Tyrkiske vælgere i udlandet skal til stemmeurnerne igen

Spændingen omkring det tyrkiske præsidentvalg er langtfra forbi. Således har ingen af kandidaterne fået mindst 50 procent af stemmerne, og derfor skal der afholdes endnu en valgrunde. Den næste valgrunde bliver afholdt 28. maj.

3.4 millioner af stemmeberettigede tyrkere, der er bosat i udlandet skal til stemmeurnerne igen for at stemme til ny valgrunde. Det tyrkiske vælgere der bor uden for Tyrkiets grænse kan stemme fra den 20. maj til og med 24. maj, og kan også være med til at afgøre, hvem der skal være Tyrkiets næste præsident efter anden valg runde.

Det oplyser den øverste tyrkiske valgmyndighed, YSK.

Over 1,7 millioner har brevstemt fra udlandet præsident og parlamentsvalgs først runde, som blev afholdt søndag og det var valgdeltagelse over 52 procent.

Tyrkiets nuværende præsident, Recep Tayyip Erdogan, har fået 49,51 procent af stemmerne og hiver lige akkurat ikke sejren hjem i første runde. Oppositionens præsidentkandidat, Kemal Kiliçdaroglu, har fået 44,88 procent af de afgivne stemmer.

For at kunne hive sejren hjem i første valgrunde skulle én af kandidaterne have mindst 50 procent af stemmerne plus én stemme.

Der var i alt fire kandidater op til præsidentvalget. En af kandidaterne – Muharrem Ince – trak dog sit kandidatur få dage inden valget.

Herefter stod kampen mellem Erdogan, Kiliçdaroglu og Sinan Ogan. Sidstnævnte har fået cirka fem procent af stemmerne.

Det er kun de to kandidater, der har fået flest stemmer, som går videre til præsidentvalgets anden runde.

Flest tyrkere i Danmark vil have Erdogan som ny præsident

Tyrkiets præsident Erdogan har overvægt af støtter i Danmark. Blandt tyrkere bosat i Danmark er Recep Tayyip Erdogan – Tyrkiets nuværende præsident – tilsyneladende mest populær.

LÆS:  Terrorangreb i Sydøsttyrkiet: Ni personer, herunder otte politibetjente sårede

Således har 58 procent af de tyrkiske vælgere i Danmark, der har stemt ved valget, sat deres kryds ved Erdogan.

Knap 40 procent af vælgerne har stemt på Kemal Kiliçdaroglu, der er oppositionens præsidentkandidat og Erdogans primære rival.

Det er dog under halvdelen af dansk-tyrkerne, der har deltaget i valget.

15.125 tyrkere bosat i Danmark har stemt. Det svarer til 41,29 procent af de dansk-tyrkere, som havde mulighed for at stemme.

Også Norge, Tyskland og Frankrig samt en række nordafrikanske lande har en overvægt af Erdogan-venlige vælgere med tyrkisk baggrund.

Til gengæld har hans modkandidat et stort forspring i Nordamerika og de lande i Sydamerika, hvorfra der er registreret stemmer.

I USA stemte cirka 40 procent af de tyrkiske vælgere, der havde ret til at stemme ved det tyrkiske præsidentvalg.

Af dem stemte 80 procent på Kiliçdaroglu. Bare 16 procent stemte på Erdogan. Næsten samme billede tegner sig for Canadas vedkommende.

Også i Spanien, Portugal, Storbritannien, Italien og en række østeuropæiske lande har oppositionens kandidat fået langt størstedelen af stemmerne.

Tyrkere i Sverige har også foretrukket Kemal Kiliçdaroglu. Her var dog et tættere løb mellem ham og Recep Tayyip Erdogan. Cirka 54 procent af svensk-tyrkerne har stemt på Kiliçdaroglu. 44 procent har stemt på Erdogan.

I Sverige var det hver tredje med tyrkisk baggrund, der deltog i valget.

Kilder: Ritzau / Anadolu Ajansi /Den øverste tyrkiske valgmyndighed, YSK

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

LÆS:  Tyrkere anholdes for byggesjusk efter jordskælv

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *