1000-kronesedlen bliver ugyldig efter maj 2025

 

NATIONALBANKEN SIGER FORVEL TIL TUSINDKRONESEDLEN

Efter maj 2025 vil en 1000-kroneseddel ikke længere være gyldig. Pengesedler fra før 2009 skal også udskiftes.

Fra 21. maj 2025 vil den ikke længere være gyldigt betalingsmiddel, oplyser Nationalbanken i en pressemeddelelse.

Det sker “i fælles forståelse” med erhvervsminister Morten Bødskov (S), lyder det.

– Med danskernes ændrede betalingsvaner er der ikke længere brug for 1000-kronesedlen, og i praksis kan den endda være svær at anvende til betalinger, siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen i meddelelsen.

– Og så lytter vi naturligvis også til de bekymringer og ønsker, der er fra politiet, den finansielle sektor og detailhandlen i forhold til 1000-kronesedlen, siger han videre.

Nationalbanken vil udvikle en ny seddelserie, der efter planen skal lanceres i 2028 eller 2029.

Derfor skal alle ældre pengesedler udstedt før 2009 også udfases og bliver derfor også ugyldige efter 21. maj 2025.

Det har ikke tidligere været praksis, at ældre sedler bliver ugyldige, i takt med at nye sedler kommer til. I dag er gamle sedler helt tilbage fra 1944 stadig gyldige, skriver Nationalbanken.

– De gamle sedler er vanskelige at håndtere for detailhandlen og for bankerne, fordi sedlerne ikke lever op til nutidens standarder. Derfor har vi besluttet, at det er mest hensigtsmæssigt at tage de gamle sedler ud af cirkulation, siger Christian Kettel Thomsen.

På et pressemøde, hvor initiativerne præsenteres, siger nationalbankdirektøren videre, at motiverne på den nye seddelserie endnu ikke er besluttet.

Fra 1. marts 2024 kan grænsen for, hvor meget det er tilladt at betale i kontanter, også ændre sig, lyder det også på pressemødet.

LÆS:  S-borgmestre modsiger partilinje om statsborgerskab

Den nuværende grænse er på 20.000 kroner og blev indført i 2021. Regeringen vil nu fremsætte et lovforslag om at sætte grænsen ned på 15.000 kroner.

I dag anvendes der kontanter til ti procent af betalinger i fysiske butikker. 90 procent af dem er på under 500 kroner.

Desuden vurderer politiet, at “1000-kronesedlen i højere grad end andre sedler anvendes i forbindelse med økonomisk kriminalitet af forskellig karakter” ifølge Nationalbanken.

I en skriftlig kommentar udtaler Morten Bødskov, at regeringen er enig med anbefalingerne fra Nationalbanken og politiet.

– 1000-kronesedlen udgør en meget lille del af betalingerne i butikkerne og bliver i høj grad brugt til økonomisk kriminalitet. Derfor sænker vi også betalingsgrænsen i butikkerne for yderligere at styrke indsatsen mod økonomisk kriminalitet.

– Der er ingen aktuelle planer om at fjerne butikkernes pligt til at modtage kontanter, siger erhvervsministeren.

1000-kronesedlen begyndte at komme i omløb for første gang i 1975. Sedlen var blevet nødvendig på grund af inflationen, der på det tidspunkt var løbet løbsk. I 1974 lød inflationen på 15 procent.

/ritzau/

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *