Tyrkiet skal til anden runde i et historisk kritisk valg

Hverken præsident Erdogan og oppositionen kandidat Kilicdaroglu har med over 99 procent af stemmerne optalt fik ikke mere end 50 procent. Ved præsident og parlamentsvalget meget tyder på, at præsidentvalget i Tyrkiet skal ud i en anden runde.

Foto: AA

Danturk.com

Blandt de stemmer er 49,42 procent gået til landets præsident, Recep Tayyip Erdogan. Hans udfordrer, oppositionens Kemal Kilicdaroglu, har fået 44,95 procent af stemmerne.

Tyrkiets valgmyndighed, YSK, melder at 99 procent af stemmerne er optalt.

Derfor skal der med stor sandsynlighed en anden valgrunde til 28. maj mellem Erdogan og Kilicdaroglu for at få udpeget præsidenten for de næste fem år.

For at blive præsident skal en af kandidaterne have mindst 50 procent af stemmerne plus en stemme. Ellers går valget videre til en anden runde, hvor befolkningen i Tyrkiet vil skulle vælge mellem de to kandidater, der fik flest stemmer i den første runde.

Erdogan sagde tidligt på natten, at det endnu ikke vides, om der kommer en anden runde af valget, men at han i det tilfælde vil respektere det.

Præsidenten siger dog også, at han er langt foran rivalen.

Kilicdaroglu siger også, at han vil acceptere en anden runde, og at han vil vinde den.

Erdogan mistede hen over søndag aften det store forspring, han havde haft, siden de første stemmer blev talt op sidste på eftermiddagen.

Meningsmålinger inden valget pegede på, at valget ville blive meget tæt, men gav Kilicdaroglu et lille forspring.

Foto: AA

Parlamentsvalg

Valget i går var ikke kun et præsidentvalg, men også et parlamentsvalg. Og her løb Erdogans parti, AKP, også med størstedelen af stemmerne, nemlig 35,5 procent.

LÆS:  Skibe med korn sejler igen fra ukrainske havne

Erdogans alliance har fået 321 mandater og oppositionens alliance har fået 213 mandater i parlamentet.

Kilicdaroglus parti, CHP, har formået at få 25,4 procent af stemmerne, og det parti, der har fået tredjeflest stemmer er det Nationalistiske Folkeparti, MHP, der støtter Erdogan som præsident.

Det er første gang at et præsidentvalg skal ud i en anden runde i Tyrkiet.

Oppositionens drøm at gå tilbage til parlamentariske system er næsten umuligt, da Erdogans parti og dets alliance fik fleste stemme.

Det er dog sket før til andre valg, eksempelvis under borgmestervalget i 2019, hvor CHP’s kandidat – og Kilicdaroglus nuværende vicepræsidentkandidat – Ekrem Imamoglu løb med sejren begge gange.

Præsident Erdogans alliance vandt i jordskælvsområde

Valgene var i jordskælvsområdet, hvor mere end 50 tusinde mennesker mistede livet fik præsident Erdogans alliance fleste stemme. Jordskælvet den 6. februar ramte 11 tyrkiske provinser i Sydøstlige del af Tyrkiet.

AKP stemmer tilbage, MHP beholdt sine stemmer

Mens det blev observeret, at høj inflation og høje leveomkostninger fik AKP til at miste stemmer i mange byer, især i storbyområder som Ankara, Istanbul og Izmir, var det første parti i stand til at dukke op i størstedelen af ​​de provinser, hvor de 6. Jordskælvet i februar blev oplevet.

På trods af faldet på cirka 7 procent i AKP-stemmer vandt Erdogans Cumhuralliancen flertal i parlamentet.

Kilder: AA / Ritzau / Tyrkiets valgmyndighed, YSK

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *