I dag skal tyrkerne vælge deres foretrukne præsident

Tyrkiets vælgere skal i dag sætte kryds ved deres foretrukne præsident for de kommende fem år og sammensætte et parlament med 600 medlemmer.
Foto: AA

Af Cengiz KAHRAMAN

ANKARA – I dag Tyrkiet går til valg. Landet i dag skal finde sin præsident for de næste fem år. Valget i dag betragtes som det vigtigste valg i de seneste årtier.

64,1 millioner vælgere skal til stemmeboksen, hvor de skal afgøre om de vil beholde den nuværende præsident Recep Tayyip Erdogan, eller om de vil lade oppositionslederen Kemal Kilicdaroglu komme til magten.

Recep Tayyip Erdogan har i to årtier været på toppen af tyrkisk politik – først som premierminister og siden som præsident. Men i dag kan blive en skæbnedag for den mangeårige leder. Han ventes således at møde hård modstand ved det tyrkiske valg.

3,4 millioner er stemmeberettigede uden for Tyrkiets grænser. Den største gruppe findes i Tyskland, hvor 1,5 millioner er stemmeberettigede. Stemmeafgivningen for de tyrkiske borgere, der bor uden for Tyrkiet, er startet den 27. april og afsluttet den 9. maj.

Over 1,7 millioner har brevstemt fra udlandet. Antallet er højere end ved seneste valg i 2018, hvor cirka 1,4 millioner brevstemte fra udlandet. og det var valgdeltagelse over 52 procent.

Afstemning i Danmark

Afstemningen i Danmark startede den 27. maj, sluttede den 9. maj kl. 9.00 lokal tid. Den begyndte den 27. april i den tyrkiske ambassades konsulære afdeling i København. Afstemningen ved den opstillede stemmeurnen i Aarhus fandt sted mellem 29. april og 1. maj.

Ifølge Den Øverste Valgbestyrelse i Tyrkiet, YSK, er der i alt 36.725 vælgere i Danmark.

LÆS:  Skibe med korn sejler igen fra ukrainske havne

12.320 vælgere afgav deres stemme i København. I Aarhus afgav 3.344 vælgere deres stemme. I alt stemte 15.664 vælgere i Danmark. Det betyder en valgdeltagelse på 42,65 procent.

Førstegangsvælgere

Knap fem millioner ventes at stemme for første gang, når stemmeboksene i Tyrkiet i dag åbner landet over. Førstegangsvælgere og over 1,7 millioner har brevstemt fra udlandet kan spille stemme spiller en afgørende rolle ved resultatet, dvs. hvem der skal styre landet for de kommende fem år.

Det kræver over 50 procent af stemmerne at sikre sig sejren i første runde. Der kan blive brug for en anden valgrunde, Hvis det ikke er tilfældet, skal de to kandidater med den højeste stemmeandel mødes i en anden runde. En eventuel anden runde afholdes to uger senere. I år vil det sige, at en potentiel anden runde finder sted søndag den 28. maj.

Når vælgerne i Tyrkiet i dag går i stemmeboksen skal de både tage stilling til, hvem der skal være landets præsident de næste fem år, og hvilke partier der skal udgøre det tyrkiske parlament.

Tre præsidentkandidater

Der er hele tre præsidentkandidater. Den republikanske alliance (Cumhur ittifaki) ledet af den 69-årige præsident Erdogans konservative parti, AK-parti (Retfærdighed og udviklingsparti), og Nation alliancen (Millet ittifaki) der er sammensat af seks partier under ledelse af Det republikanske Folkeparti, CHP`s leder, 74-årige Kemal Kiliçdaroglu.

Udover de nævnte; Erdogan og Kilicdaroglu – er også 55-årige Sinan Ogan fra den højreorienterede ATA-alliance til den øverste officielle post i Tyrkiet. Ifølge meningsmålinger har den sidstnævnte kandidat ingen chance for at vinde.

Ved parlamentsvalget skal der vælges 600 medlemmer til parlamentet. Den nuværende præsident Recep Tayyip Erdogans parti, AKP, er i øjeblikket det klart største parti i parlamentet med 285 pladser.

LÆS:  25 højreekstremister med plan om statskup anholdt i Tyskland

Parlamentsmedlemmerne skal vælges fra 32 forskellige partier

Tyrkiet er inddelt i 87 forskellige valgkredse, der hver især vælger en række parlamentsmedlemmer svarende til kredsens størrelse. Der kan vælges parlamentsmedlemmer fra 32 forskellige partier.

Ved præsidentvalget i 2018 var valgdeltagelsen cirka 86 procent. Lidt færre stemte til parlamentsvalget, som finder sted samme dag.

Tyrkiet holder som udgangspunkt valg hvert femte år. Seneste valg blev holdt 24. juni 2018, hvilket var et år tidligere end planlagt. Der afholdes præsident- og parlamentsvalg på samme tid.

Man kan blive nomineret som præsidentkandidat af partier, der er en del af parlamentet eller ved seneste valg fik mindst fem procent af stemmerne. Alternativt kan man samle 100.000 underskrifter, der støtter et kandidatur.

Ved parlamentsvalget skal partier have mindst syv procent af stemmerne – enten på egen hånd eller som del af en alliance – for at blive valgt ind.

Kilder: Ritzau/Den Øverste Valgbestyrelse i Tyrkiet, YSK/De tyrkiske medier

cengiz@danturk.com

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Cengiz Kahraman startede sit journalistiske virke i 1992 i det tyrkiske dagblad Milliyet og har været korrespondent for en række tyrkiske dagblade i Istanbul og i Frankfurt indtil slutningen i halvfemserne. Han har arbejdet i DR International som nyhedsoplæser på tyrkisk og arbejdede som freelance reporter i kort tid hos BBC World Turkish Service i København. Cengiz Kahraman der begyndte at arbejde i Politiken i 2002 og har været redaktør for den ugentlige nyhedsavis Haber, der blev udgivet på tyrkisk og dansk i Politiken. Siden slutningen af 2004 har stået for udgivelsen af Haber, som udkom hver måned og gratis distribueret landsdækkende, derefter som en netavis.. I 2008 ståede bag Cengiz Kahraman udgivelsen af den danskarabiske avis Alkhabar med støtte fra Integrationsministeriet og Dagbladsnævnet og Gazette (dansksproget månedsblad og internetavisen, gazette.dk). Cengiz Kahraman har læst Film og Medievidenskab ved Københavns Universitet i BH. Han har også distribueret tyrkisk film i mange år i Danmark og i 2007 og i 2012 arrangeret "Cinematurca – Tyrkiske Filmdage". I dag er han redaktør og indehaver af HCK Media, der udgiver internet aviser "Danturk.com og Haber.dk".

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *