Nurtens rejser, der strakte fra Østtyrkiet til København

 

Nurten Akgün: Jeg nåede næsten alle de mål, jeg ønskede med hensyn til arbejde og uddannelse. Jeg mødte nogle ret gode mennesker i både mit arbejds- og personlige liv. Det er et privilegium at være kvinde i Danmark.

Nurten Akgün er pædagog, uddannelsesvejleder og formand for Integrationsråd i Frederiksberg Kommune. Hun kommer fra Gaziantep i Tyrkiet.

Danturk.com besøgte hende i Frederiksberg. I dette interview fortæller Akgün om de vanskeligheder, hun stod over for her, og hvordan hun kom til at være, hvor hun er i dag, dvs. om sit liv, der strakte fra Gaziantep til Danmark.

Lad os starte med historien om, hvordan du kom til her. I hvilket år kom du til Danmark?

– Jeg kom til Danmark i 1997 ved at blive gift. Jeg blev født i Gaziantep. Jeg er uddannet som maskintekniker fra Cukurova Universitet i Adana i Tyrkiet. Men da jeg ikke kunne finde et job inden for dette felt, tog jeg pædagogisk uddannelse på Gaziantep Universitet, så jeg kunne arbejde som lærer.

Hvilke udfordringer stod du over for i de første år?

– Min datter var 2 år gammel, da jeg blev skilt fra min mand, og jeg havde ikke et stort netværk. Jeg kæmpede meget for at lære sproget og få en uddannelse og komme til, hvor jeg er i dag. Da jeg først kom til Danmark, boede jeg i Roskilde. Da jeg er født og opvokset i Gaziantep, forekom Roskilde mig at være en meget lille by.

Er du tilfreds med dit liv i Danmark?

– Ja, jeg er meget tilfreds med mit liv her. Jeg nåede næsten alle de mål, jeg ønskede med hensyn til arbejde og uddannelse. Jeg mødte nogle ret gode mennesker i både mit arbejds- og personlige liv. Det er et privilegium at være kvinde i Danmark. Jeg har modtaget stor støtte fra samfundet for at være enlig mor. Ved at tage et studielån afsluttede jeg først pædagoguddannelsen og derefter ‘canditate pædagogisk sociologi’ afdeling. Efter endt uddannelse fandt jeg straks et job som uddannelsesvejleder. Jeg betragter mig selv som en person, der har tilpasset sig meget godt til dette samfund og har et godt netværk.

Systemet her er meget godt. Sundhed og uddannelse er gratis, flere sociale rettigheder. Studerende har mulighed for at studere overalt i verden. Det er et land, hvor der er mange muligheder. Der er uddannelse for alle. Et land, hvor mulighederne er meget gunstige for folk at realisere deres drømme.

Du har arbejdet som uddannelsesvejleder i mange år!

LÆS:  Ny måling: Moderaterne er tredjestørst og DF er ude

– Ja, jeg arbejder med uddannelsesvejledning til unge og voksne i de sidste 13 år. De seneste år har jeg arbejdet som uddannelsesvejleder hos SOSU H, og jeg elsker mit job. Jeg er også domsmand ved Østrelandsret.

Jeg er både medlem og formand for Frederiksberg Kommunes Integrationsråd.

Hvad laver du som formand?
En af Integrationsrådets hovedformål er at rådgive kommunalbestyrelsen om integration. Frederiksberg er en af de byer i landet med flest internationale beboere og vi har et godt og velfungerende Integrationsråd, som bygger bro og skaber forståelse mellem mennesker fra alle dele af verden.

I Integrationsrådet arbejder vi med etniske minoriteters problemstillinger for at formidle deres problemer til forvaltningen, politikerne og for at integrere dem i samfundet. Rådet skal høres i alle sager, der har betydning for rådet, og medlemmerne skal så vidt det er muligt være en del af forvaltningens sagsbehandling

Hvad elsker du ved Danmark?

– Systemet her er meget godt. Sundhed og uddannelse er gratis, flere sociale rettigheder. Studerende har mulighed for at studere overalt i verden. Det er et land, hvor der er mange muligheder. Der er uddannelse for alle. Et land, hvor mulighederne er meget gunstige for folk at realisere deres drømme.

Er der ting, du savner fra Tyrkiet?

– Jeg savner Gazianteps lækre køkken og dets baklava meget. (Baklava er en traditionel kage i Tyrkiet, lavet af meget tynd filodej og med hakkede nødder. Red.danturk.com)

Har du nogen nære danske venner?

– Ja… Jeg har mange venner her, som jeg er oprigtig med. Jeg har venner fra Danmark, Tyrkiet og andre lande.”

LÆS:  En Russisk korvet krænkede dansk farvand natten til fredag to gange

Vil du leve i Danmark resten af livet?

– Ja, selvfølgelig. Det vil jeg gerne.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Meral Ballegaard arbejdede i Kulturministeriet i Tyrkiet i tre år efter afsluttede sin uddannelse fra fakultetet for Erhvervsøkonomi på Hacettepe University. Hun har siden 2002 boet i Danmark. Hun læste pædagog- og mentoruddannelsen i København, hvor hun afsluttede sin kandidatuddannelse i integration på Syddansk Universitet. Hendes første artikler og interviews blev offentliggjort i Sabah Newspaper i 1999 i Tyrkiet. Meral Ballegaard bidrager frivillig til netavisen Danturk.com med interviews og artikler både fra Danmark og fra den tyrkiske kunstverden.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *