25 højreekstremister med plan om statskup anholdt i Tyskland

Over 3000 politifolk deltog i aktion tidligt onsdag i 11 delstater. Kupplan omfattede angreb på parlamentet.

Foto: Abdulhamid Hoşbaş/AA

Mindst 25 personer er anholdt under en politiaktion i Tyskland tidligt onsdag.

De anholdte er højreekstremister og mistænkt for at tilhøre en terrorgruppe, oplyser den føderale anklagemyndighed i Berlin.

– De anholdte er en del af en terrorgruppe, der har som mål at vælte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med deres egen, og den udelukker ikke vold mod staten for at opnå målet, siger anklagemyndigheden.

Foto: Abdulhamid Hoşbaş/AA

Over 3000 politibetjente deltog i aktionen tidligt onsdag morgen. Der blev foretaget razziaer i mere end 130 huse og lejligheder i mindst 11 af de tyske delstater. Der blev også foretaget anholdelser i Østrig og Italien – blandt andet af en tidligere officer fra den tyske hær.

Blandt de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse, skriver de tyske aviser. Bevægelsen accepterer ikke den tyske føderation og formidler ofte højreekstreme og antisemitiske holdninger.

I kupplanerne indgik det, at et tidligere medlem af en tysk kongefamilie, der er identificeret som Heinrich XIII P. R., skulle indsættes som leder i en ny fremtidig stat. Heinrich anvender prinsetitlen og stammer fra den royale slægt Reuss, som har regeret over dele af det østlige Tyskland.

Gruppen havde ifølge anklagemyndigheden også planer om at opbygge en hel ny tysk hær.

Gruppen skal have kontaktet russiske diplomater, hvilket blev tillagt stor betydning for etableringen af en ny orden. Der er ingen beviser på sådanne kontakter.

Over 3000 politibetjente i Tyskland deltog onsdag i en landsomfattende aktion, hvor mindst 25 personer blev anholdt. Her er politi ved at foretage anholdelser i Berlin. -Foto: Abdulhamid Hoşbaş/AA

Der er rapporter om, at en russisk kvinde også skal være anholdt under operationen. Det russiske nyhedsbureau Tass skriver, at den russiske ambassade ikke har kendskab til anholdelsen.

LÆS:  Ny måling: Moderaterne er tredjestørst og DF er ude

Den russiske ambassade i Berlin har udsendt en erklæring om, at den russiske stat ikke har nogen forbindelser til “tyske terrorgrupper”.

Reichsbürger er knyttet til flere nynazistiske grupperinger. Tysklands efterretningstjeneste anslår, at bevægelsen har omkring 21.000 tilhængere.

En aktiv soldat og flere tidligere soldater fra det tyske forsvar Bundeswehr er blandt de anholdte, rapporterer nogle tyske medier.

Tysklands justitsminister, Marco Buschmann, roser i et tweet optrævlingen af den “formodede terrorcelle”.

– Politiaktionen onsdag har vist, at Tyskland er i stand til at forsvare dets demokrati, siger Buschmann.

Samtidig siger den tyske indenrigsminister, Nancy Faeser, at regeringen vil fortsætte en hård linje over for antidemokratiske grupper.

– Efterforskningen af grupper på den ydre højrefløj har givet os et glimt af en afgrund med terrortrusler i Reichsbürger-miljøet, som benægter den moderne tyske stats eksistens, siger den tyske indenrigsminister, Nancy Faeser.

Der Spiegel skriver, at kupplanerne blandt andet gik ud på at storme Forbundsdagen. Flere skal have trænet våbenbrug.

De mistænkte skal have lagt planer om et kup siden november 2021. Forberedelserne til det planlagte kup har blandt andet omfattet anskaffelser af udstyr, rekrutteringer af nye medlemmer og skydeøvelser.

OVERBLIK: Det ved vi om tysk højreekstremistisk gruppe

Et drab på en politibetjent satte i 2016 det konspiratoriske netværk på de tyske myndigheders radar.

Mindst 25 formodede højreekstremister er onsdag anholdt under en politiaktion i Tyskland.

Nogle af de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse, som ikke accepterer den tyske føderation og formidler ofte højreekstreme og antisemitiske holdninger.

De har i længere tid været under opsyn af Tysklands nationale efterretningstjeneste, Verfassungsschutz.

LÆS:  Priserne i offentlig transport stiger på Sjælland fra januar

* Verfassungsschutz begyndte at overvåge Reichsbürger i 2016, efter at en af organisationens medlemmer under en ransagning af sit hjem skød og dræbte en politibetjent.

* Ifølge efterretningstjenesten er 21.000 personer tilknyttet bevægelsen, hvoraf fem procent anses som ekstreme højreekstremister.

* Medlemmerne anerkender ikke det moderne Tyskland som en legitim stat og er overbeviste om, at landet er regeret af en såkaldt “dyb stat”.

* Bevægelsen opererer primært i mindre grupper og virtuelle netværk, men består også af personer uden tilknytning til en fast struktur.

* Mindst 1050 Reichsbürger-medlemmer har op til 2021 fået konfiskeret deres våben af de tyske myndigheder.

/ritzau/dpa/Reuters

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *