Den tyrkiske musikgruppe Derya Yıldırım & Grup Simsek gæster Roskilde Festival

Nordens største musikfestival, Roskilde Festival, vil i år være vært for den tyrkiske musikgruppe “Derya Yıldırım & Grup Simsek” i kategorien verdensmusik.

Af Savas KARAKAPLAN
savas@danturk.com

I de seneste år blev mange af  de tyrkiske musikgrupper og sanger inviteret til Roskilde Festival og sidste år tiltrak Melike Şahin opmærksomhed fra tyrkiske og andre musikelskere i Danmark.

Blandt de snesevis af musikgrupper, vi vil se i år i kategorien World Music, er det tyrkiske band “Derya Yıldırım & Grup Simsek”.

Gruppens programtid, som vi anbefaler at blive set, er fredag kl. 18:30 på Gloria-scenen.

Poetisk fortolkning af anatolsk syrefolk

Sangerinden Derya Yıldırım, et barn af en tyrkisk indvandrer familie fra Sivas, der blev født i Tyskland, grundlagde den internationale musikgruppe i Hamborg i en alder af 20 år.

Derya lærte at spille instrument og guitar fra sin far i en ung alder. Sangerinden fortsætter sin musikuddannelse i Berlin og spiller baglama, guitar, oud, klaver og saxofon.

Derya Yıldırım stiftede bandet i 2014 med britiske og franske musikere.

I den bølge af anatolsk psykedelisk musik, der i senere år har fået en stærk revival, er Derya Yıldırım & Grup Şimşek et af de mest dragende navne. Med karismatiske Derya Yıldırım som kunstnerisk og følelsesmæssigt anker skaber det internationale ensemble en lyd, der trækker solide tråde tilbage til 70’ernes syrerock og -folk, samtidig med at den rummer moderne elementer.

På samme vis blander bandets repertoire fortolkninger af gamle anatolske folkesange og ballader med egne smukke sange. Nutid og fortid, folklore og moderne identitet flettes sammen af et orkester, der formår at fremhæve de mere poetiske og melankolske kvaliteter ved den anatolske syrerock frem for kun at fokusere på festen.

LÆS:  Finland, Danmark og Island er de lykkeligste lande

Tag dog ikke fejl: Når Derya Yıldırım slår sin bağlama (et tyrkisk strengeinstrument) an og spiller sig op mod bandets fornemmelse for hypnotiske grooves og brusende orgelklange, bliver man hurtigt indfanget. Og giver man sig hen til bandets musik, bliver man belønnet af fængende popmelodier, varme syrefolkede klange og et alsidigt og nysgerrigt udforskende lydbillede.

Bandet har flere gange gæstet Danmark og givet stærke koncerter. Det bliver dog deres første besøg på Roskilde Festival.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *