FN: Jordskælv koster Tyrkiet over 700 milliarder kroner 

FN, Verdensbanken og EU`s beregninger viser at de materielle skader i jordskælvet i Tyrkiet den 6. februar vil overstige over 100 milliarder dollars (ca. 700 milliarder kroner).

Foto: AA

Af Cevdet KOCAMAN
cevdet@danturk.com

Ifølge beregninger fra FN, Verdensbanken og EU vil de materielle skader i jordskælvet i Tyrkiet nå op på mindst 100 milliarder dollars (ca.700 milliarder kroner).

Louisa Vinton, Tyrkiets officer i FN’s udviklingsprogram, sagde via videokonference i Gaziantep, at det er allerede blevet klart, at den materielle skade alene vil overstige 100 milliarder dollars.

Desuden oplyste Verdensbanken i slutningen af februar, at de to store jordskælv, der ramte Tyrkiet den 6. februar, forårsagede omkring 34,2 milliarder dollars (239,4 milliarder kroner) i direkte fysisk skade, med genopbygnings- og oprydningsomkostninger fordoblet eller tredoblet.

Verdensbankens landedirektør for Tyrkiet Humberto Lopez fortalte, at de forventer, at Tyrkiets bruttonationalprodukt vil falde med mindst et halvt procentpoint fra den forventede vækst på 3,5 til 4 procent i 2023 på grund af jordskælvene.

Anna Bjerde, Verdensbankens vicepræsident for Europa og Centralasien, sagde, at den første hurtige skadesvurdering på 34,2 milliarder dollars (239,4 milliarder kroner) for Tyrkiet udgjorde omkring 4 procent af dets økonomiske produktion i 2021, men det omfattede ikke indirekte eller sekundære effekter på væksten i økonomien eller det seneste jordskælv for en uge siden.

– Efter vores erfaring kan genopbygningsbehovet være op til to til tre gange den anslåede direkte fysiske skade,” sagde han.

Dødstallet i Kahramanmaraş-centrerede to jordskælv, der fandt sted i 6. februar, oversteg 46 tusind.

Verdensbankens Global Rapid Post-Disaster Damage Estimate (GRADE) rapport viser, at 1,25 millioner mennesker er blevet hjemløse på grund af, at deres hjem er blevet beskadiget eller fuldstændig ødelagt.

LÆS:  Danmark slår verdensmestrene i Parken

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *