Tyrkiet går til stemmeurnerne på søndag

Tyrkerne skal til lokalvalg på søndag. Præsident Erdogans regeringsparti, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet, AKP, forsøger at vinde tilbage de største byer, herunder Istanbul og Ankara, som de tabte til det største oppositionsparti, Det republikanske Folkeparti, CHP, i 2019.
Foto: AA

Af Cengiz KAHRAMAN
cengiz@danturk.com

ANKARA – Der er nu kun en dag til de lokalvalg. På søndag skal tyrkerne gå til stemmeurnerne i Tyrkiet. Stemmesedlerne er trykt, stemmesedlerne er blevet uddelt, og stemmeurnerne er klar…

Lokalvalget ses som et vigtigt skridt i Tyrkiets demokratiske udvikling. Valget har stor betydning, da det giver borgerne mulighed for at vælge deres lokale repræsentanter, herunder borgmestre, byrådsmedlemmer og landsbyhøvdinger.

Lokalvalget anses også som en vigtig indikator for den politiske stemning i landet og kan påvirke det nationale politiske landskab.

Ved dette valg vil tyrkiske vælgere afgive deres stemmer i hele landet for at vælge deres lokale embedsmænd. Der er en bred vifte af politiske partier, der deltager i valget, hvilket giver vælgerne mulighed for at udtrykke deres præferencer på tværs af politiske spektre.

Regeringsparti, Retfærdigheds- og Udviklingsparti, AKP og oppositionsparti, Det republikanske Folkeparti er traditionelt blandt de største partier, der deltager i dette valg.

Ud over kandidaterne fra 34 politiske partier, vil der også være uafhængige kandidater, der stiller op, hvilket giver vælgerne et bredt udvalg af muligheder.

Ca. 61 millioner vælgere vil stemme

Der vil blive oprettet over 206.000 valgsteder over hele landet. 61.441.882 vælgere vil stemme.

Der vil blive valgt 30 storby-, 51 provins-, 973 distrikts- og 390 landsbyborgmestre samt 50.336 landsbyhøvdinge.

Resultaterne af lokalvalgene vil have stor indflydelse på Tyrkiets fremtidige politiske landskab og kan påvirke den nationale politik og retningen for landets udvikling. Derfor er lokalvalget et vigtigt øjeblik for både politikere og borgere i Tyrkiet.

LÆS:  Fra bogorm til snigskytte: En uforglemmelig fortælling fra 2. verdenskrig

Præsident Erdogans regeringsparti, AKP har besluttet at bringe deres alliance, Cumhur İttifakı, til lokalvalg. Dog er alliancens partner fra 2023-valget, Yeniden Refah Partisi, (Det nye velfærdsparti) nu en konkurrent til AKP. Yeniden Refah Partisi kan få AKP til at tabe nogle vigtige steder.

Oppositionspartierne står overfor valget med deres egne kræfter efter opløsningen af Millet İttifakı sidste år.

DEM Parti, dengang kendt som Halklarin Demokratik Partisi (HDP), som støttede Det republikanske Folkeparti, CHP-kandidaterne i det vestlige del af Tyrkiet ved lokalvalget i 2019, stiller nu op med deres egne kandidater, undtagen i nogle få tilfælde.

Ved lokalvalget i 2019 blev CHP-kandidaterne Ekrem İmamoglu i Istanbul og Mansur Yavas i Ankara valgt til storbyborgmestre.

Selvom Imamoglu og Yavas fik borgmesterposterne i disse store byer, sikrede dog præsident Erdogans Cumhur İttifakı flertallet i de store byråd i begge byer.

Regeringsparti, AKP’s fokus er på at vinde Istanbul tilbage

Præsident Erdogans regeringsparti Retfærdigheds- og Udviklingspartiet, AKP forsøger at vinde tilbage de største byer, herunder Istanbul og Ankara, som de tabte til CHP i 2019.

Præsidenten og AKP’s leder, Recep Tayyip Erdogan, mobiliserer alle ressourcer for at vinde Istanbul tilbage, især da meningsmålinger viser, at stemmerne er meget tætte mellem AKP og CHP.

At vinde Istanbul tilbage, hvor AKP tabte valget to gange i 2019, vil være afgørende for partiets sejr ifølge mange AKP-ledere. Derfor beder præsident Erdogan om støtte til Murat Kurum, AKP’s kandidat til borgmester i Istanbul, udover de lokale kandidater, når han besøger byer.

I Istanbul, hvor CHP’s sejr vil styrke İmamoglu’s position som en potentiel præsidentkandidat i 2028-valgene og bringe håb til CHP-vælgerne, der blev skuffede ved valgene i 2023.

LÆS:  Overkommelig vej til Champions League gruppespil

DEM Parti søger også at vinde borgmesterposter i Vesten

I 2019 opstillede HDP, dengang kendt som Halklarin Demokratik Partisi (HDP), kun kandidater i de områder, hvor de vandt førstepladsen, og støttede CHP’s kandidater i vesten.

Denne gang opstiller DEM Parti kandidater undtagen i Mersin og Istanbul Esenyurt og ønsker at vinde borgmesterposter i distrikter med en høj koncentration af kurdiske indbyggere i vesten.

Målet for partiet er at vinde borgmesterposter i de storbyer; Antalya, Adana, Eskişehir og Hatay, hvor CHP er stærk. DEM Parti ønsker også at danne en gruppe i Istanbuls Byråd.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Cengiz Kahraman startede sit journalistiske virke i 1992 i det tyrkiske dagblad Milliyet og har været korrespondent for en række tyrkiske dagblade i Istanbul og i Frankfurt indtil slutningen i halvfemserne. Han har arbejdet i DR International som nyhedsoplæser på tyrkisk og arbejdede som freelance reporter i kort tid hos BBC World Turkish Service i København. Cengiz Kahraman der begyndte at arbejde i Politiken i 2002 og har været redaktør for den ugentlige nyhedsavis Haber, der blev udgivet på tyrkisk og dansk i Politiken. Siden slutningen af 2004 har stået for udgivelsen af Haber, som udkom hver måned og gratis distribueret landsdækkende, derefter som en netavis.. I 2008 ståede bag Cengiz Kahraman udgivelsen af den danskarabiske avis Alkhabar med støtte fra Integrationsministeriet og Dagbladsnævnet og Gazette (dansksproget månedsblad og internetavisen, gazette.dk). Cengiz Kahraman har læst Film og Medievidenskab ved Københavns Universitet i BH. Han har også distribueret tyrkisk film i mange år i Danmark og i 2007 og i 2012 arrangeret "Cinematurca – Tyrkiske Filmdage". I dag er han redaktør og indehaver af HCK Media, der udgiver internet aviser "Danturk.com og Haber.dk".

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *