnte; Erdogan og Kilicdaroglu – er også Muharrem Ince fra Memleket parti (Hjemstavnpartiet) og Sinan Ogan fra Ata Alliancen, kandidater til den øverste officielle post i Tyrkiet. Ata Alliancen er dannet af fire nationalistiske partier. Ifølge meningsmålinger har de to sidstnævnte kandidater ingen chance for at vinde.

Den republikanske alliance (Cumhur ittifaki) ledet af den 69-årige præsident Erdogans AK-parti og Nation alliancen (Millet ittifaki) der er sammensat af seks partier under ledelse af Det republikanske Folkeparti, CHP, siger, at der ikke kommer en anden valgrunde til præsidentvalget, da de vil vinde første runde med overvældende flertal.

Den republikanske alliances (Cumhur ittifaki) præsident kandidat, nuværende præsident Recep Tayyip Erdogan -Foto: AA

Den nuværende præsident Recep Tayyip Erdogan har siddet på magten i Tyrkiet de sidste 20 år.

Den 74-årige oppositionslederen, CHP-formand Kemal Kilicdaroglu har tabt to folkeafstemning, tre parlamentsvalg, to lokalvalg og et præsidentvalg siden han blev partileder i 2010.

LÆS:  Sveriges statsminister Kristersson: "Tyrkiet har ret til at forsvare sig mod terrorisme"
Nation alliancens (Millet ittifaki) præsident kandidat, den 74-årige oppositionslederen, CHP-formand Kemal Kilicdaroglu. -Foto: AA

Meningsmålinger i Tyrkiet viser, at de to kandidater står næste lige, og sandsynligheden for en anden valgrunde er høj.

Begge alliancers kandidater taler til store folkemængder i forbindelse med valget, og fremkommer med beskyldninger og fornærmelser mod hinanden i stor udstrækning.

Der finder også mere alvorlige provokationer sted i valgkampen. Valgbussen til Ekrem Imamoglu, Istanbuls borgmester fra Det republikanske folkeparti, blev angrebet med sten. Det skete under en valgtale i byen Erzurum i det nordøstlige del af Tyrkiet.

Nuværende præsident og præsident kandidaten Erdogan holder tale i Istanbul. -Foto: AA

Den republikanske alliance, hvor præsident Erdogan er kandidat, beskylder oppositionen og dens præsidentkandidat Kemal Kilicdaroglu, for at samarbejde med Fetö-medlemmer og terrorister. Ifølge præsident Erdogan og den republikanske alliance stod Fethullah Gülen-sekten, Fetö, bag kupforsøget i Tyrkiet den 15. juli 2016. Han peger på det kurdiske parti, Folkets demokratiske parti, HDP, som den anden terrorgruppe og ser dem som PKK’s politiske talerør.

Vælgerne synes at være meget utilfredse med partiernes valgpropaganda. En vælger siger til Danturk, at “lederne konstant bebrejder hinanden, i stedet for at komme med deres valgløfter.”

Foto: AA

En Erdogan-vælger siger, at Erdogan har udviklet landet, sikret store investeringer og skabt et helt nyt og moderne Tyrkiet. Han mener, at hvis Erdogan taber, så vil udvikling og investeringer i infrastrukturen gå i stå, med stor konsekvens for tyrkernes hverdag.

En anden vælger siger, at han ville stemme på Kemal Kilicdaroglu, fordi han vil gerne have at landet igen skal være et parlamentarisk demokrati.

– Inflationen stiger konstant. Der er prisstigninger på alt. Arbejdsløsheden blandt unge er tårnhøj. Det største problem for folk er økonomien. Vi oplever også problemer med demokratiet,” siger han og tilføjer, at han ville give sin stemme til Kilicdaroglu for et mere retfærdigt liv og for et nyt Tyrkiet.

LÆS:  Løkke: Danmarks gode forhold til Tyrkiet er ikke ændret

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Cengiz Kahraman startede sit journalistiske virke i 1992 i det tyrkiske dagblad Milliyet og har været korrespondent for en række tyrkiske dagblade i Istanbul og i Frankfurt indtil slutningen i halvfemserne. Han har arbejdet i DR International som nyhedsoplæser på tyrkisk og arbejdede som freelance reporter i kort tid hos BBC World Turkish Service i København. Cengiz Kahraman der begyndte at arbejde i Politiken i 2002 og har været redaktør for den ugentlige nyhedsavis Haber, der blev udgivet på tyrkisk og dansk i Politiken. Siden slutningen af 2004 har stået for udgivelsen af Haber, som udkom hver måned og gratis distribueret landsdækkende, derefter som en netavis.. I 2008 ståede bag Cengiz Kahraman udgivelsen af den danskarabiske avis Alkhabar med støtte fra Integrationsministeriet og Dagbladsnævnet og Gazette (dansksproget månedsblad og internetavisen, gazette.dk). Cengiz Kahraman har læst Film og Medievidenskab ved Københavns Universitet i BH. Han har også distribueret tyrkisk film i mange år i Danmark og i 2007 og i 2012 arrangeret "Cinematurca – Tyrkiske Filmdage". I dag er han redaktør og indehaver af HCK Media, der udgiver internet aviser "Danturk.com og Haber.dk".

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *