Fra bybud til barpianist, forfatter og digter

Den folkekære forfatter, digter og pianist Benny Andersen døde for 5 år siden den 16. august 2018. Benny Andersens 89-årige liv spænder fra bybud, kontorpiccolo til barpianist, komponist, forfatter til digter.  Han har udgivet digtsamlinger, noveller, romaner, essays og børnebøger, bl.a. bøgerne om Snøvsen, og har endvidere skrevet radio-, tv-, film-, og teaterdramatik. Benny Andersens styrke som digter er hans venlige og underfundige humor, samtidig med at han er god til at skubbe til danskernes dobbeltmoral. Hans anvendelse af ordspil og mestring af det danske sprog er noget helt unikt i forfatterskabet.  

Benny Allan Andersen var en dansk digter, lyriker, forfatter, komponist og pianist. Benny Andersen har udgivet digtsamlinger, noveller, romaner, essays og børnebøger, bl.a. bøgerne om Snøvsen, og har endvidere skrevet radio-, tv-, film-, og teaterdramatik. Han har tillige oversat udenlandsk litteratur til dansk, og er blandt andet oversat til kinesisk.

Benny Allan Andersen blev født i Vangede den 7. november 1929 som den ældste af fire søskende. Faderen var murerarbejdsmand, og hjemmet var præget af stort sammenhold. Som trettenårig gik Benny Andersen ud af skolen for at tjene til familiens underhold. Han arbejdede som bybud, kontorpiccolo og kom i lære på et reklamebureau. Om dagen passede han sit arbejde, og om aftenen gik han på studenterkursus. Han blev nysproglig student fra kursus i 1948 i Esbjerg, og i halvtredserne rejste han rundt som musiker i Danmark, Norge og Sverige.

Efter sin anden digtsamling, Kamera med køkkenadgang, 1962, satsede Benny Andersen alene på forfatterskabet. I 1952 fik Benny Andersen offentliggjort sine første digte i det toneangivende tidsskrift, Heretica. Hans tidlige poesi er påvirket af hjemlige poeter som Frank Jæger og Halfdan Rasmussen.

LÆS:  Historisk høj beskæftigelse blandt ikke-vestlige indvandrere

Tidsskriftet Hvedekorn trykker flere af de af Benny Andersens digte, som senere kommer til at udgøre debutsamlingen, Den musikalske ål. De følgende digtudgivelser, Kamera med køkkenadgang (1962) og Den indre bowlerhat (1964) sikrer Benny Andersen et kunstnerisk gennembrud. Sit folkelige gennembrud får han med digtsamlingen og pladen, Svantes viser (1972/73).

Foto: Haber.dk

I dag er Benny Andersen en skattet nationalskjald, der med udgivelsen af sine Samlede digte (1998) slog alle rekorder for poesiudgivelser. Benny Andersen placerer sig inden for modernismens anden fase, den såkaldte konfrontationsmodernisme, navngivet efter Klaus Rifbjergs digtsamling, Konfrontation, udgivet i 1960. 60`erne er viet til til en konfronterende modernisme, mens 70`erne tegner to udviklingsspor, dels en samfundsrevsende tendens i forhold til EF, arbejdsløshed og oliekrise, dels trubadurlyrikken som udfoldes i viserne. I 80`erne og 90`erne fortsættes visesangen, og blikket vendes mod forholdet mellem danskerne og de fremmede.

Foruden digte har Benny Andersen også skrevet noveller og en enkelt roman, men hans store popularitet hænger især sammen med hans fremtoning som nationaldigter, der klarere end nogen anden har været i stand til at tolke det vanskeligt definerbare begreb som ”den danske folkesjæl”.

Benny Andersens styrke som digter er hans venlige og underfundige humor, samtidig med at han er god til at skubbe til danskernes dobbeltmoral. Hans anvendelse af ordspil og mestring af det danske sprog er noget helt unikt i forfatterskabet.  Den folkekære forfatter, digter og pianist Benny Andersen døde for 5 år siden den 16. august 2018.

Diæt

Rejer gir tørre hornhinder
fedt gir filipenser
pandekager ligger for fladt i maven
flæsk er ikke godt for hjertet
fisk er ikke godt for slagteren
kylling er ikke godt for kyllingen
frikadeller er ikke godt for noget
undgå sagosuppe under svangerskabet
undgå løg under ægteskabet
sødt er syndigt
surt er farligt
salt forkorter livet
bittert trækker det i langdrag
marmelade gir slatne ører
labskovs trækker svømmeblæren sammen
æg får armene til at sidde skævt
ost påvirker lugtesansen
peberrod påvirker smagen
småkager påvirker hørelsen
radiser indskrænker horisonten
ærter standser udviklingen
blomkål tar udsigten
morgenmad tar appetitten
natmat skærper den
mad er ikke godt for maven
livet er usundt
haps
haps
haps

LÆS:  Kvindekampen i lande som Iran og Afghanistan må ikke glemmes

huseyin@danturk.com

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Huseyin Duygu, er cand.pæd i pædagogik, forfatter og dansk/tyrkisk oversætter. Han er født i Tyrkiet i 1960. Han kom til Danmark som politisk flygtning i 1984. Han har arbejdet som lærer, vejleder, skoleleder og har skrevet 8 bøger, de er både på dansk og tyrkisk. Han har også oversat mange dansk digt til tyrkisk og omvendt. Han har stået for dansk-tyrkiske digteaftener arrangementer mere end 30 år, hvor danske og tyrkiske digtere mødtes til arrangementet både i Danmark og i Tyrkiet.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *