Grundtvigs tanker skal udbredes i Tyrkiet

N.F.S. Grundtvig. Fra: Danmarks Riges Historie (1896-1907). Fra: Det Kgl. Bibliotek

Dansk Kulturinstitut og Grundtvigsk Forum indgår samarbejde om at udbrede Grundtvigs tanker globalt. Sammen har de planer om at udbrede Grundtvigs filosofiske tankesæt internationalt gennem workshops, undervisningsmateriale og foredrag. Første stop er Tyrkiet, hvor fokus er på børn og unge.

Af Danturk.com

Man kan godt have dybe kulturelle rødder samtidig med, at man har udsyn og nysgerrighed på verden. Det er grundtanken i et nyt samarbejde mellem Dansk Kulturinstitut og Grundtvigsk Forum. Sammen har de planer om at udbrede Grundtvigs filosofiske tankesæt internationalt gennem workshops, undervisningsmateriale og foredrag. Første stop er Tyrkiet, hvor fokus er på børn og unge.

Hvad vil det sige at være myndig? Hvad betyder frihed? Og kan dybe rødder forenes med frihed – for dig selv og for dem, du er uenig med? Det er livets store spørgsmål, som er omdrejningspunktet, når Dansk Kulturinstitut og Grundtvigsk Forum sammen sender Grundtvig ud i verden.

Det skriver Dansk Kulturinstitut i en pressemeddelelse.

Første destination er Tyrkiet, hvor fokus er på børn, unge og pædagogisk personale. De første workshops har fundet sted i hjertet af Istanbul, hvor bl.a. Grundtvigs frihedstanker blev vendt og drejet til en pædagogisk konference.

Filosofi i børnehøjde
Dansk Kulturinstituts tyrkiske afdeling har i de seneste år haft fokus på børn, leg og læring. Gennem flere projekter, hvor bl.a. teater, billedkunst og musik har været virkemidlet, har de testet, leget og udvekslet tanker, idéer og drømme med Tyrkiets kommende generationer.

Instituttet tilføjer nu filosofien som arbejdstilgang og har adopteret den anerkendte filosofiske undervisningsmetode ”P4C”. Omdrejningspunktet i ”P4C” er begreberne ”caring, critical, collaborative og creative thinking”, og metodens formål er at udvikle disse færdigheder hos børn.

LÆS:  Pensionskasse: Danskere kan gå på pension før tid

Instituttet har de seneste år arbejdet med at kombinere ”P4C” med store danske filosoffer og har nu udviklet projektet ”Philosophy for Children – Grundtvig”.

Sammen med lokale partnere i Istanbul og Grundtvigsk Forum har Dansk Kulturinstitut med udgangspunkt i Grundtvigs tanker udviklet et workshopkoncept, som er blevet testet af både med børn og pædagogisk personale og studerende, senest i foråret 2024.

– De lokales møde med Grundtvig illustrerede, hvordan vi kan bruge kunst og kultur til at skabe dialog og vigtige diskussioner på trods af forskelligheder. Netop Grundtvig er fantastisk at tage med til Tyrkiet og resten af verden, fordi hans tanker rummer så meget potentiale for den fordomsfrie samtale og giver plads til forskellige meninger og synspunkter.

– Det oplevede vi i høj grad i Istanbul og så, hvordan deltagerne tog Grundtvig til sig og kunne bruge hans tanker som et springbræt til en konstruktiv og filosofisk dialog og samtidig være inspiration til at udvikle lege til børn i samspil med P4C-metoden, sagde Füsun Eriksen, landechef for Dansk Kulturinstitut i Tyrkiet om modtagelsen af Grundtvigs tanker i Istanbul.

– Mange opfatter Grundtvig som så dansk, at han umuligt kan bruges til noget i internationale sammenhænge. Men i virkeligheden står hele verden lige nu og råber på ideer til, hvordan man både kan være et folk, der er knyttet sammen i en fælles historie og kultur, og samtidig indrette et frit og åbent samfund – for minoriteter såvel som for fritænkere.

– Dét er Grundtvig et bud på. Interessen for Grundtvig findes faktisk allerede i stor stil i internationale sammenhænge – og den er stigende! I Indien, Sydkorea, Japan, Kina, USA, Polen, Ukraine og mange andre steder. Og nu altså også i Tyrkiet, udtalte Ingrid Ank, leder af Grundtvig Akademiet (Grundtvigsk Forum), om at udbrede Grundtvigs tanker i verden.

LÆS:  Tyrkiets præsident Erdogan opfordrer til en humanitær våbenhvile i Gaza

Ambitionen
Ambitionen er at udbrede samarbejdet mellem Dansk Kulturinstitut og Grundtvigsk Forum i andre byer i Tyrkiet, hvor målet er at afholde workshops for undervisere, pædagoger og for børn. Dansk Kulturinstitut arbejder også på at kunne overføre konceptet til andre lande.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *