“Terrorisme har ingen nationalitet, etnicitet eller religion. FETO truer hele menneskeheden”

Den tyrkiske udenrigsminister Mevlüt Çavuşoğlu skrev en artikel med titlen “Terrorisme har ingen nationalitet, etnisk oprindelse eller religion. FETO truer hele menneskeheden” i anledning til seks årsdagen for kupforsøget d. 15. juli 2016 i Tyrkiet. De, der mistede livet i kupforsøget, mindes med ceremonier både i Tyrkiet og Tyrkiets repræsentationer i udlandet.

“Terrorisme har ingen nationalitet, etnicitet eller religion. FETO truer hele menneskeheden”

Af Mevlüt Cavusoglu
Tyrkiets Udenrigsminister

Om aftenen den 15. juli 2016 indledte “Fethullahist Terrorist Organization” (FETO) et blodigt kupforsøg mod folket og regeringen i mit land. Deres mål var at etablere et radikalt, fundamentalistisk regime, der kun ville være loyal over for deres hovedmand Fethullah Gülen.

Da FETO-tilknyttede hærenheder forlod deres kaserner for at besætte vigtige steder – såsom Bosporusbroen i Istanbul, og jagerfly og angrebshelikoptere bombede strategiske mål, herunder parlamentet, præsidentens bolig, hærens og politiets hovedkvarter – gik tusinder af civile på gaden for at stoppe dette afskyelige kupforsøg, som er uden fortilfælde. Konspiratorerne dræbte 251 uskyldige civile og efterlod tusinder sårede. Den aften forsvarede det tyrkiske folk demokratiet med deres liv. Konspiratorerne havde ikke forudset sådan en heroisk reaktion fra folket.

For at forstå, hvad der skete, er man nødt til at forstå, hvad FETO egentlig er. FETO blev etableret i slutningen af 1960’erne som en såkaldt “religiøs bevægelse”. Under dække af at fremme uddannelse og interreligiøs dialog, lykkedes det for organisationen at gemme sine ondsindede hensigter.

Var kupforsøget lykkedes, ville der have været et helt andet Türkiye i dag. Demokrati ville ikke have eksisteret, og grundlæggende rettigheder og friheder ville være blevet suspenderet på ubestemt tid. Nationen ville være faldet i hænderne på en ekstremistisk regering.

FETO-medlemmers og deres sympatisørers velplanlagte og udbredte infiltration af hæren, politiet, retsvæsenet og adskillige statslige institutioner, herunder mit ministerium, stod på i årtier. Det var en del af den hemmelige overordnede plan, som indledte sin sidste fase den 15. juli 2016.

LÆS:  Fra trækfugl til standfugl (2. del af 4)

Var kupforsøget lykkedes, ville der have været et helt andet Türkiye i dag. Demokrati ville ikke have eksisteret, og grundlæggende rettigheder og friheder ville være blevet suspenderet på ubestemt tid. Nationen ville være faldet i hænderne på en ekstremistisk regering.

FETO kontrollerede ikke kun en betydelig del af uddannelsesinstitutionerne, men ejede også adskillige finansielle institutioner. Deres bankkonti blev polstret af fremtrædende FETO-forretningsmænd fra industri- og handelsbranchen, såvel som af embedsmænd og medlemmer af offentligheden. Mange uskyldige civile blev også lokket til at bidrage til FETOs finanser ved at man appellerede til deres religiøse hengivenhed og dermed blev de manipuleret. Den enorme indkomst, der kom fra deres skoler rundt om i verden, blev kanaliseret ind på disse konti, hvor pengene i al hemmelighed afventede planens sidste fase.

Efter det blodige kupforsøg den 15. juli 2016 blev der indledt en resolut udrensning af alle FETO-tilknyttede personer og virksomheder i den offentlige sektor, herunder statsinstitutioner og militæret, samt af den private sektor. Nogle af de fremtrædende konspiratorer er blevet pågrebet. Andre undslap retfærdigheden og fandt tilflugt i andre lande. Lederen af FETO-terrororganisationen, Fethullah Gülen, er stadig bosat i USA. Vores regering har i årevis anmodet om udlevering af Gülen til Türkiye fra USA såvel som andre FETO-medlemmer fra europæiske lande. Desværre er vores anmodninger ikke blevet imødekommet endnu.

Dog er der andre steder i verden, hvor et stigende antal regeringer forstår den fare, som terrororganisationen også udgør for dem. Her tager regeringerne de nødvendige tiltag. FETO er også involveret i ulovligheder såsom visumsvindel, hvidvaskning af penge og våbenhandel. I konsekvens heraf bliver FETO-medlemmer fjernet fra offentlige og private sektorer i mange lande. Mange skoler, der er tilknyttet denne terrororganisation i udlandet, er efter 2016 blevet overført til den tyrkiske Maarif Foundation. I dag opererer Maarif-skoler i flere lande og giver fremragende uddannelse verden over.

LÆS:  Danmark tabte 1-2 ude til Kroatien

Omfanget og karakteren af Türkiyes kamp mod FETO er ikke anderledes end den, som andre lande fører mod organisationer, der har terroriseret både embedsmænd og civile samt truet demokratiske værdier og grundlæggende rettigheder og friheder. Türkiye gør det samme som respektive andre lande har gjort i deres kamp mod terrorisme. Fremgangsmåden er i overensstemmelse med lovgivningen.

Terrorisme har ingen nationalitet, etnicitet eller religion. Det er en trussel mod hele menneskeheden. Derfor skal reaktionen på denne trussel være forenet og målrettet. Ingen stat har retten til at skelne mellem terrorister, og ingen terrororganisation kan klassificeres som “nyttig” baseret på præferencer. FETO er ansvarlig for tabet af hundredvis af menneskeliv samt andre alvorlige forbrydelser mod det tyrkiske folk. Seks år efter den 15. juli 2016 fortsætter Türkiye sin standhaftige kamp mod FETO, ligesom landet fortsætter sin kamp mod andre terrororganisationer som PKK, PYD-YPG, DHKP-C og DAESH.

Vi forventer, at det internationale samfund står i solidaritet med Türkiye i kampen mod terrorisme.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *