`Pestnætter`: En fortælling om lidenskab, frygt, magt og national identitet

Den 71-årige store tyrkiske forfatter og nobelpristager Orhan Pamuks en af de sidste roman, “Pestnætter”, er en vildtvoksende fortælling om lidenskab, frygt, magt og national identitet. Det er en roman om en pandemis hærgen og dens fatale konsekvenser for både menneskeskæbner og magtbalancen mellem verdens kontinenter.
Den tyrkiske nobelpristager Orhan Pamuks en af de nye roman Pestnætter udkom på dansk i september 2023, Oversat fra engelsk af Nanna Lund

Af Danturk.com

Den 71-årige store tyrkiske forfatter og nobelpristager Orhan Pamuks knap 700 sider  lange roman, ”Pestnætter”,  om pestepidemi, osmannerrigets fald med store omvæltninger udkom på dansk i september i 2023.

Fortælling foregår på en lille fiktive ø, Mingheria, består af omtrent lige dele tyrkisktalende muslimer og kristne medlemmer af Det Osmanniske Riges græsktalende mindretal.

”Pestnætter” er ikke en historiebog. Bogen er blanding af fakta og fiktion, en historisk roman, der fortæller nogle historiske begivenheder i romansprog.

En mørk nat i år 1901 lægger et skib til på den lille, idylliske ø Mingheria mellem Kreta og Cypern. Men Mingheria slet ikke eksisterer i den virkelige verden. Det er en fiktiv ø, som danner ramme om en storslået og fascinerende fortælling, der dog har masser af tråde til den skinbarlige virkelighed.

To personer går i land: kemikeren Bonkowski og hans assistent, doktor Ilias. De er sendt dertil af sultanen for det osmanniske rige for at stoppe et pestudbrud, men da de bliver taget imod af øens guvernør, Sami pasa, får de at vide, at der under ingen omstændigheder er sygdom på hans ø. Det går hurtigt op for dem, at de er sendt på en mission, der bliver både sværere og farligere at udføre, end de først troede.

LÆS:  Sveriges statsminister fordømte henrettelsen af Tyrkiets præsident-dukke

Som sygdommen spreder sig på øen, gør også konflikterne, og spændingerne mellem øens kristne og muslimske befolkningsgrupper tager til og tegner skarpe linjer mellem dem, der støtter karantænen, og dem, der benægter selve sygdommens eksistens. Snart vil verdens øjne vende sig mod denne smukke ø, hvor fremtiden for det allerede vaklende osmanniske imperium står på spil.

Pestnætter er en vildtvoksende fortælling om lidenskab, frygt, magt og national identitet fra en af vor tids største historiefortællere. Det er en roman om en pandemis hærgen og dens fatale konsekvenser for både menneskeskæbner og magtbalancen mellem verdens kontinenter.

Pestnætter af Orhan Pamuk
Oversat fra engelsk af Nanna Lund
Hæftet bog , 694 sider
ISBN: 9788702362770
Udgivet 28-09-2023 af Gyldendal

Kilder: Gyldendal

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *