Afsmeltning fra Nordøstgrønland frem til år 2100 er markant underestimeret

Nyt studie viser, at de nuværende forudsigelser kraftigt underestimerer afsmeltning af indlandsisen frem til år 2100. Der vil frem til år 2100 forsvinde seks gange mere is fra Nordøstgrønland end hidtil antaget.

Zachariæ Isstrøm, Nordøstgrønland. Foto: Shfaqat Abbas Khan, DTU Space.

Isen forsvinder med stadig større hast fra Grønlands smeltende gletsjere, hvilket medfører en drastisk stigning i det globale havniveau. Nye resultater, som netop er offentliggjort i Nature, viser, at de nuværende modeller kraftigt undervurderer, hvor meget is der vil forsvinde i løbet af det 21. århundrede.

Frem til år 2100 vil den nordøstgrønlandske isstrøm miste seks gange mere is end hidtil beregnet, og mere præcist bidrage med en havniveaustigning på mellem 13,5 og 15,5 mm. Det svarer til hele indlandsisens massetab i løbet af de seneste 50 år.

”Vores tidligere fremskrivninger af istab fra Grønlands indlandsis frem til år 2100 er kraftigt underestimeret,” siger Shfaqat Abbas Khan, professor ved DTU Space.

”Tidligere modeller er primært baseret på observationer ved randen af indlandsisen, hvor det er let at indsamle data. Det er da også her, vi ser de største effekter af klimaændringerne – i form af gletsjere som trækker sig flere kilometer tilbage i løbet af kort tid.”

Foto: pexels, Christian Pfeifer

Istab forekommer mere end 200 km inde i landet

Professor Shfaqat Abbas Khan, DTU Space
Institut for Rumforskning og Rumteknologi-Geodæsi og Jordobservation

Den nye undersøgelse er baseret på en kombination af modellering og observationer fra satellit samt data indsamlet fra et netværk af GPS-stationer placeret helt op til 200 km inde på den nordøstgrønlandske isstrøm. Det er et af Jordens mest utilgængelig og ufremkommelige områder pga. sprækker i isen, som ofte er dækket af nyfalden sne. Der findes derfor kun få GPS-stationer, som kan bruges til at fin-justere de modeller, der bruges til at fremskrive hvor meget is, der vil smelte frem til år 2100.

LÆS:  NATO BALTOPS-øvelse har startet i Østersøen i krigens skygge

Det nye studie viser, at ændringer ved fronten påvirker indlandsisen dybt inde ved centrum af iskappen, sådan at isen ikke kun smelter ved randen, men også flere hundrede kilometer ind i indlandsisen.

”Vores data viser, at den tilbagetrækning og afsmeltning af gletsjerne, vi ser ved fronterne, når langt ind i hjertet af indlandsisen,” siger Shfaqat Abbas Khan.

”Vi kan se, at hele nordøst bassinet mister is. Hvert år trækker isen sig tilbage og forsvinder ud i havet. Det vil den forsætte med de kommende årtier og århundreder. Med de nuværende klimaændringer er det svært at forestille sig, hvordan denne proces kan stoppe.”

Foto: AA

Væsentligt bidrag til havstigninger

I 2012, efter ti års afsmeltning, kollapsede dele af Zachariæ Isstrøm, og gletsjeren har siden trukket sig længere tilbage – og i stadigt højere tempo. Selvom vinteren 2021 og sommeren 2022 har været relativt kolde, bliver gletsjerne ved med at trække sig tilbage. Og da det nordøstlige Grønland er en såkaldt arktisk ørken – nedbøren er nogle steder helt nede på 25 mm om året – kommer der ikke nok ny is til at opveje afsmeltningen. Det er dog ikke let at estimere præcis, hvor meget is der går tabt, og hvor langt inde på indlandsisen isen flyder ud mod havet.

”Det er virkelig forbløffende, at vi er i stand til at opdage en ganske lille hastighedsændring fra GPS-baserede højpræcisionsdata. I sidste ende – når de kombineres med en ice flow-model – kan de fortælle os helt præcist, hvor meget gletsjeren vil bidrage med til stigning i det globale havniveau i år 2100,” siger medforfatter Mathieu Morlighem, professor ved Dartmouth College.

LÆS:  At blive i Europa er dyrere end at tage på ferie i Antalya
Zachariæ Isstrøm, Nordøstgrønland. Foto: Shfaqat Abbas Khan, DTU Space.

”Det vi ser i Nordøstgrønland, sker også andre steder i Grønland og Antarktis. GPS-data hjælper os med at estimere, hvordan accelerationen af den flydende is forplanter sig dybt inde i iskappen og får den til at smelte flere hundrede kilometer fra kysten. Når denne hidtil ukendte effekt medregnes i fremskrivninger af afsmeltning frem til år 2100, vil det samlede massetab fra Grønland være væsentlig større end hidtil antaget”.

I takt med at der indgår mere præcise observationer af ændringer i isens hastighed og højdeændringer fra satellit i modeller, er det meget sandsynligt, at IPCC’s estimater for global havstigning på 22-98 cm skal justeres opad.

”Ved hjælp af data som indgår i dette studie, kan vi levere mere realistiske fremskrivninger af den globale havstigning frem til år 2100, og vi forudser en del større stigning i det globale havniveau end hvad hidtil fremskrivninger viser.” siger medforfatter Eric Rignot, professor ved University of California, Irvine.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *