Nytår i Juni

Som FCK-fans er vi vanvittigt stolte af det hold der har hentet mesterskabet hjem for andet år i træk, men vi er også stolte af os selv og den fankultur vi har skabt. Noget der virkede uopnåeligt i Skandinavien for bare 5 eller 10 år siden.

Af Pelle JOHANSEN, FCK-fan

KØBENHAVN – Som min cykel nærmer sig Rådhuspladsen er det første jeg kan høre bragene fra raketterne der går mod himlen.

Langsomt stiger lydstyrken i takt med antallet af hvide trøjer i gadebilledet. Turisterne kigger forvirret og måske en smule nervøst mod den enorme menneskemængde, der er ved at samle sig på Københavns allermest centrale plads.

Der er dog hverken tale om en nytårsfejring med et halvt års forsinkelse eller en demonstration mod en eller anden lov. I stedet er tusindvis af glade Københavnere forsamlet for at markere FCK´s 15 mesterskab med en fælles march mod stadion.

Selvom FCK ikke som Bayern München har vundet 11 mesterskaber i træk, har vi trods alt vundet 15 mesterskaber på 30 år. Derfor kan man godt få den tanke at en sådan mesterskabsfest kan gå hen og blive lidt rutinepræget.

Italien, Sydamerika og Tyrkiet er de steder de steder oftest bliver nævnt, når det handler om at beskrive der hvor man kan opleve den ”rigtige” fodboldstemning. Men der er sket noget på tribunerne i København de sidste år.

”Business as usual” som man siger. Dette er der dog bare ikke rigtigt noget der tyder på i dag. Begejstringen blandt de tusindvis af mennesker der som en organisme bevæger sig syngende, hoppende og flagende fra Centrum til Østerbro virker større en nogensinde.

LÆS:  S-borgmestre modsiger partilinje om statsborgerskab

Det bliver tydeligvis aldrig nogensinde hverdag at vinde et mesterskab uanset hvor mange gange man har prøvet det. Fyrværkeriet brager som vi bevæger os gennem København og bliver kendetegnende for denne festdag. Romerlys, raketter, batterier og røg. Man har i Danmark i mange år kigget mod sydligere himmelstrøg når det kommer til fankultur.

Italien, Sydamerika og Tyrkiet er de steder de steder oftest bliver nævnt, når det handler om at beskrive der hvor man kan opleve den ”rigtige” fodboldstemning. Men der er sket noget på tribunerne i København de sidste år. Den stemning man kan opleve til denne mesterskabsfejring på et stadion, der er fyldt til sidste plads og klædt fuldstændig i hvidt, er fuldt ud på niveau med det vi danskere engang så op til. Pludselig skal man ikke længere til Buenos Aires eller Istanbul for at finde fodbold stemning i verdensklasse.

I dag er den lige her på Østerbro hvor det buldrer og brager, og hvor hele sektion 12 hopper så meget i takt til kampene, at man fra FCK’s side er begyndt at advare mod koordinerede hop af frygt for om tribunen nu også holder. Som FCK-fans er vi vanvittigt stolte af det hold der har hentet mesterskabet hjem for andet år i træk, men vi er også stolte af os selv og den fankultur vi har skabt. Noget der virkede uopnåeligt i Skandinavien for bare 5 eller 10 år siden.

”Københavnerprivilegium” står der på det banner der pryder sektionen på denne dag og det er da også fuldstændig sådan det føles. Som et kæmpe privilegium at være fan af nordens største klub. At opleve denne stemning, og at se den ene pokal efter den anden komme hjem til København. Efter kampen fortsætter festen i Fælledparken til mørket falder på. Og den vil forhåbentligt og formentlig fortsætte mange år endnu.

LÆS:  En Russisk korvet krænkede dansk farvand natten til fredag to gange

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *