Den tyrkiske astronaut Gezeravci startede at indsamle data i rummet

Tyrkiet er nu blandt de lande, der udfører bemandede rummissioner, og den tyrkiske astronaut Alper Gezeravci blev Tyrkiets første astronaut i rummet.
Foto: Ax-3 Mission astronauterne Michael López-Alegría, Walter Villadei, Marcus Wandt og Alper Gezeravci med besætningen på “ekspedition 70” ombord på den internationale rumstation. -Foto: AA

Af Meral BALLEGAARD
meral@danturk.com

Tyrkiets første astronaut Alper Gezeravci og de tre andre astronauter blev sendt til rummet med rumfartøj, SpaceX fra NASAs Kennedy Space Center i Florida sidste fredag kl. 16:49 lokal tid.

Ifølge oplysningerne fra Det tyrkiske rumagentur vil Gezeravci deltage i 13 forskellige videnskabelige eksperimenter på den internationale rumstation, ISS, hvor han vil blive der i 14 dage.

Den internationale rumstation, som ligger cirka 400 km væk fra Jorden, hvor Alper Gezeravci og de andre astronauter ankom i rumkapslen, Dragon. Ifølge det tyrkiske rumagentur er der i alt 14 personer i rummet.

Dragon er koblet til rumstationen ISS kl. 5:42 amerikansk lokal tid lørdag morgen efter en næsten 36-timers rejse.

Efter starten af sin rejse gav Gezeravci sin første besked på rumfartøjet med ordene fra Atatürk, grundlæggeren af Republikken Tyrkiet, “Fremtiden er i himlen”.

– Jeg har drømt om dette i lang tid. Det er en fantastisk følelse. Fra begyndelsen til nu har alt været meget godt,” sagde den tyrkiske astronaut, Gezeravci.

Alper Gezeravci, deltager i Ax-3-missionen med spanske, italienske og svenske astronauter.

De tre andre astronauter er missionsleder Michael Lopez-Alegria, der repræsenterer USA og Spanien, pilot Walter Villadei fra det italienske luftvåben og svenske Marcus Wandt på vegne af Den Europæiske Rumorganisation.

Rumfartøj, SpaceX blev sendt fra NASAs Kennedy Space Center i Florida sidste fredag. -Foto: AA
Gezeravci blev valgt blandt 36.000 kanditater

Alper Gezeravci blev født i 1979 i Silifke, Mersin.

Ifølge oplysningerne på Axiom Space’s hjemmeside afsluttede Gezeravci sin bacheloruddannelse inden for elektronik ved Istanbul Air Force Academy.

LÆS:  Sveriges udenrigsminister om Sveriges udelukkelse fra NATO: Vi ønskede ikke, men vi er forberedt

Han fik også en kandidatgrad fra Air Force Institute of Technology på Wright-Patterson Air Force Base.

Gezeravci, der fungerede som jagerpilot i det tyrkiske luftvåben, har 15 års flyveerfaring i mange fly, herunder F-16. Han arbejdede også som kaptajnpilot for Turkish Airlines i 7 år.

36.000 kandidater ansøgte. 30 af kandidaterne blev indkaldt til Ankara.

Ud over deres aktiviteter inden for teknik, fysik, medicin og astronomi var de sportsgrene, de gjorde, også afgørende for udvælgelsen af kandidaterne.

Kandidater, der opfyldte de nødvendige betingelser, gennemgik medicinske og psykologiske tests i Ankara.

Tyrkiets første astronaut Alper Gezeravci, Foto. AA
Hvilke eksperimenter vil Gezeravci gøre i rummet?

Gezeravci vil udføre forskellige videnskabelige eksperimenter i løbet af sin tid i rummet.  Under missionen skal han bl.a. indsamle data til  forskellig forskningsprojekter i Tyrkiet.

Det blev meddelt, at omkostningerne ved rumrejser var omkring 55 millioner dollars (over 400 millioner danske kroner).

Tyrkiet vil reducere afhængigheden af udenlandske ressourcer

Den tyrkiske rumorganisation blev oprettet i 2018.

Ifølge det tyrkiske rumagentur, Tyrkiets formål er at udvikle de teknologier og nødvendige infrastrukturer, der vil skille sig ud inden for rammerne af behovene og kapaciteterne inden for rumteknologi i Tyrkiet og reducere afhængigheden af udenlandske ressourcer.

Tyrkiets videnskabslige og teknologiske forsikningscenter, TÜBİTAK`s præsident, professor Hasan Mandal, meddelte i oktober 2023, at den hårde landing vil finde sted i 2026.

Faktisk har Tyrkiet støttet rumstudier i verden siden 1970’erne med sine forskere og ingeniører.

Tyrkiet trådte først ind i rumaktiviteter med kommunikationssatellitten, som blev sendt i 1994.

Tyrkiet er et af de 30 lande, der har satellitter i rummet.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

LÆS:  Tyrkerne skal til valg på søndag den 14. maj

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *