Sveriges statsminister fordømte henrettelsen af Tyrkiets præsident-dukke

Sveriges statsminister Ulf Kristersson fordømte fredag PKK-tilhængere for at hænge en dukke af Tyrkiets præsident Erdogan i Stockholm: De ønsker at sabotere vores ansøgning om NATO-medlemskab.
Foto: AA

Danturk.com, /ritzau/, Anadolu Ajansi

Sveriges statsminister Ulf Kristersson kritiserer demonstranter for at hænge en dukke af Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan uden for rådhuset i Stockholm.

Det var PKK-tilhængere, der torsdag fæstnede Erdogan-dukken til lygtepælen i Stockholm.

Kristersson anser hængning af Erdogan-dukke som sabotage mod svensk Nato-ansøgning. Han kalder hændelsen for afskyelig, for ekstremt alvorlig og farlig for Sveriges sikkerhed.

– Ikke mindst i et land, der to gange har været udsat for mord på ledende politikere, siger Ulf Kristersson, ifølge det tyrkiske nyhedsbureauet Anadolu Ajansi.

Han henviser til mordene på Sveriges daværende statsminister Olof Palme i 1986 og på Sveriges udenrigsminister Anna Lindh i 2003.

– Vi har haft en episode, hvor folk på en afskyelig måde gav udtryk for deres holdning til Sveriges Nato-proces.

– De fremstillede præsident Erdogan i noget, der næsten lignede en henrettelse. Det er i enhver henseende en dårlig måde at give udtryk for sin mening på, siger Ulf Kristersson.

Udmeldingen kommer fredag på et pressemøde i Kiruna i Nordsverige. Her var Ulf Kristersson fredag vært for EU-Kommissionen efter Sveriges overtagelse af EU-formandskabet 1. januar.

Spørgsmålet om Sveriges optagelse i Nato har dog også i baggrunden været et emne under besøget, efter at Sverige har udpeget sikkerhed som et særligt mål for det seks måneder lange EU-formandskab.

Sverige mangler dog fortsat at få Tyrkiets parlaments ja til at blive optaget i Nato. Episoden har dog ikke gjort Tyrkiet mildere stemt over for at godkende Sverige.

LÆS:  Putin lægger op til at gøre Tyrkiet til nyt gascenter

Tværtimod har den simulerede henrettelse af Erdogan-dukken har igen fået Tyrkiet til at kritisere Sverige for at ikke at tage tilstrækkelige skridt for at stoppe “terrorisme”.

Tyrkiet har lagt et stort pres på Sverige til at få flere personer, som man mener har tilknytning til PKK.

– Det er sabotage mod Sverige og Finlands ønske om at blive medlemmer af Nato. Jeg forstår Tyrkiets vrede. Vi havde vist præcis samme vrede, hvis noget lignende var sket rettet mod en svensk politiker i et andet land.

– Jeg har stor respekt for det, og det har vi også udtrykt over for Tyrkiet, siger Ulf Kristersson.

Den tyrkiske udenrigsminister Cavusoglu: Kristerssons fordømmelse er ikke tilstrækkelig
Foto: AA

Men Kristerssons fordømmelse er ikke tilstrækkelig, lyder det fra Tyrkiets udenrigsministerium.

Den tyrkiske udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu sagde, at de ikke kan undslippe ansvaret ved blot at fordømme.

– Denne provokation fandt sted i byens centrum for alles øjne. Sverige har et ansvar, de kan ikke undslippe ansvaret bare ved at fordømme det, sagde han, skriver nyhedsbureauet Anadolu Ajansi.

– Det er både en racistisk og en hadforbrydelse. Uanset hvordan man ser på det, er det en handling, som Sverige også skal kæmpe imod, sagde den tyrkiske udenrigsminister i følge Anadolu Ajansi.

Han sagde, at terrororganisationens tilstedeværelse og aktiviteter i Sverige fortsatte.

– Menneskelig rekruttering, pengeindsamling og propaganda fortsætter. Sverige har et løfte om at bekæmpe både FETÖ og PKK/YPG. Vi har set positive skridt fra den nye regering, positive i udtalelserne, men vi er nødt til at se dem i aktion. Sverige har lovet at forhindre dem. De er nødt til at opfylde deres forpligtelser, sagde han ifølge Anadolu Ajansi.

LÆS:  En fænomenal kok: Umut Sakarya

Efter hændelsen i Stockholm blev den svenske ambassadør i Ankara Staffan Herrström indkaldt til et møde på udenrigsministeriet torsdag.

Cavusoglu henledte opmærksomheden på trepartsaftalen mellem Tyrkiet, Finland og Sverige og understregede, at de ønsker, Sverige opfylder deres forpligtelser.

– Sverige og Finland vil enten tillade dem at blokere deres NATO-medlemskab, bøje sig eller tage de nødvendige skridt mod disse terrororganisationer og opfylde deres forpligtelser, tilføjede han.

Tyrkiet indleder undersøgelse efter svensk Erdogan-dukke

Desuden indleder anklagere i Tyrkiets hovedstad, Ankara, en undersøgelse, efter en video på Twitter onsdag viste en dukke forestillende Tyrkiets præsident Erdogan hænger fra en lygtepæl i den svenske hovedstad, Stockholm.

Det skriver nyhedsbureauet Anadolu Ajansi.

Efterforskning sker angiveligt efter, at den tyrkiske præsidents advokat har klaget over hændelsen.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *