Danmark går til folketingsvalg i dag

Danskerne går i dag til stemmeurnerne til folketingsvalget og vil afgøre, hvem der skal vælges til det nye folketing.

Danskerne skal i dag til stemmeurnerne til folketingsvalg og 4.270.774 vælgere er optaget på valglisten til folketingsvalget den 1. november. 2.537 af vælgerne bor uden for Danmark.

179 folketingsmedlemmer skal vælges blandt 1.014 kandidater. Heraf er 389 kvinder.

Kandidaters navne er fordelt på stemmesedlerne, når danskerne går til stemmeurnerne og sætte deres kryds til folketingsvalget i dag.

Ifølge de seneste meningsmålinger går rød og blå blok op mod hinanden.

Statsminister Mette Frederiksen meddelte da hun udskrev valget, at folketingsvalget bliver et tryghedsvalg. Tryghed for den enkelte, for familierne, jeres økonomi og hverdag. Og tryghed for Danmark, Europa og verden.

– Danmark er et fantastisk land, men tiderne er svære, der er krig i Europa og der er økonomisk usikkerhed, priserne stiger på alt det, vi har brug for”, sagde Frederiksen.

Det emne, partierne har fokus på, er energikrisen, inflationen, de voksende problemer i sundhedssektoren og en svær vinter, der venter på Danmark. Det bliver et valg for folk, som krisen rammer hårdest, føler sig økonomisk usikker og har alvorlige bekymringer for fremtiden.

14 politiske partier deltager i folketingsvalget. I rød blok er der Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet, Frie Grønne og Radikale Venstre.

På den blå blok er der Venstre, Det Konservative Folkeparti, Moderaterne, Nye Alliance, Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti, Danske Demokrater, Nye Borgerlige.

Begge blokke er enige om, at velfærdssystemet er truet, men de har forskellige holdninger til, hvad de ønsker for Danmark.

11 kandidater af tyrkisk oprindelse konkurrerer fra forskellige partier

11 folketingskandidater af tyrkisk og tyrkisk/kurdisk oprindelse fra forskellige partier stiller op til folketingsvalget.

LÆS:  Danmark tabte 0-1 mod Kroatien i Parken

Ved valget skal 7 folketingskandidater fra fire forskellige partier i hovedstaden konkurrere om at blive valgt til folketinget.

I hovedstaden konkurrerer Yıldız Akdoğan (S), Elif Demir Gökçe (KD), Hediye Temiz (B), İbrahim Benli (Ø) og Necla Baran (Ø), Halime Oğuz (SF) og Serdal Benli (SF) om at blive valgt som folketingsmedlemmer.

Esat Sentürk i Höje Taastrup og Hikmet Altun i Sjælland storkreds er kandidater for Radikale Venstre. Ahmet Üzümcü fra Frie Grönne stiller op til folketinget i Holbæk.  Sinem K. Demir (Ø) er kandidat i Nordsjælland.

Ifølge oplysninger fra det tyrkiske udenrigsministerium bor cirka 80 borgere af tyrkisk oprindelse i Danmark. Antallet af borgere, der er danske statsborgere, kendes ikke præcist, men det menes at være over 30 tusinde.

Socialdemokratiet fik 25,9 procent af stemmerne ved sidste valg.

Det seneste folketingsvalg fandt sted den 5. juni 2019, hvor valgdeltagelsen var cirka 85 %.  Socialdemokratiet blev det største parti med 25,9 % af stemmerne og Venstre var på andenpladsen med 23,4 procent.

Her skiftede magten fra blå til rød blok. Mette Frederiksen overtog statsministerposten fra Lars Løkke Rasmussen, som dengang var formand for Venstre.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Kunstmaler og jurist Cevdet Kocaman er født i Edirne i Tyrkiet i 1951. Cevdet Kocaman blev uddannet som jurist fra Istanbul juridiske fakultet i 1972 og arbejdede som advokat i Edirne indtil 1975, hvor han blev optaget på «the Advanced Art Department at the Istanbul Academy of Fine Arts» . I Danmark studerede Cevdet Kocaman på Den danske design skole (Skolen for brugskunst) mellem 1986 og 1990. Cevdet Kocaman har arbejdet som rådgiver i det Tyrkiske Kulturministerium og som Kulturattache ved den Tyrkiske Ambassade i København.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *