Erdogan vil se fremskridt fra Sverige inden Nato-beslutning

Et nyt møde er aftalt mellem Tyrkiet og Sverige om en måned. Erdogan kræver tydeligere signaler fra Sverige.

Foto: AA

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, håber at se større fremskridt fra svensk side, når han igen mødes med Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, for at drøfte det svenske ønske om at komme med i Nato.

De to skal mødes igen i Stockholm sidst i november. Det siger Erdogan på et pressemøde i den tyrkiske hovedstad, Ankara, efter tirsdagens møde med Kristersson.

Der er endnu ikke oplyst en dato for det næste møde.

Erdogan mener, at Sverige har taget vigtige skridt for at styrke relationen til Tyrkiet. Men han efterlyser tydeligere signaler fra den nye svenske regering.

– Tyrkiet har altid støttet Natos åben dør-politik, siger Erdogan med henvisning til optagelse af nye medlemmer.

Men Sverige vil med i Nato for sin egen sikkerheds skyld, tilføjer han. Og derfor er det kun rimeligt, at Sverige gør, hvad det kan for at hjælpe Tyrkiet med sin sikkerhed, siger præsidenten ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

– Vi kan arbejde tættere sammen. Vi kan gøre mere for, at vores lande og regioner skal være mere sikre – sammen, svarer Kristersson ifølge TT.

Foto: AA

Erdogan har beskyldt Sverige for at beskytte militante kurdere. Han har derfor forhalet svenskernes optagelse i den militære alliance.

De tyrkiske indvendinger mod Sveriges optagelse i den vestlige alliance er knyttet til det forbudte Kurdistans Arbejderparti, PKK, samt andre militante grupper.

På den positive side roser Erdogan tirsdag Sverige for at have genoptaget våbeneksport til Tyrkiet.

Kristersson: Sverige vil leve op til alle forpligtelser

Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, bekræfter under et besøg hos Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, at Sverige vil leve op til alle forpligtelser i en aftale, som Tyrkiet, Sverige og Finland har indgået vedrørende de to nordiske landes medlemskab af Nato. Det skriver Reuters. Erdogan siger, at han håber på større fremskridt ved et nyt møde om en måned, skriver TT.

LÆS:  En ud af 25 kandidater har etnisk minoritetsbaggrund: ”Det er en udfordring for demokratiet.”

Sverige og Finland fik i juni Tyrkiet til at opgive landets veto mod en Nato-optagelse af de to nordiske lande. Men der følger flere betingelser med.

Ifølge den aftale, der er indgået mellem de tre lande, skal Sverige droppe sin støtte til kurdiske grupper og personer, Tyrkiet betegner som “terrorister”.

Tyrkiet har også krævet, at Sverige udleverer et antal personer.

Kristersson fastslår på pressemødet tirsdag, at Sverige vil leve op til alle forpligtelser i aftalen.

Alle 30 lande i Nato skal være enige, inden et nyt medlemsland kan optages.

/ritzau/

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *