Aftale om eksport af korn via Sortehavet forlænges

Aftalen om at forlænge korneksport er lige taget, siger ukrainsk minister. Det bekræftes af tyrkisk præsident Erdogan.

Foto: AA

Af Ritzau/Reuters, Danturk.com

Tyrkiet præsident, Recep Tayyip Erdoğan sagde, at aftalen om eksport af korn via Sortehavet er forlænget i 120 dage fra den 19. november 2022, skriver det tyrkiske nyhedsbureau, Anatolien.

Ukraines ministerium for infrastruktur oplyser også torsdag, at aftalen om eksport af korn via Sortehavet er forlænget i 120 dage.

– Denne beslutning er lige blevet taget i Istanbul. Tyrkiet og FN er fortsat garanter for initiativet, lyder det i erklæringen fra det ukrainske ministerium.

Den nuværende aftale, der blev indgået i juli, ville være udløbet lørdag.

FN’s generalsekretær, António Guterres, hilser det velkommen, at de fire parter, der indgår i aftalen, er blevet enige om at forlænge transitkorridorerne. De bringer korn og russisk gødning ud på verdensmarkedet, så det sker uden risiko for, at lastskibe sejler på søminer.

– FN forpligter sig også fuldt ud at fjerne de forhindringer, der er tilbage, til at eksportere fødevarer og gødning fra Den Russiske Føderation, siger Guterres.

Der er fire parter, som indgår i aftalen. De to krigsførende lande Rusland og Ukraine med Tyrkiet og FN som mæglere.

Erdogan: Gødning og ammoniak er vigtige

Foto: AA

Et af punkterne i kornaftalen var den uhindrede eksport af russisk gødning.  EU skulle tage mere initiativ til at forlænge denne aftale.

LÆS:  Andelen af ​​mennesker, der lever alene i Tyrkiet, stiger hurtigt

Ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anatolien sagde præsident Erdogan på pressemødet efter afslutningen af G20 topmødet, at kornforsendelsen indtil videre er over 10 millioner tons, og gødning og ammoniak er også vigtige. Undersøgelser af disse fortsætter.

– Så snart vi vender tilbage, vil vi diskutere transport af gødning og ammoniak med Mr. Putin, udtalte præsident Erdogan ifølge Anatolien.

– Vi vil bestræbe os på at forlænge det til mindst 1 år. Dette er kravet i Istanbul-konventionen, vi vil sikre det. Jeg tror på det, oplyste han.

Siden i sommer er der blevet afsendt 11,1 millioner ton landbrugsprodukter fra Ukraine. Heriblandt 4,5 millioner ton majs og 3,2 millioner ton hvede. Men det er et betydeligt fald i forhold til samme periode sidste år.

Ukraine og Rusland er to af verdens allerstørste korneksportører. Men krigen i Ukraine har truet med at stoppe eksporten.

Det førte tidligere i år til stærkt stigende priser på brød rundt om i verden.

Eksporten fra Ukraine har lidt, lige fra Rusland angreb og indledte en storkrig mod Ukraine 24. februar i år.

Ruslands nære allierede er Kina. På et G-20 topmøde i denne uge på Bali understregede Kinas præsident, Xi Jinping, i en samtale med USA’s præsident, Joe Biden, at “fødevaresikkerhed” skal forblive højt på den internationale dagsorden.

Putin meldte afbud til G-20-mødet.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *