Dansk millionstøtte til Moldova i lyset af Ruslands invasion af Ukraine

Regeringen afsætter godt 10 millioner kroner til Moldova over det næste år. Midlerne skal støtte modstandskraften i Moldova i lyset af Ruslands aggression mod Ukraine.

Foto: um.dk

Udenrigsminister Jeppe Kofod vil præsentere støtten direkte over for sin moldoviske kollega Nicu Popescu i Prag. Her mødes EU’s udenrigsministre samt udenrigsministrene fra Ukraine, Georgien og Moldova tirsdag og onsdag for blandt andet at diskutere den sikkerhedskrise, som Ruslands invasion af Ukraine har skabt i hele Europa.

Den danske håndsrækning til Moldova på godt 10 millioner kroner kanaliseres gennem den Ny Demokratifond og går til indsatser inden for medier og desinformation, unge, arbejdsmarked og kultur og skal dermed styrke sammenhængs- og modstandskraften i Moldova, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

”Ruslands ulovlige angrebskrig i Ukraine har sat tydelige spor i Moldova. Presset fra flygtninge er enormt, og truslen om at blive det næste offer for Putins uhyggelige ekspansion hænger som en tung sky over landet. Det så jeg med egne øjne, da jeg besøgte landet for få måneder siden. Jeg ser frem til at mødes med min moldoviske kollega i Prag og dele nyheden om den danske håndsrækning. Kampen for stabilitet og demokrati i vores østlige nabolande er vigtigere end nogensinde.”, udtaler udenrigsminister Jeppe Kofod.

Den nye støtte vil blandt andet målrettes følgende indsatser:

  • uafhængig nyhedsdækning og bekæmpelse af misinformation gennem faktatjek af medier
  • øget organisering og mobilisering af unge for at styrke deres inddragelse i samfundet, herunder unge ukrainske flygtninge
  • forbedring af arbejdsmarkedsvilkår, også for ukrainske jobsøgende
  • forbedring af forholdene for kulturorganisationer

Moldova har i dag både en reformorienteret præsident og regering, der har sat landet på en pro-europæisk kurs. Bestræbelserne er senest kulmineret i Moldovas status som EU kandidatland.

LÆS:  Russer og iraner købte flest boliger i Antalya

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *