Stoltenberg drøftede Svensk Nato-medlemskab med Tyrkiet

–  NATO-medlemskab vil gøre Sverige stærkere og samtidig gøre NATO og Tyrkiet stærkere, sagde NATO´s generalsekretær, Jens Stoltenberg, søndag efter at have mødtes med den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, i Istanbul.

Foto: AA

Af Cengiz KAHRAMAN
cengiz@danturk.com

NATO´s generalsekretær, Jens Stoltenberg deltog lørdag præsident Erdogans indsættelsesceremonien i hovedstaden, Ankara i Tyrkiet. Dagen efter drøftede han Sveriges optagelsesproces til NATO med Tyrkiets præsident Erdogan i Istanbul.

Stoltenberg sagde, at de blev enige om, at den permanente fælles mekanisme, dvs. repræsentanter fra Tyrkiet, Sverige og Finland mødes i ugen omkring 12. juni, hvor Sveriges forsøg på at blive Nato-medlem vil være på dagsordenen.

Det skriver Anadolu Ajansi.

Sverige og Finland meddelte i midten af maj sidste år, at de to lande ville søge om Nato-medlemskab.

I begyndelsen af april lykkedes det Finland at komme med i Nato, da Tyrkiet gav grønt lys.

Til gengæld har Tyrkiet indtil videre ikke godkendt Sveriges ansøgning. Heller ikke Ungarn har endnu ratificeret den svenske ansøgning.

Begrundelsen fra den tyrkiske regering er, at man mener, at Sverige støtter kurdiske terrorister.

Erdogan har desuden kritiseret Sverige for ikke at udlevere en række personer, som Tyrkiet sætter i forbindelse med militante kurdere og et mislykket kupforsøg i 2016.

Imens opfordrer Jens Stoltenberg den tyrkiske regering til at droppe modstanden mod Sveriges forsøg på at blive Nato-medlem.

– Sverige har taget betydelige konkrete skridt for at imødekomme Tyrkiets bekymringer, siger han til journalister efter mødet med Erdogan ifølge det tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu Ajansi.

Stoltenberg understregede, at Tyrkiet har legitime sikkerhedsbekymringer, og at ingen allierede er blevet udsat for yderligere terrorangreb.

LÆS:  Tyrkerne i Skandinavien stemmer til præsidentvalgets anden runde

– Sverige ønsker at imødekomme Tyrkiets bekymringer. Disse omfatter ændring af den svenske forfatning, afslutning af våbenembargoen, øget samarbejde i kampen mod terrorisme, herunder PKK.

Det siger forsvarsalliancens generalsekretær, Jens Stoltenberg, søndag, efter at have mødtes med den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, i Istanbul.

Stoltenberg hævdede, at Sverige havde opfyldt sine forpligtelser.

Demonstranterne forsøger at forhindre Sveriges NATO-medlemskab

Stoltenberg sagde også, at de var klar over, at demonstrationerne i Sverige mod Tyrkiet og NATO skaber vanskeligheder.

Han erklærede, at forsamlings- og ytringsfrihed er blandt de grundlæggende værdier i demokratiske samfund og bør beskyttes og overholdes.

Stoltenberg påpegede også, at det er nødvendigt at huske, hvorfor disse demonstrationer blev afholdt.

– Arrangørerne af disse demonstrationer forsøger at forhindre Sverige i at blive medlem af NATO. De vil underminere Sveriges samarbejde i Tyrkiets kamp mod terrorisme. De svækker også NATO. Vi må ikke lade dem lykkes, sagde forsvarsalliancens generalsekretær, sagde Jens Stoltenberg i følge Anadolu Ajansi.

De kommende drøftelser skal ske, få uger inden Natos topmøde i Vilnius i Litauen den 11. og 12. juli.

Ved et møde for Natos udenrigsministre tidligere på ugen sagde mange af de deltagende ministre, at de ønskede, at Sverige blev medlem inden topmødet.

Stoltenberg mindede om, at Tyrkiet, Finland og Sverige underskrev en trepartsaftale på NATO-topmødet i Madrid sidste år, hvilket banede vejen for de to landes NATO-medlemskab.

Stoltenberg sagde, at den permanente fælles mekanisme, der er oprettet under denne aftale, har en vigtig rolle, især i kampen mod terrorisme.

Stoltenberg understregede, at NATO-medlemskab vil gøre Sverige stærkere og samtidig gøre NATO og Tyrkiet stærkere.

Han sagde også at han gerne så Sveriges optagelsesproces for NATO-medlemskab afsluttet så hurtigt som muligt.

LÆS:  Sveriges og Tyrkiets udenrigsministre mødes i Oslo

Kilder: Anadolu Ajansi

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *