Tyrkiets præsident Erdogan opfordrer til en humanitær våbenhvile i Gaza

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan opfordrede Tyskland til at opnå en humanitær våbenhvile i Gaza sammen, da han fredag ankom på besøg hos den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, i Berlin.
Foto: AA

Af Danrturk.com

BERLIN – Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan besøgte Tyskland på et tidspunkt, hvor der var forskellige meninger om krigen i Gaza.

Erdogan mødtes med kansler Olaf Scholz efter mødet med den tyske præsident Steinmeier.

Det helt store samtaleemne var krigen i Mellemøsten.

På et fælles pressemøde med Olaf Scholz opfordrede præsident Erdogan Tyskland til at opnå en humanitær våbenhvile i Gaza sammen.

Det skriver det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Ajansi.

Forskellen mellem to lederes holdninger om krigen i Gaza var tydelige, da to ledere holdte pressemøde.

På pressemødet understregede Scholz, at der “ikke må være tvivl” om Israels ret til både at forsvare sig og at eksistere, mens Erdogan opfordrer behovet for, at det internationale samfund griber ind over for civile dødsfald i Gaza.

Den tyske leder, Scholz sagde at Tyskland betragter Hamas som en terrororganisation og påpeger også vigtigheden af en direkte dialog med Tyrkiet.

– Det er udelukket for en terrororganisation, der styrer denne region, gentagne gange at engagere sig i sådanne aktiviteter derfra med utrolig militær magt. Det må høre op, og det er et mål, der skal støttes. Vi støtter det under alle omstændigheder,” sagde den tyske kansler og tilføjede:

”Hr. præsident, det er ingen hemmelighed, at vi har meget forskellige syn på konflikten, Det er præcis derfor, at vores samtaler er vigtige, og især i vanskelige tider har vi brug for direkte dialog med hinanden”.

LÆS:  Relationers betydning i pædagogik og behandlingsarbejde

– Hvis vi kan opnå en humanitær våbenhvile sammen med Tyskland og Tyrkiet, vil vi have mulighed for at redde regionen fra denne ring af ild. Prioriteten for os alle er at sikre en våbenhvile og sikre en uhindret strøm af humanitær bistand, sagde Erdogan.

I Gaza har over 12.000 civile dræbt, heriblandt 5.000 børn, siden konfliktens begyndelse den 7. oktober. Desuden er over 1,5 millioner mennesker fordrevet, meddelte Hamas tidligere fredag.

Præsident Erdogan sagde under sit besøg i Berlin, at angreb på børn og hospitaler hører ikke hjemme i jødedommen.

– At skyde på hospitaler eller dræbe børn findes ikke i Toraen, siger han med henvisning til Israels offensiv i Gaza og jødernes hellige skrifter.

Præsident Erdogan kritiserede manglen på stemme mod civiledrab i Gaza.

– Den israelsk-palæstinensiske krig bør ikke vurderes i en gældspsykologi. Se, jeg har det godt med at tale. Vi skylder ikke Israel noget. Hvis vi var i gæld, ville vi ikke være i stand til at tale så frit. De, der er i gæld, kan ikke tale frit, sagde Erdogan.

Erdogan mener, at en tostatsløsning baseret på grænserne fra 1967 og nu er uundgåelig.

– Hvis vi forbliver bundet med hænder, arme og tunger, vil vi ikke være i stand til at aflægge regnskab for historien. Den israelsk-palæstinensiske krig bør ikke vurderes inden for gældsætningens psykologi, sagde Erdogan.

I sidste måned hjemkaldte Tel Aviv sine diplomater fra Tyrkiet, og Ankara hjemkaldte sin ambassadør i Israel, efter at Erdogan havde beskyldt Israel for at begå krigsforbrydelser.

Tyskland, en “trofast allieret” af Israel, modsætter sig opfordringer til våbenhvile og går ind for “humanitære pauser” for at hjælpe civile i Gaza.

LÆS:  Nurtens rejser, der strakte fra Østtyrkiet til København

Tidligere har den tyrkiske præsident kaldt Hamas for en “befrielsesorganisation” og fordømt Israel for “statsterrorisme”. De udtalelser har Scholz betegnet som “absurde”.

Hamas betragtes som en terrororganisation af Israel, USA og EU.

Kilder: Det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Ajansi, Euronews, Ritzau og tyrkiske medier

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *